Sveriges Television

Därför kan lokala nyheter upprepas

Uppdaterad

SVT har under de senaste åren genomfört en stor satsning på de lokala nyheterna. En följd av detta är att tittare på riksnyheter ibland kan få se sitt lokala reportage även där. Här förklarar vi varför.


Antalet lokala redaktioner har utökats från fyra redaktioner i början på 70-talet till dagens 34 stycken. SVT Nyheter har en uttalad ambition att öka andelen lokala reportage från hela landet i sina sändningar. 

Våra lokala nyhetsredaktioner är fristående från Rapport- och Aktuellts redaktioner och de gör sina egna nyhetsprogram. Tidigare hade Rapport ett kort sammandrag av nyheter från hela landet, men nu har vi valt att satsa mer på lokalt material från hela Sverige och lyfta fram det i sin helhet mer i våra riksnyheter.

Reportaget dubbleras

Om en lokal nyhet anses vara intressant för hela landet så kan den alltså plockas upp i även i våra rikssändningar. För de tittare som bor i just den regionen kommer det då att bli en upprepning, men för alla andra tittare är nyheten "helt ny".

Att du ser många av just dina lokala nyheter i båda sändningarna innebär helt enkelt att det händer mycket spännande i din region och att din lokala redaktion har bra reportrar.   

Vi vet inte förrän strax inpå sändningen vilka inslag som kommer att gå i rikssändningen eftersom nyhetsläget kan utvecklas under dagen. Vi har heller inte lokala reservinslag liggande på hög för att ersätta det reportage som också går i rikssändningen. Har vi möjlighet försöker vi att göra olika versioner, men som sagt, det kan vara oklart in i det sista vilka reportage till syvende och sist som kommer att sändas i riksnyheterna. 

Vi är medvetna om problemet, men just nu tycker vi att fördelen med att visa mer reportage från hela landet överväger nackdelarna.