Sveriges Television

Därför har vi valt att inte återpublicera två avsnitt av Bert

Uppdaterad

Många tittare har kontaktat Öppet arkiv för att återse Bert. Dock innehåller serien vissa scener med rasistiska uttryck som vi inte vill visa vår barnpublik. Därför har SVT valt att inte publicera de avsnitt som innehåller denna typ av språkbruk/scener (s k black-face, n-ordet och nedsättande ord om homosexuella).


SVT har tagit beslut om att vi i vårt uppdrag gentemot vår barnpublik ska vara extra vaksamma gällande uttryck som riskerar att vara nedsättande och sårande för vissa av våra tittare. När vuxna tar del av ett sånt uttryck kan de sätta det i en historisk kontext. Men det är svårt för barnen, många av dem kan inte relatera till en tid då andra värderingar rådde. Det blir då ett uttryck som vi lär dem. Vi skulle aldrig använda ett sådant uttryck i ett nyproducerat program. 

Läs mer om Öppet arkiv.


Har ni raderat serien/avsnitten?

Nej, alla avsnitt finns kvar i vårt interna arkiv men vi har valt återpublicera 10 av 12 i Öppet Arkiv.

Vad menar ni med ”olämpligt innehåll”?

Med olämpligt innehåll menar vi att de avsnitt Öppet arkiv valt att inte publicera innehåller uttryck som kan vara nedsättande och sårande för barn.

Är det inte en del av det litterära arvet och en spegling av en tid då andra värderingar rådde? Ska SVT verkligen ta sig rätten att ändra detta?

Vi har landat i att vårt uppdrag gentemot vår barnpublik är att ta bort ett uttryck som riskerar att vara nedsättande och sårande för vissa av våra tittare. När vuxna tar del av ett sånt uttryck kan de sätta det i en historisk kontext. Men det är svårt för barnen, många av dem kan inte relatera till en tid då andra värderingar rådde. Det blir då ett uttryck som vi lär dem. Vi skulle aldrig använda ett sådant uttryck i ett nytt program.

Varför låter ni serier som Byhåla finnas kvar i sin helhet men inte Bert?

Byhåla är en satirserie som inte riktar sig till barn, utan är ett humorprogram för vuxna.

Har ni pratat med någon av författarna till serien? 

Ja, och vi har pratat med en av författarna som tycker att SVT har gjort rätt.

Var kan jag se Bert?

Alla de 10 avsnittet som är publicerade finns på Öppet Arkiv.


Upptäck TV-historia på Öppet arkiv.

Guide taggad med: barnprogram Bert Öppna arkivet