SVT

Får jag använda SVT:s material offentligt? Hur köper jag material?

Uppdaterad

Vad kul att ni vill använda eller visa något av våra program eller verk. Här nedan svarar vi på de vanligaste frågorna om offentlig visning och att köpa material.

Med offentlig visning avses i princip all visning som inte sker i privat hemmiljö eller annars inom helt slutna privata och begränsade kretsar (i enlighet med upphovsrättslagen).

Är det okej att visa ett program från SVT i en mindre grupp, till exempel på en skola för en skolklass?

Ja, det är okej att visa våra program för en mindre grupp i en sluten krets. Om du till exempel arbetar som lärare och vill använda ett program från SVT Play i din undervisning så går det bra.

Det är däremot inte tillåtet att streama våra program via en annan tjänst och visa det för en mindre grupp.

Om jag är från ett företag får jag använda ett program från SVT då?

Detta gäller alla typer av företag med förvärvsverksamhet. Exempelvis om det gäller en restaurang, en varubutik, hotell eller galleria.

Det är inte tillåtet att använda programmen i förvärvsverksamhet och/eller inför en större sluten krets utan visningsrättigheter. Det är heller inte tillåtet att laddar ner eller spara kopior på till exempel datorn.

Den som använder programmen ansvarar för att användandet sker korrekt i enlighet med upphovsrättslagen.

Jag vill använda ert rörliga material på ett företag eller köpa material för att använda i annat sammanhang, exempelvis en utställning eller i en bok. Vem kontaktar jag?

Är du intresserad av att visa eller på annat vis använda ett program som SVT har sänt eller sänder kan du vända dig till SVT Sales på sales@svt.se för vidare information om det är möjligt. Gäller exempelvis företag, institutioner, organisationer, tv- och produktionsbolag.

Du hittar mer information på denna sida: https://b2b.svt.se/svt-sales.html

Jag vill köpa/använda stillbilder från SVT. Hur gör jag det?

För att köpa stillbilder (inte frysbilder) från SVT får du vända dig till TT-bilder på sales@tt.se. För frysbilder från våra program får du vända dig till sales@svt.se.

Arbetar du inom PR och/eller press som exempelvis journalist kan vända dig till vårt pressrum, https://pressrummet.svt.se/, för vidare hjälp.

Kan jag få tag på era undertexter, översättningar eller manus?

Våra undertexter, översättningar och manus är upphovsrättsskyddade texter som är en del av verket (programmet, serien, etc). Vi kan därför inte sälja/ge bort texter till andra än de bolag som äger rättigheterna till de program texten hör till.

Är du forskare eller skriver en uppsats kan du skriva till kontakt@svt.se så ska vi kika närmare på det.

Programmet är borttaget från SVT:s plattformar. Hur gör jag?

Önskar du använda eller visa ett program, som inte längre finns tillgängligt online, kan du vända dig till SVT Sales på sales@svt.se för vidare information om det är möjligt. Gäller exempelvis företag, institutioner, organisationer, tv- och produktionsbolag.

Om du vill önska en repris kan du mejla ett reprisönskemål till repris@svt.se.

Jag är journalist, universitetsstudent eller forskare och vill titta på ert material i min research. Hur gör jag?

Det kan du läsa om i vår guide Hur gör jag för att titta på era program som forskare eller journalist?

Se mer

Guide taggad med: Företaget SVT Rättigheter