Sveriges Television

Antikrundan

Uppdaterad


Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Antikrundan ställer i år in sin turné. Men Antikrundan kommer tillbaka i vinter, bara att det kommer se lite annorlunda ut.

Varför ställer vi in turnén?

Vi har vridit och vänt på Antikrundans turné. Vi har diskuterat alla olika möjligheter för att göra programmet. Men eftersom vi har en pågående pandemi så tycker vi det är opassande att och träffa tusentals människor i olika orter runtom i hela Sverige.

Eftersom programmet kräver att det är många besökare och många föremål så blir det svårt om det kommer en mindre skara människor till inspelningen. Vanligtvis är det cirka 1000 besökare, där vi väljer cirka 60 föremål att spela in och 30 som kommer med i programmet.

– Vi har nu fattat det tunga beslutet att ställa in årets inspelningsturné. Med tanke på osäkerheten kring den pågående coronapandemin och hur det kommer att se ut i augusti och september, känns det inte realistiskt längre att planera för en vanlig turné med så många besökare på en relativt liten yta. Vi flyttar hela den planerade inspelningsturnén till 2021 istället, säger producenten Pernilla Månsson Colt.

Vad kommer vi att få se istället i januari?

Redaktionen som arbetar med Antikrundan planerar nu för ett litet annorlunda program i januari. Vi vet ännu inte exakt hur programmet kommer att se ut, men ni tittare kommer känna igen er.

Troligtvis kommer programmet att fyllas med en del tillbakablickar och uppföljning. Så kallade "hur gick det sedan?". Därför efterlyser nu redaktionen historier att ha med i programmet. Kanske du sålde ditt objekt eller står det kvar i garaget? Hör av dig till redaktionen på antikrundan@svt.se med din berättelse.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att våra tittare i vinter ändå ska få uppleva den värme, glädje och kunskap som vi vant oss vid i serien, och kanske kan vi berätta fler historier om hur det gick sen, säger producenten Pernilla Månsson Colt. 

Kommer ni att åka till de orter som var planerade någon annan gång?

Ja, vi planerar för att göra den turné nästa år istället.

Det var följande städer:

  • Luleå
  • Gävle
  • Håbo
  • Grums
  • Kungsbacka
  • och Ystad.

Jag har redan skickat in bilder på stora tunga möbler, vad händer nu?

Vi sparar allt vi fått in så här långt och tar med det till nästa års turné.

Har Antikrundan fått ställa in förut?

Nej, det här är första gången i programmets 32-åriga historia som vi får ställa in. Vi har också varit i kontakt med BBC:s brittiska variant, Antiques Roadshow, och även de har fått ställa in eller skjuta upp inspelningar.

Se mer