Sveriges Television

Fråga Lund

Uppdaterad

Fråga Lund är ett underhållande faktaprogram där 5 experter svarar på tittarnas frågor i ledning av Kristian Luuk. Fråga Lund är en av SVT:s mest klassiska institutioner.

Se Fråga Lund på SVTPlay.

Fråga Lund är ett svenskt TV-format där professorer och andra akademiker sitter i en panel inför publik och besvarar vetenskapliga frågor. Det första programmet sändes 1962 och har sedan visats i flera omgångar fram till 2000 med vissa uppehåll. I augusti 2016 sändes en ny säsong med Kristian Luuk som programledare. Inför en entusiastisk studiopublik blåser vi nytt liv i denna tv-skatt.

Varför sänder SVT Fråga Lund?

SVT gör det här programmet för att det kombinerar folkbildning och underhållning på ett spännande sätt. Karismatiska forskare kommer under Kristian Luuks trygga ledning inspirera till nyfikenhet och lärande. Programmet är en blinkning till vår tevehistoria, men med modern lätthet i berättandet. Och vi har valt att göra en ny säsong då säsong 1 visade att det verkligen går att göra underhållande vetenskap på ett sätt som når publiken och som kan öppna ögonen för hur spännande vetenskap kan vara. Nu ser vi fram emot att visa en ny säsong som vi anser vara ännu bättre än den förra.

Varför heter programmet Fråga Lund? 

Fråga Lund är ett program med en lång historia och ett och samma grundkoncept finns kvar genom åren - att tittarna ställer frågor till en kunnig och engagerande vetenskaplig panel. 

Kan jag komma i kontakt med redaktionen?

Programmet är redan inspelat, så redaktionen finns inte på plats just nu. Du kan maila dem på fragalund@svt.se så kan din input finnas med inför eventuella kommande säsonger. Har du en fråga om programmet du vill ha besvarad mailar du istället kontakt@svt.se.


Är du faktaintresserad? Då får du inte missa de här programmen på SVTPlay.