SVT

Frågor och svar om SVT:s tablå

Uppdaterad

En person framför en massa skärmar i vad som ser ut som ett kontrollrum. Uppe i taket hänger en digital röd klocka.

svtplay.se/kanaler hittar du alltid SVT:s tv-tablå, uppdaterad. Där hittar du vad vi sänder tre veckor framåt. På programmens specifika Play-sida kan du hitta vilka avsnitt vi sänder, och det ibland längre än tre veckor framåt.

Nästan alla program hittar du i efterhand på SVT Play.

Ibland sänds inte ett program på samma tid. Varför?

Att sätta ihop en bra tablå är en konst, och vi tycker själva vi är bra på det! SVT ska vara till för alla och vi visar väldigt många olika saker över ett år.

Det är väldigt ovanligt att vi ändrar i vår tablå. Vi kommunicerar vad vi ska sända tre veckor framåt, och ibland längre fram på programs specifika Play-sida. Det kan exempelvis vara en viktig nyhetshändelse eller att en vintersport utgår på grund av väder. Det kan också vara ett program som av tekniska skäl inte kan sändas, eller att det uppstått något problem med rättigheter och avtal.

Vissa program som har en återkommande sändningstid, så som våra dagserier och kvällserier (exempelvis Själens röda rum och Love child som vi visar nu). Men det är inte alltid vi sänder de på exakt samma tider och samma dagar. Det betyder inte att vi har ändrat i vår tablå då vi inte sagt att de sänds exakt samma dag eller tider och vi har kommunicerat det i vår tablå att det inte visas. Utan som sagt ibland händer det annat, som har ett högre värde där och då. Det kan vara en nyhetshändelse eller ett sportevenemang som av sin natur ska upplevas direkt.

De program med återkommande sändningstid är högt prioriterade och får mest tid, energi och resurs i vår tablå. Inte exakt varje dag eller vecka, men på ett år blir det mycket resurser. 

Många av dagstidningarnas tv-bilagor trycks i vissa fall två veckor innan programmen ska visas. Det innebär förstås att man inte hinner få med alla ändringar i tablån. Under Kanaler på SVT Play hittar du alltid vår egen tablå uppdaterad.

Varför går program så som sport före?

Som vi skrev här ovan så ska vissa program av sin natur upplevas direkt. Vi har många serier, dokumentärer och andra program som är bra, världsklass om vi får säga det själva, och de kommer vara lika bra imorgon och nästa vecka. Jämför detta då med en sporthändelse, som oftast visas istället för ett vanligt tv-program, har som högst värde där och då. Ett stavhopp är inte lika spännande om en månad (vissa undantag haha). Vissa saker får tablåplats av dess natur helt enkelt.

Generellt är det väldigt många som är intresserade av sport och våra sportsändningar har i stort sett alltid väldigt många tittare. Samtidigt är sport en vattendelare mellan de som verkligen gillar det (väldigt många) och de som verkligen inte gillar det (några färre ändå).

SVT ska bevaka vår omvärld, däribland sport. Det är sällan tider vi kan påverka och då får vi flytta övrigt utbud. Vi förstår att man vill se sin serie, sitt program. Att man inte kanske vill se sport eller vad det nu kan vara. Det betyder inte att vi inte prioriterar de andra programmen. Det är helt enkelt inte sant. Men allt kan inte vara topprioriterat varje vecka. SVT ska vara till för alla, och vi vill visa en bred av program. Ibland är det mycket sport, ibland är det mycket drama, ibland mycket underhållning, ibland mycket humor. Det varierar över tid! Vi hoppas man förstår SVT:s uppdrag och vi vill, med handen på hjärtat, skapa ett bra innehåll för så många.

Vi rör oss mot en tid där SVT Play blir allt större och man kan bestämma mer över sitt tittande. Men vi är glada över alla tittare och ska göra det så bra för alla som möjligt. Men förhoppningsvis ska få se färre krockar framöver.

Varför har SVT inte en sport-kanal?

Den främsta anledningen är att det skulle vara en kostsam investering, både när det gäller tid, energi och pengar. Det är resurser vi hellre investerar i att utveckla vårt utbud och våra tjänster (exempelvis appar som SVT Play, SVT Nyheter och SVT Barn) som fler och fler använder. Sedan har vi inte tillräckligt med sportinnehåll för att fylla en sportkanal. Vi har intensiva perioder med sport, som under mästerskap, men det är faktiskt mer ett undantag än en regel.

En sport-kanal skulle även vara en kortsiktig dyr investering eftersom vi rör oss mer och mer mot digitala lösningar, så som SVT Play, där innehåll inte kommer att krocka och behöva flyttas på samma sätt. Tittare har idag mer makt att bestämma över sin egen tablå och kika på sändningar när de vill på SVT Play.

