Så arbetar SVT med sport

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om SVT:s utbud av sport.

Rök på en speedway-bana från en motorcyklar

SVT:s uppdrag är att engagera, underhålla och berika genom sport, samtidigt som vi förstår att det kan vara en vattendelare. Publiksiffrorna för sport är höga och några av de mest sedda programmen på året är vanligtvis olika sportevenemang.

SVT har Sveriges största sportredaktion med många skickliga medarbetare. Vi arbetar aktivt för en jämställd sportbevakning och har som ambition att vara den ledande nyhetsbevakaren av breddidrotten i Sverige.

Vilka sporter sänder SVT?

För att kunna leverera bra och skarpa sändningar behöver vi göra en del val och prioriteringar baserade på olika faktorer, såsom intresset för sporten i Sverige, starka profiler i lagen, nyhetsvärde för exempelvis en tävlingen, jämställd sportbevakning och rättigheter.

Läs mer om hur vi väljer sporter vi sänder här.

Hur mycket sport sänder SVT?

SVT sänder vanligtvis cirka 9 procent sport på ett år, jämfört med 16 procent fiktion, 10 procent kultur och musik samt 8 procent underhållning. Mer statistik finns på https://siffror.svt.se.

Serier, drama och film får mer utrymme i tablån, även om det ibland får flytta på sig. Nästan året runt visar vi ett avsnitt av någon serie samtidigt som vi alltid erbjuder fakta och kultur i Kunskapskanalen och på SVT Play.

Varför sänder ni ibland sport i två kanaler samtidigt? Varför sänder ni sport i stället för andra program?

Det är många som är engagerade i sport och vi ska ha ett erbjudande av sport. Om vi då har två sporthändelser som sker samtidigt så är det av värde att sända det där och då. 

Eftersom matcher eller mästerskap sällan sänds på tider vi kan påverka kan det hända att vi behöver flytta på andra program för att bevaka sporten.

Sport har ett högt aktualitetsvärde, vilket innebär att det har högt värde just där och då. Till exempel är ett stavhopp inte lika spännande om en månad. Därför skulle det vara en förlust att visa en sportsändning vid ett senare tillfälle eftersom det inte skulle ha samma höga värde. 

Vi förstår att man vill se sin serie eller sitt program och att sport inte intresserar alla tittare på samma sätt. Under vissa veckor får sport ta en stor plats, men det är ganska få veckor på ett år. Och det betyder inte att andra program hamnar i skymundan.

Ibland är det mycket sport, ibland är det mycket drama, ibland mycket underhållning. Vi hoppas att våra tittare förstår SVT:s uppdrag och vi vill, med handen på hjärtat, skapa ett bra innehåll för så många.

Vi arbetar på att hitta en mer flexibel lösning för er tittare, men vi är ännu inte där. Vi är medvetna om att inte alla har tillgång till SVT Play, men om någon är intresserad av att testa eller lära sig mer om SVT Play så är de välkomna att mejla till svtplay@svt.se med eventuella frågor. Vi hoppas att SVT Play i framtiden kan erbjuda en lösning som gör att krockar inte behöver uppstå.

Varför publicerar vi inte bara programmet/avsnittet på SVT Play som får flytta på sig? Det är en mycket bra fråga. Det kan handla om att vi vill synka vår linjära tablå. Med exempelvis en långkörare på närmare 100 avsnitt blir det otroligt rörigt om vi skulle skilja på tio avsnitt efter ett halvår. Det kan även bero på rättigheter, att vi inte bara kan publicera programmet på SVT Play.

Varför har SVT inte en sport-kanal?

En sportkanal skulle vara en kostsam och kortsiktig investering, resurser vi hellre investerar i att utveckla SVT, vårt utbud och våra tjänster.

Det saknas tillräckligt med sportinnehåll för att fylla en sportkanal ett helt år. Vi har intensiva perioder med sport, som under mästerskap, men det är faktiskt mer ett undantag än en regel.

Vi arbetar hårt med att utveckla digitala lösningar, så som SVT Play. Där kommer innehåll inte att krocka på samma sätt vilket gör att vi inte behöver flytta exempelvis serier och filmer samtidigt som det förhoppningsvis blir billigare att sända tv och då kunna sända mer av våra sporter.

Hur väljer SVT ut er kommentatorer och experter?

Vi väljer kommentatorer och experter baserat på deras kunskap, engagemang och expertis inom sporten.

Vi har ett stort förtroende för våra kommentatorer och experter. De är uppskattade och omtyckta av vår publik. Men vi förstår att alla inte kan tycka om alla, och det är okej. 

För att kunna arbeta som kommentator eller expert på SVT är det viktigt att ha god kunskap och erfarenhet inom sporten och ha förmågan att förklara sporten på ett pedagogiskt och engagerande sätt. Vi har en löpande dialog med våra kommentatorer och experter för att leverera den bästa möjligen upplevelsen.

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss