Sveriges Television

Frågor och svar om SVT:s tablå

Uppdaterad

Vår tv-tablå hittar du alltid, uppdaterad, på https://svtplay.se/kanaler. Där hittar du även vad vi sänder idag.


Varför släpps avsnitt 02:00 på SVT Play? 

Att program släpps 02:00 på SVT Play är en konsekvens av våra system och vår leveransplan för produktion. Vi måste ha någon tid, och 02:00 är en bra tid som passar. Andra tjänster eller kanaler kan ha andra tider.

Varför startar inte Rapport på exakt rätt klockslag (enligt min klocka)?

I Stockholm kör man på Fröken Ur när signalen lämnar oss. T ex om vi startar Rapport 19.30 så följer vi Fröken Ur i Stockholm (men det kan ta upp till 8 sekunder innan sändningen når dig, dvs hos dig startar den 8 sekunder senare).
Detsamma gäller med klockor som syns i bild.

Varför startar inte programmen på exakt samma tid som anges i tablån?

Det stämmer att vår tablå alltid anger hela klockslag men att programmen ofta börjar någon minut senare. Om ett inköpt program till exempel är 58 minuter långt så anges tablåtiden som en hel timme.

Det är för att tablån ska vara enkel att läsa och ta till sig. Om vi skrev ut exakta klockslag, som att ett program beräknas starta kl 21.01, skulle vi dessutom ha svårare att justera i efterhand om vi tvingas dra över någon minut i en direktsändning.

Utöver dessa fåtal minuter mellan programmen så försöker vi så klart hålla starttiderna. Mellan programmen finns ofta 1-2 minuter som fylls med trailrar, det vill säga information om kommande program, som då inte står med i tablån. Men dessa planeras på förhand så det är inte de som "försenar" ett tablålagt program. Sedan händer det så klart att någon direktsändning drar över tiden med ett par minuter och att tablån därför blir försenad hela kvällen. Det tar vi ofta igen senare just genom att stryka trailrar.

Varför flyttar ni program i tablån?

Du kan läsa mer om förändringar i tablån i guiden Varför ändrar ni tablån.

Guide taggad med: Företaget SVT Program Tablå