SVT

Frågor och svar om SVT:s utbud av sport

Uppdaterad

Foto: TT Nyhetsbyrån. Publikhavet på Finnkampen.

Sport är ett område som engagerar, underhåller och berikar - de tre uppdragen SVT har. Men sport är också en vattendelare.

Att sport engagerar syns inte minst på bilden ovan på folkhavet under Finnkampen. Att många tilltalas och uppskattar sport hos SVT ser vi också på de stora publiksiffrorna som sport i SVT genererar. Några av årets mest sedda program kommer alltid från kategorin sport. 

Hur mycket sport sänder ni?

SVT ska erbjuda ett mångsidigt programutbud som tilltalar såväl den stora, breda publiken som specialintresserade målgrupper. Sportredaktionen har därför som ambition att hitta något för alla. 

Ett vanligt år sänder vi cirka 9 procent sport, vilket kan jämföras med bland annat 16 procent fiktion, 10 procent kultur och musik samt 8 procent underhållning. Det vill säga får drama mer utrymme i tablån, även om det ibland får flytta på sig. 

Mer statistik hittar du på https://siffror.svt.se.

Nästan året runt visar vi en serie på dagen och en turkisk serie på kvällen, detta tillsammans med allt annat drama som vi visar i form av film, serier och föreställningar. Vi sänder en hel del fakta och kultur i Kunskapskanalen och på SVT Play för den som hellre vill se det.

Varför sänder ni ibland sport i två kanaler samtidigt?

Sport har ett högt aktualitetsvärde. Det vill säga att sändningen har ett högt värde där och då, och trappas av med tiden. Sportsändningar kan liknas vid en nyhetshändelse.

Det är många som är engagerade i sport och vi ska ha ett utbud för dem. Om vi då har två sporthändelser som sker samtidigt så är det av värde att sända det där och då.

Varför sänder ni sport istället för andra program?

Att sätta ihop en bra tablå är en konst, och vi tycker själva vi är bra på det! SVT ska vara till för alla och vi visar väldigt många olika saker över ett år. 

Vi har många program som är bra, världsklass om vi får säga det själva, och de kommer vara lika bra imorgon och nästa vecka. Jämför detta då med en sporthändelse, som oftast visas istället, har som högst värde där och då. Ett stavhopp är inte lika spännande om en månad (vissa undantag haha). Skulle vi visa sport-sändningen vid ett senare tillfälle skulle det vara pengar ner i sjön, för det skulle inte vara av lika högt värde. Speciellt inte idag när man kan få en notis i mobilen och då är resultatet avslöjat.

Generellt är det väldigt många som är intresserade av sport och våra sportsändningar har i stort sett alltid väldigt många tittare. Samtidigt är sport en vattendelare mellan de som verkligen gillar det (väldigt många) och de som verkligen inte gillar det (några färre ändå).

SVT ska bevaka vår omvärld, däribland sport. Det är sällan tider vi kan påverka och då får vi flytta övrigt utbud. Vi förstår att man vill se sin serie, sitt program. Att man inte kanske vill se sport. Det betyder inte att vi inte prioriterar de andra programmen. Det är helt enkelt inte sant. Men allt kan inte vara topprioriterat varje vecka. SVT ska vara till för alla, och vi vill visa en bred av program. Ibland är det mycket sport, ibland är det mycket drama, ibland mycket underhållning, ibland mycket humor. Det varierar över tid! Vi hoppas man förstår SVT:s uppdrag och vi vill, med handen på hjärtat, skapa ett bra innehåll för så många.

Vi rör oss mot en tid där SVT Play blir allt större och man kan bestämma mer över sitt tittande. Men vi är glada över alla tittare och ska göra det så bra för alla som möjligt. Men förhoppningsvis ska få se färre krockar framöver.

Varför publicerar ni inte bara programmet/avsnittet på SVT Play? Det är en mycket bra fråga. Ibland kan det handla om att vi vill synka vår linjära tablå (SVT1/SVT2/SVT Barn/Kunskapskanalen) med SVT Play. Med långkörare som Själens röda rum, Love child, med mera, så blir det otroligt rörigt om vi skulle skilja på tio avsnitt efter ett halvår.

Ibland beror det på rättigheter, att vi inte bara kan publicera programmet på SVT Play, utan ska visa det samtidigt i våra linjära kanaler (SVT1/SVT2/SVT Barn/Kunskapskanalen).

Vi arbetar efter att hitta en mer flexibel lösning, men vi är ännu inte där. Vi jobbar på det!

Varför har SVT inte en sport-kanal?

Den främsta anledningen är att det skulle vara en kostsam investering, både när det gäller tid, energi och pengar. Det är resurser vi hellre investerar i att utveckla vårt utbud och våra tjänster (exempelvis appar som SVT Play, SVT Nyheter och SVT Barn) som fler och fler använder. Sedan har vi inte tillräckligt med sportinnehåll för att fylla en sportkanal. Vi har intensiva perioder med sport, som under mästerskap, men det är faktiskt mer ett undantag än en regel.

En sport-kanal skulle även vara en kortsiktig dyr investering eftersom vi rör oss mer och mer mot digitala lösningar, så som SVT Play, där innehåll inte kommer att krocka och behöva flyttas på samma sätt. Tittare har idag mer makt att bestämma över sin egen tablå och kika på sändningar när de vill på SVT Play.

Se mer

Guide taggad med: Företaget SVT Sport Tablå