Varför publicerar ni inte bara programmet/avsnittet på SVT Play?

Det är en mycket bra fråga. Ibland kan det handla om att vi vill synka vår linjära tablå (SVT1/SVT2/SVT Barn/Kunskapskanalen) med SVT Play. Med långkörare som Själens röda rum, Love child, med mera, så blir det otroligt rörigt om vi skulle skilja på tio avsnitt efter ett halvår.

Ibland beror det på rättigheter, att vi inte bara kan publicera programmet på SVT Play, utan ska visa det samtidigt i våra linjära kanaler (SVT1/SVT2/SVT Barn/Kunskapskanalen).

Vi arbetar efter att hitta en mer flexibel lösning, men vi är ännu inte där. Vi jobbar på det!

Hur kommer det sig att ni visar program i olika takt på SVT Play och de linjära kanalerna, så som SVT1/SVT2 och SVT Barn?

SVT Play har länge varit en spegel av våra linjära kanaler. Vi visade samma sak på SVT Play som i exempelvis SVT1. I och med att fler och fler använder SVT Play, och alla får mer individuella tittarvanor, har behovet av att SVT Play blir mer självständigt ökat. Det gör att vi idag publicerar olika saker på SVT Play jämfört med våra linjära kanaler.

Det handlar främst om vilka program och i vilken takt. Ibland har vi helt exklusiva Play-program som inte visas i de linjära kanalerna. Det handlar främst om inköpta program. Det kan också handla om att vi visar ett program i en annan takt på SVT Play. Bland annat kan vi visa de två första avsnitten av en serie direkt på SVT Play, medan vi visar ett avsnitt i taget i våra linjära kanaler. Det gör att SVT Play "ligger före". Men som sagt ska man inte se SVT Play som en spegel av våra linjära kanaler, utan som en egen tjänst med sin egen tablå och publicering.

Ibland får vi reaktioner att "vi visar samma avsnitt igen". Det är sällan det är tekniska fel, utan att man då ha kollat på ett avsnitt före på SVT Play och sedan tittar på programmet en vecka senare i SVT1.

Varför har ni uppehåll under natten?

Under åren har vi sänt under lite olika tider. Vi har sänt från dygnet runt till med sändningsuppehåll. Nu har vi ett uppehåll på cirka tre timmar.

Det tar resurser att sända, oavsett tid på dygnet. Det ska till tekniker, innehåll, rättigheter, med mera, för att sända. Då har vi landat i att utifrån de resurser vi har att det för tillfället är som mest effektivt att inte sända under vissa delar av natten.

Vid sidan av detta har vi byggt en stark play-tjänst, SVT Play, som finns tillgänglig när man vill. Vi förstår att alla inte har tillgång till SVT Play, men det är ett alternativ för den som vill se tv på natten.

Varför startar inte programmen på exakt samma tid som anges i tablån?

Det stämmer att vår tablå alltid anger hela klockslag men att programmen ofta börjar någon minut senare. Om ett inköpt program till exempel är 58 minuter långt så anges tablå-tiden som en hel timme.

Det är för att tablån ska vara enkel att läsa och ta till sig. Om vi skrev ut exakta klockslag, som att ett program beräknas starta klockan 21:01, skulle vi dessutom ha svårare att justera i efterhand om vi tvingas dra över någon minut i en direktsändning.

Utöver dessa fåtal minuter mellan programmen så försöker vi så klart hålla starttiderna. Mellan programmen finns ofta 1-2 minuter som fylls med trailrar, det vill säga information om kommande program, som då inte står med i tablån. Men dessa planeras på förhand så det är inte de som "försenar" ett tablålagt program. Sedan händer det så klart att någon direktsändning drar över tiden med ett par minuter och att tablån därför blir försenad hela kvällen. Det tar vi ofta igen senare just genom att stryka trailrar.

Varför släpps avsnitt 02:00 på SVT Play? 

Att program släpps 02:00 på SVT Play är en konsekvens av våra system och vår leveransplan för produktion. Vi måste ha någon tid, och 02:00 är en bra tid som passar. Andra tjänster eller kanaler kan ha andra tider.

Varför startar inte Rapport på exakt rätt klockslag (enligt min klocka)?

I Stockholm kör man på Fröken Ur när signalen lämnar oss. Till exempel om vi startar Rapport 19.30 så följer vi Fröken Ur i Stockholm (men det kan ta upp till 8 sekunder innan sändningen når dig, dvs hos dig startar den 8 sekunder senare). Detsamma gäller med klockor som syns i bild.

Guide taggad med: Företaget SVT Program Tablå