SVT

Frågor och svar om SVT:s tablå

Uppdaterad

En person framför en massa skärmar i vad som ser ut som ett kontrollrum. Uppe i taket hänger en digital röd klocka.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om SVT:s tablå.

Var finns SVT:s tablå?

svtplay.se/kanaler hittar du alltid SVT:s tv-tablå, uppdaterad. Där hittar du vad vi sänder tre veckor framåt.

Vi har ingen specifik tablå för vad vi sänder på SVT Play. På programmens specifika Play-sida kan du hitta vilka avsnitt vi sänder, och det ibland längre än tre veckor framåt. 

Vår sportredaktion brukar publicera på svt.se/sport vad de kommer sända under veckan.

Nästan alla program hittar du i efterhand på SVT Play.

Ibland sänds inte ett program på samma tid. Varför?

När det händer saker i vår omvärld vill vi skildra det. Det gör att vi kan komma att flytta på program. SVT ska vara till för alla och vi visar väldigt många olika saker över ett år.

Att sätta ihop en bra tablå är en konst, och vi tycker själva vi är bra på det! Vi kommunicerar vad vi ska sända tre veckor framåt, och ibland längre fram på programs specifika Play-sida.

Det är väldigt ovanligt att vi ändrar i vår tablå när vi väl har bestämt något. Det är när en viktig nyhetshändelse inträffar en, ett tekniskt fel, eller en vintersport utgår på grund av vänder så ändrar vi i tablån.

Vissa program kan ha en återkommande sändningstid. Förutom våra nyhetssändningar är det oftast våra inköpta dramaserier. Men det är inte alltid vi sänder de på exakt samma tider och samma dagar. Det betyder inte att vi har ändrat i vår tablå. Vi kommunicerar alltid den planerade tiden tre veckor i förväg. Utan det är att vi har visst svängrum för exempelvis våra inköpta dramaserier då vi måste anpassa oss för resten av tablån. Det är som en pusselbit som måste passa med alla andra pusselbitar. Det kan vara en nyhetshändelse eller ett sportevenemang som av sin natur ska upplevas direkt.

Program med återkommande sändningstid är högt prioriterade och får mest tid, energi och resurs i vår tablå. Inte exakt varje dag eller vecka, men på ett år blir det mycket resurser. 

Många av dagstidningarnas tv-bilagor trycks i vissa fall två veckor innan programmen ska visas. Det innebär förstås att man inte hinner få med alla ändringar i tablån. Under Kanaler på SVT Play hittar du alltid vår egen tablå uppdaterad.

Varför går program så som sport före?

Det gör den inte! Som vi skrev här ovan så ska vissa program av sin natur upplevas direkt.

Vi har många program och serier som är bra, världsklass om vi får säga det själva, och de kommer vara lika bra imorgon och nästa vecka. Jämför detta då med en sporthändelse, som oftast visas istället för ett vanligt tv-program, har som högst värde där och då. Ett stavhopp är inte lika spännande om en månad (vissa undantag haha). 

Generellt är det väldigt många som är intresserade av sport och våra sportsändningar har i stort sett alltid väldigt många tittare. Samtidigt är sport en vattendelare mellan de som verkligen gillar det (väldigt många) och de som verkligen inte gillar det (några färre ändå).

SVT ska bevaka vår omvärld, däribland sport. Det är sällan tider vi kan påverka och då får vi flytta övrigt utbud. Det betyder inte att vi inte prioriterar de andra programmen. Det är helt enkelt inte sant. Men allt kan inte vara högst prioriterat varje vecka. Vi förstår att man vill se sin serie, sitt program. SVT ska vara till för alla, och vi vill visa en bredd av program. Ibland är det mycket sport, ibland är det mycket drama, ibland mycket underhållning, ibland mycket humor. Det varierar över tid! Vi hoppas man förstår SVT:s uppdrag och vi vill, med handen på hjärtat, skapa ett bra innehåll för så många.

Vi rör oss mot en tid där SVT Play blir allt större och man kan bestämma mer över sitt tittande. Men vi är glada över alla tittare och ska göra det så bra för alla som möjligt. Men förhoppningsvis ska få se färre krockar framöver.

Varför har SVT inte en sport-kanal?

Den främsta anledningen är att det skulle vara en kostsam investering, både när det gäller tid, energi och pengar. Det är resurser vi hellre investerar i att utveckla vårt utbud och våra tjänster. Sedan har vi inte tillräckligt med sportinnehåll för att fylla en sportkanal. Vi har intensiva perioder med sport, som under mästerskap, men det är faktiskt mer ett undantag än en regel.

