Sveriges Television

En kungliga affär – berättelsen om Kurt Haijby

Uppdaterad

SVT:s stora juldrama skildrar i år en berättelse om förbjuden kärlek som skakade om monarkin och ledde till en rättsskandal.

Vad är En kunglig affär?

Som en årlig tradition visar SVT varje jul en nyproducerad svensk dramaserie. Årets jul-miniserie är En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby. Serien handlar om källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V, baserat på verkliga händelser.

I riktig kostymdrama-anda förflyttar vi oss till 1933 och skildrar förbjuden kärlek, tidstypiska frågor såsom ”att gå till kungs” och sprittillstånd samt historiska, stora personer.

Bengt Braskered har skrivit manus och i rollerna ses bland andra Guldbagge-belönade Sverrir Gudnason samt hyllade dramatikern och skådespelaren Staffan Göthe. För regin svarar Lisa James Larsson som bland annat regisserat avsnitt i brittiska dramaserierna Victoria och Britannia.

Varför berättar SVT denna historia?

Kungar och monarkin är centrala aktörer i ett samhälle och essentiella i vår historia. En kunglig affär är en berättelse om Sverige. Att skildra vår historia är att tillgänggöra den och det på svenska. SVT är en garant för fortsatt starkt och högkvalitativt drama på svenska.

Kostymdraman är något som är otroligt populärt, även utanför Sveriges gränser. Att skapa en bredd bland våra serier är viktigt och något som uppskattas, där En kunglig affär bidrar på många sätt. 

Var hittar jag musiken?

Du hittar all musik i slutet av programmet. Här finns programmet på SVT Play.

Var kommer kläderna ifrån?

Från flera håll, bland annat SVT:s eget kostymförråd. Läs mer om Magasin4 här. Observera att det krävs organisationsnummer för att hyra.

Var hittar jag alla skådespelare?

Det hittar du här.

Var är En kunglig affär inspelad?

Vi har bland annat spelat in vid:

  • Stora Sundby slott
  • Gunnebo slott
  • Citykyrkan i Stockholm
  • Lyckholms bryggerier
  • Nordstan
  • Gamla Otterhällan

Hur har SVT arbetat med En kunglig affär?

I SVT:s uppdrag ligger att våga röra vid svåra ämnen och vi ska inte dra oss från att skildra dem. Viktigt är att vi gör det med stort omdöme och kunskap.

I historiska händelser där det inte råder något tvivel om förlopp och fakta så ska, och måste vi, hålla oss till dessa. För att upplysa publiken men också för att inte förlora trovärdigheten i fiktion som bygger på reella händelser och verkliga personer.

Ibland är det svårt att belägga fakta när det handlar om historiska händelser och skeenden. Vi menar att vi i väldigt hög grad redovisar fakta i den så kallade Haijby-affären där samtliga motstridiga uppfattningar också lyfts fram. Det som sker i det privata vet vi mindre om och där tar fiktionen, av förklarliga skäl, ibland vid, men hela tiden med respekt för att personerna funnits på riktigt, vissa har släktingar i livet än i dag.

Utgångspunkten för den här berättelsen är att Gustaf V och Kurt Haijby hade en kärleksrelation och mycket talar för att det var så, vi har till exempel källor som kan berätta med stark detaljrikedom om detta. Men det är också sant att några menar sig veta att kärlekshistorien var av mera marginell karaktär.

För att en verklig händelse ska kunna skildras i en dramaturgiskt spännande tv-serie så krävs vissa justeringar. Ofta handlar det om att korta ner längre skeenden, eller att slå ihop ett större antal karaktärer till en med mera. Historikerna är också ofta överens när det handlar om större skeenden, medan det i obekräftade detaljfrågor kan råda oenighet.

Vill du se programmet med tydligare tal?

Flera av våra program kan du med tydligare tal där bakgrundsljuden dämpas och rösterna i programmet hörs tydligare. Du hittar alla dessa program på SVT Play här.

Du kan läsa mer om hur vi arbetar med tillgänglighet i vår guide Hörbarhet och bakgrundsljud i SVT.

Hur gör jag för att skådespela i en av era serier?

Roligt att höra att du vill skådespela! Det är produktionsbolagen som har hand om castingen. Sök dig gärna till olika castinghemsidor på internet där produktionsbolagen som oftast söker personer.