Sveriges Television

Frågor och svar om SVT:s utbud av sport

Uppdaterad

Foto: TT Nyhetsbyrån. Publikhavet på Finnkampen.

Ett vanligt år står sport för cirka 9 procent av hela utbudet. Sport är ett område som engagerar, underhåller och berikar - de tre uppdragen SVT har. Men sport är också en vattendelare.

Att sport engagerar syns inte minst på bilden ovan på folkhavet under Finnkampen. Att många tilltalas och uppskattar sport hos SVT ser vi också på de stora publiksiffrorna som sport i SVT genererar. Några av årets mest sedda program kommer alltid från kategorin sport.

SVT ska dessutom erbjuda ett mångsidigt programutbud som tilltalar såväl den stora, breda publiken som specialintresserade målgrupper. Sportredaktionen har därför som ambition att hitta något för alla.

2019 sände vi totalt 1802 timmar sport, cirka 11 procent av hela vårt utbud. Det är en ökning jämfört med både året innan och jämfört med fem år sedan. 2019 var ett starkt sportår där SVT hade möjlighet att sända flera stora mästerskap, vilket vi är stolta över.

De flesta genres är större på SVT. Jämfört de 11 procenten med exempelvis 16 procent fiktion eller 29 procent fakta och 9 procent kultur och musik.

Mer statistik hittar du på https://siffror.svt.se.

Är du inte intresserad av sport så har vi bland annat Kunskapskanalen och SVT Play till hands. Där finns ett stort utbud av fakta, kultur och samhälle.

Varför sänder ni ibland sport i två kanaler samtidigt?

Sport har ett högt aktualitetsvärde. Det vill säga att sändningen har ett högt värde där och då, och trappas av med tiden. Sportsändningar kan liknas vid en nyhetshändelse.

Det är många som är engagerade i sport och vi ska ha ett utbud för dem. Om vi då har två sporthändelser som sker samtidigt så är det av värde att sända där och då.

Se mer

Se sporten på SVT Play

Gillar du sport och dokumentärer så missa inte våra sportdokumentärer!

Guide taggad med: Företaget SVT Sport Tablå