En sport-kanal skulle även vara en kortsiktig dyr investering eftersom vi rör oss mer och mer mot digitala lösningar, så som SVT Play, där innehåll inte kommer att krocka och behöva flyttas på samma sätt.

Varför publicerar ni inte bara programmet/avsnittet på SVT Play?

Det är en mycket bra fråga. Ibland kan det handla om att vi vill synka vår linjära tablå (exempelvis SVT1) med SVT Play. Med långkörare, som exempelvis Hemma igen, så blir det otroligt rörigt om vi skulle skilja på tio avsnitt efter ett halvår.

Ibland beror det på rättigheter, att vi inte bara kan publicera programmet på SVT Play, utan ska visa det samtidigt i våra linjära kanaler.

Vi arbetar efter att hitta en mer flexibel lösning, men vi är ännu inte i mål.

Hur kommer det sig att ni visar program i olika takt på SVT Play och de linjära kanalerna, så som SVT1/SVT2 och SVT Barn?

När fler och fler använder SVT Play och vi får mer individuella tittarvanor har behovet av att SVT Play blir mer självständigt ökat. SVT Play har länge varit en spegel av våra linjära kanaler, men inte längre. Det gör att vi idag publicerar olika saker på SVT Play jämfört med våra linjära kanaler.

Ibland har vi helt exklusiva Play-program som inte visas i de linjära kanalerna. Det handlar främst om inköpta program. Det kan också handla om att vi visar ett program i en annan takt på SVT Play. Bland annat kan vi visa de två första avsnitten av en serie direkt på SVT Play, medan vi visar ett avsnitt i taget i våra linjära kanaler. Det gör att SVT Play "ligger före". Men som sagt ska man inte se SVT Play som en spegel av våra linjära kanaler, utan som en egen tjänst med sin egen tablå och publicering.

Ibland får vi reaktioner att "vi visar samma avsnitt igen". Det är sällan det är tekniska fel, utan att man då ha kollat på ett avsnitt före på SVT Play och sedan tittar på programmet en vecka senare i SVT1.

Vårt kärnutbud finns alltid både i våra linjära kanaler och på SVT Play.

Varför har ni uppehåll under natten?

Under åren har vi sänt under lite olika tider. Vi har sänt från dygnet runt och med sändningsuppehåll. Nu har vi ett uppehåll på cirka tre timmar.

Det tar resurser att sända, oavsett tid på dygnet. Det ska till tekniker, innehåll, rättigheter, med mera, för att sända. Då har vi landat i att utifrån de resurser vi har att det för tillfället är som mest effektivt att inte sända under vissa delar av natten.

Vid sidan av detta har vi byggt SVT Play som finns tillgänglig när man vill. Vi förstår att alla inte har tillgång till SVT Play, men det är ett alternativ för den som vill se tv på natten.

Varför släpps avsnitt 02:00 på SVT Play? 

Vi måste ha någon tid och 02:00 är en tid som passar bra. Bland annat beroende på våra system och vår leveransplan för produktion.

Varför startar inte programmen på exakt samma tid som anges i tablån?

Det är för att tablån ska vara enkel att läsa och ta till sig. Om vi skrev ut exakta klockslag, som att ett program beräknas starta klockan 21:01, skulle vi dessutom ha svårare att justera i efterhand om vi tvingas dra över någon minut i en direktsändning. Majoriteten av tittarna är väl medvetna om detta.

Utöver dessa fåtal minuter mellan programmen så försöker vi så klart hålla starttiderna. Mellan programmen finns ofta 1-2 minuter som fylls med trailrar, det vill säga information om kommande program, som då inte står med i tablån. Men dessa planeras på förhand så det är inte de som "försenar" ett tablålagt program. Sedan händer det så klart att någon direktsändning drar över tiden med ett par minuter och att tablån därför blir försenad hela kvällen. Det tar vi ofta igen senare just genom att stryka trailrar.

Varför startar inte Rapport på exakt rätt klockslag (enligt min klocka)?

I Stockholm kör vi på Fröken Ur när signalen lämnar oss. Till exempel om vi startar Rapport 19.30 så följer vi Fröken Ur i Stockholm (men det kan ta upp till 8 sekunder innan sändningen når dig, det vill säga hos dig startar den 8 sekunder senare). Detsamma gäller med klockor som syns i bild.

SVT Play kan ha en något längre fördröjning.

Guide taggad med: Företaget SVT Program Tablå