Sveriges Television

Ekonomibyrån, Politikbyrån och Utrikesbyrån

Uppdaterad


"Byråerna", Ekonomibyrån, Politikbyrån och Utrikesbyrån, är SVT:s satsning på fördjupande nyhetsprogram på ett nytt sätt. Tillsammans med gästerna diskuterar programledarna en samhällsfråga eller en nyhet. Programmens syfte är att diskutera en specifik fråga ur flera olika perspektiv och de kompletterar det ordinarie nyhetsutbudet. 

Ekonomibyrån 

Ekonomibyrån tar avstamp i olika ämnen utifrån ett ekonomiperspektiv. Programledaren Carolina Neurath samtalar med entreprenörer, näringslivsprofiler och ekonomiska experter. Tillsammans djupdyker de i ett viktigt ämne inom ekonomi.

Ekonomibyrån ser du i SVT2 på måndagar kl. 21:45-22:15. Programmet publiceras på SVT Play kl. 19:30 samma dag som det sänds.

Politikbyrån 

Politikbyrån är programmet som grottar ner sig i det mest spännande inom svensk politik. Programledaren Fouad Youcefi bjuder in politiska experter till en lättsam men fördjupande diskussion om aktuella politiska frågor, politiker och partiers utspel.

Politikbyrån ser du på SVT2 på onsdagar kl. 22:15. Veckans avsnitt släpps på SVT play samma dag kl. 19:30.

Utrikesbyrån 

Utrikesbyrån strävar efter att hitta kärnan i svåra globala frågor. Här förenas skärpa med humor för den utrikesintresserade publiken. Programledaren Rebecca Randhawa djupdyker, tillsammans med sakkunniga gäster, i en global fråga.

Utrikesbyrån ser du i SVT2 på tisdagar kl. 21:45-22:15. Programmet publiceras på SVT Play kl. 19:30 samma dag som det sänds.

Vanliga frågor

Vilka aspekter tar ni upp i programmen?

Ekonomibyrån, Politikbyrån och Utrikesbyrån syftar till att beröra olika aspekter inom respektive ämne. Då ämnena ofta är komplexa är det dock inte möjligt att ta upp alla aspekter i ett och samma program, utan redaktionerna behöver göra ett urval. 

Om du har ett förslag på ett ämne kan du tipsa oss på kontakt@svt.se.

Hur fördelas taltiden? 

Programledarna modererar diskussionerna för att alla medverkande ska få komma till tals i programmen. Ifall programledarna bedömer att någon sida inte kommit fram tillräckligt kan dock en gäst få något mer taltid än en annan.

Hur väljer ni gäster till programmet?

Det är flera aspekter som ligger bakom vilka gäster som bjuds in till att sitta i panelerna och redaktionerna lägger ner en hel del jobb för att hitta de bäst lämpade gästerna. Ambitionen är att varje program ska utgöras av en mix av gäster för att skapa en intressant dynamik.

Relaterat

Nyhetsrapportering

Intervjuteknik i nyheterna