SVT

Bolibompaklubben

Uppdaterad


Vi säger hejdå till Bolibompaklubben, och hej till flera nya serier med Draken och vänner.

Varför lägger ni ner Bolibompaklubben? Och vad kommer sändas klockan 18 i SVT Barn i stället?

Klockan 18 kommer vi fortsatt att visa innehåll för de yngre barnen och program med Draken kommer fortsätta finnas, även om just Bolibompaklubben försvinner. Vi lägger inte ner Bolibompa, utan kommer fortsätta göra program med Draken och Drakens vänner.

Bolibompaklubben kommer att ersättas av flera olika serier med Draken, så på det sättet kommer det att bli mer Bolibompainnehåll i SVT Barn och inte mindre.

Vi vill att Draken och Bolibompa hittar fram till så många barn som möjligt. Nu ser vi att Bolibompaklubben inte når ut till så många tittare som vi skulle önska. För att fortsätta vara relevanta för kommande generationer skruvar vi hela tiden på vårt innehåll och försöker skapa program barnen och deras föräldrar vill titta på. Genom att använda våra resurser på bästa sätt vill vi få ut så mycket Bolibompainnehåll med Draken som möjligt till barnen som tittar.

Allt vi gör, gör vi för barnen. Vi har inga andra intressen än barnens bästa. Vi behöver hela tiden vara lyhörda utifrån våra tittares behov och utveckla våra serier och format för att nå ut till våra tittare på bästa sätt.

Vissa titlar går helt enkelt aldrig ur tiden men självklart kan de förändras och utvecklas utifrån barnens behov och dyka upp i olika skepnader. Idag finns både Bolibompa Baby för de minsta och Bolibompa-serier för de lite större barnen. Samt serien, “Draken följer med” där Bolibompadraken hjälper barn som behöver extra stöd i vardagen. Genom vardagliga händelser och med hjälp av bildstöd underlättar Draken vardagen och får den att bli lättare att hantera om du tex har en npf-diagnos. Med denna serie hjälper vi barnet, syskonen och alla i en familj. 

Ambitionen är att bjuda in publiken till Bolibompa när och på det sätt de vill. På SVT Play, SVT Barn och i Bolibompa-appen finns massor med video anpassat för de minsta barnen och där finns också olika program med Draken och Bolibompa.

Läs mer om detta i ett blogginlägg av vår programchef.

Lägger ni ner Bolibompa och Draken?

Nej, det gör vi inte. Vi utvecklar Bolibompa och Drakens värld hela tiden. Innan var Draken tecknad, nu levande. Innan uttryckte sig Draken bara med det påhittade språket Bolibo, nu kan Draken prata!

Vi vill att Bolibompa och Draken ska fortsätta leva generation till generation, och då måste man ibland göra ändringar.

När vi har testat nya saker tidigare har vi sett en oro, och det är förståeligt. Förändring kan vara läskig och känna ovant. Men vi hoppas med denna förändring att Bolibompa och Draken just kan engagera framtidens generationer.

Kan man fortsätta skicka in brev, teckningar och nappar till Bolibompa och Draken?

Ja, men inte via Duo-appen. Detta eftersom att skicka in innehåll via appen inte har varit så populärt.

Vi kommer troligen inte visa upp teckningar eller liknande i Bolibompa på samma sätt framöver. Vill man skicka en teckning eller kanske en napp till Draken kan man alltid göra det på:

Bolibompa
Sveriges Television
105 10 Stockholm

Däremot kommer vi fortsatt att ha medverkande barn med på olika sätt i de serier vi gör med Draken. Att få se och identifiera sig med andra barn tror vi är jätteviktigt för vår målgrupp.

Allt vi gör, gör vi för barnen. Vi har inga andra intressen än barnens bästa. Vi behöver hela tiden vara lyhörda utifrån våra tittares behov och utveckla våra serier och format för att nå ut till våra tittare på bästa sätt.

Kommer ni fortsätta reprisera Drakens trädgård?

Nej, det kommer vi inte. Drakens trädgård tycker vi inte går att visa som repris längre.

2015 gjorde vi en satsning som var älskat av många, både barn och vuxna. Det var i Drakens trädgård som Draken fick liv utanför Bolibompas vinjett.

Nu har programmet några år på nacken och vi ser att intresset för Drakens trädgård blir svagare och svagare. Det blir dessutom en krock när vi har ”gammalt” Drakinnehåll samtidigt som vi gör så mycket nytt.

Så nu har vi valt att gå vidare och kommer skapa en massa nytt Bolibompa-innehåll med Draken och Drakens alla vänner.

Jag vill ha en Bolibompaklubben-tröja!

Vad roligt. De finns på lite olika ställen. Sök på internet så hittar du!

Läs mer om Bolibompa-universumet här.