Sveriges Television

Allt går i arv

Uppdaterad

”Allt går i arv” - pengarna, prylarna och traditionerna. I den här programserien får du följa människor med erfarenheter av hur ett arv kan påverka hela livet. Du får även råd om hur du kan ta hand om ett dödsbo och hur du själv kan förbereda dig för din egen bortgång.

Vi vet alla att vi kommer att dö en dag, ändå är det svårt att prata om just döden. Och kanske ännu svårare – att planera för hur vi vill ha det efter vår död och hur vi vill att vårt arv skall fördelas. Sådant lämnar vi gärna över till de efterlevande att själva ta hand om, och det kan ju gå bra, men det kan också leda till problem och konflikter.

Programserien Allt går i arv baseras på tv-publikens egna upplevelser av arv och dödsbon. Vi har fått förmånen att besöka några av alla dem som skickat in sina erfarenheter till oss. 

För visst är det väl så att allt går i arv... inte bara pengarna och prylarna, utan även våra traditioner, berättelser, åsikter och tvister? I den här programserien får du följa några modiga människor som valt att berätta om det oundvikliga - allt vi lämnar efter oss när vi dör. 

Vi möter bland annat Ylva som gör sin dödsboresa, minns, sorterar och sörjer i sitt föräldrahem. 

Olov som inte haft kontakt med sina gamla föräldrar på över sju år pga. av en konflikt om familjegården. 

Marie som fick en dödsdom och ett halvår kvar att leva och började dödstäda och Zara som blev änka vid 49 och fick sälja sitt drömhus för att hon inte hade råd att köpa ut makens särkullsbarn.

Våra experter i programmet förklarar också varför vi hamnar i arvstvister och tipsar om hur vi kan hantera kommande arv för att undvika bråk och ovänskap inom familjen. 

Behöver du hjälp?

I samband med programmet kommer vi att öppna ett forum i SVT:s Duo-app där du kan ställa frågor om juridiken kring dödsbon och få tips och råd. Där kan du också testa dig själv: Är du redo att ta hand om ett dödsbo?

- Vi hoppas att du genom vår programserie blir både klokare och mer redo för ett ta ansvar för ett arv och ett dödsbo. Och även redo för din egen bortgång, säger Susanne Lj Westergren, programledare.

"Allt går i arv" har premiär den 23 augusti och i SVT1 med start 20:00. Programmet finns också i SVT Play.

Du tar del av vårt forum och test i SVT:s Duo-app. Du når oss genom att mejla arvet@svt.se