Varför ska jag lita på att SVT säger sanningen?

Som Sveriges största nyhetsredaktion har vi en omfattande apparat för att säkerställa att våra nyheter är både sanna och opartiska. Men också att vi levererar de rätta infallsvinklarna och ämnena. Detta sker under hela den journalistiska processen.

Våra nyhetsredaktioner har under årtionden byggt ett förtroende hos svenska folket. Flera undersökningar visar att SVT har ett stort förtroende hos en tydlig majoritet av befolkningen.

Detta kräver att vi alltid strävar mot att vara så sakliga och opartiska som möjligt. Ibland blir det dock fel i våra sändningar eller på vår sajt. Då ska vi rätta och vara tydliga med att vi haft fel.

Många personer är inblandade innan en nyhet sänds i tv eller publiceras online. Våra reportrar är ofta experter på ett område och därmed väl pålästa när det gäller till exempel politik, ekonomi, medicin eller miljö. Sist i denna kedja finns redaktören som är en rutinerad arbetsledande journalist som ska avgöra om nyheten uppfyller alla krav som finns för att kunna publiceras. En ansvarig utgivare finns också för allt vi publicerar på SVT. 

Faktagranskning och verifiering 

Vad är desinformation och vad är rykten? Vi arbetar hårt med säkerställa att det som sägs i SVT är sant. Vår publik ska kunna lita på att det som sägs i SVT är sant.

Vi på SVT måste själva i större utsträckning kunna avgöra vad som är sant och falskt. De senaste åren, med förödande krig i Europa och Mellanöstern, har behovet ökat av en mer avancerad verifiering och faktagranskning. I konflikter använder ofta parterna bilder för att få ut sitt budskap och desinformation och rykten blir allt vanligare. I krig är som bekant sanningen ofta det första offret. Det tar vi på allvar. 

Därför arbetar SVT med en verifieringsdesk, där journalister med spetskompetens arbetar med frågor inom desinformation. Att utreda sanningshalten är svårt och kräver särskilda metoder och specialistkompetens. Det har vi på SVT.

Detta för att säkerställa att det som sägs i SVT ska vara sant.

Läs artiklarna från verifieringsdesken här.

Saklighet och opartiskhet

Som nyhetsredaktion inom public service styrs vi av ett flertal regler som ska säkerställa kvaliteten på våra nyheter.

Dessa regler tillsammans med publikens och andra mediers granskning av SVT säkerställer att SVT håller sig till sanningen. Därtill ska läggas journalisternas yrkesstolthet. En person som arbetar som journalist på SVT ska ha sanningen och opartiskheten framför ögonen i hela den journalistiska processen. 

Helt grundläggande är bestämmelserna om saklighet och opartiskhet. Läs gärna mer om detta på Mediemyndighetens hemsida här.

Ibland blir det fel

Ibland blir det ändå fel i vårt innehåll. Det kan handla om rena faktafel eller att en person fått fel namn eller en felstavning.

Om du upptäckt ett faktafel i en artikel på vår sajt kan du klicka på en länk längst ned i artikeln där det står ”Hittat språk-eller faktafel? Skriv och berätta.”

Har du upptäckt ett faktafel i ett inslag eller i en sändning kan du mejla oss på kontakt@svt.se.

Om någon tycker att vi brustit i, gällande exempelvis saklighet eller opartiskhet, kan man anmäla programmet eller inslaget till Granskningsnämnden. 

Att vi blir anmälda till Granskningsnämnden är något vi välkomnar. Vår journalistik ska hålla för extern granskning. Det som är allvarligt är om vi blir fällda. Om det händer har vi i uppgift att berätta om fällningen i våra sändningar. Här kan du göra en anmälan till Granskningsnämnden.

Något du kan vara säker på är att vi gör allt vi kan för att just du ska få de viktigaste och intressantaste nyheterna. Varje dag, dygnet runt. Det är för dig vi jobbar!

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss