Sveriges Television

Frågor och svar om SVT:s tablå

Uppdaterad

Vår tv-tablå hittar du alltid, uppdaterad, på https://svtplay.se/kanaler. Där hittar du bland annat vad vi sänder idag, imorgon och som max tre veckor framåt.


Varför flyttar ni program i tablån?

Du kan läsa mer om förändringar i tablån i guiden Varför ändrar ni tablån.

Varför släpps avsnitt 02:00 på SVT Play? 

Att program släpps 02:00 på SVT Play är en konsekvens av våra system och vår leveransplan för produktion. Vi måste ha någon tid, och 02:00 är en bra tid som passar. Andra tjänster eller kanaler kan ha andra tider.

Varför startar inte Rapport på exakt rätt klockslag (enligt min klocka)?

I Stockholm kör man på Fröken Ur när signalen lämnar oss. Till exempel om vi startar Rapport 19.30 så följer vi Fröken Ur i Stockholm (men det kan ta upp till 8 sekunder innan sändningen når dig, dvs hos dig startar den 8 sekunder senare). Detsamma gäller med klockor som syns i bild.

Varför startar inte programmen på exakt samma tid som anges i tablån?

Det stämmer att vår tablå alltid anger hela klockslag men att programmen ofta börjar någon minut senare. Om ett inköpt program till exempel är 58 minuter långt så anges tablåtiden som en hel timme.

Det är för att tablån ska vara enkel att läsa och ta till sig. Om vi skrev ut exakta klockslag, som att ett program beräknas starta kl 21.01, skulle vi dessutom ha svårare att justera i efterhand om vi tvingas dra över någon minut i en direktsändning.

Utöver dessa fåtal minuter mellan programmen så försöker vi så klart hålla starttiderna. Mellan programmen finns ofta 1-2 minuter som fylls med trailrar, det vill säga information om kommande program, som då inte står med i tablån. Men dessa planeras på förhand så det är inte de som "försenar" ett tablålagt program. Sedan händer det så klart att någon direktsändning drar över tiden med ett par minuter och att tablån därför blir försenad hela kvällen. Det tar vi ofta igen senare just genom att stryka trailrar.

Varför har ni uppehåll under natten?

Under åren har vi sänt under lite olika tider. Vi har sänt från dygnet runt till med sändningsuppehåll. Nu har vi ett uppehåll på cirka tre timmar.

Det tar resurser att sända, oavsett tid på dygnet. Det ska till tekniker, innehåll, rättigheter, med mera, för att sända. Då har vi landat i att utifrån de resurser vi har att det för tillfället är som mest effektivt att inte sända under vissa delar av natten.

Vid sidan av detta har vi byggt en stark play-tjänst, SVT Play, som finns tillgänglig när man vill. Vi förstår att alla inte har tillgång till SVT Play, men det är ett alternativ för den som vill se tv på natten.

Guide taggad med: Företaget SVT Program Tablå