Sveriges Television

Frågor och svar om SVT:s utbud av sport

Uppdaterad

Foto: TT Nyhetsbyrån. Publikhavet på Finnkampen.

Sport är ett område som engagerar, underhåller och berikar - de tre uppdragen SVT har. Men sport är också en vattendelare.

Att sport engagerar syns inte minst på bilden ovan på folkhavet under Finnkampen. Att många tilltalas och uppskattar sport hos SVT ser vi också på de stora publiksiffrorna som sport i SVT genererar. Några av årets mest sedda program kommer alltid från kategorin sport. 

Hur mycket sport sänder ni?

SVT ska erbjuda ett mångsidigt programutbud som tilltalar såväl den stora, breda publiken som specialintresserade målgrupper. Sportredaktionen har därför som ambition att hitta något för alla. 

Ett vanligt år sänder vi cirka 9 procent sport, vilket kan jämföras med bland annat 16 procent fiktion, 10 procent kultur och musik samt 8 procent underhållning. Det vill säga får drama mer utrymme i tablån, även om det ibland får flytta på sig. 

Mer statistik hittar du på https://siffror.svt.se.

Nästan året runt visar vi en serie på dagen och en turkisk serie på kvällen, detta tillsammans med allt annat drama som vi visar i form av film, serier och föreställningar. Vi sänder en hel del fakta och kultur i Kunskapskanalen och på SVT Play för den som hellre vill se det.

Varför sänder ni ibland sport i två kanaler samtidigt?

Sport har ett högt aktualitetsvärde. Det vill säga att sändningen har ett högt värde där och då, och trappas av med tiden. Sportsändningar kan liknas vid en nyhetshändelse.

Det är många som är engagerade i sport och vi ska ha ett utbud för dem. Om vi då har två sporthändelser som sker samtidigt så är det av värde att sända det där och då.

Varför flyttar ni program till förmån av sport?

Som vi skrev här ovan har sport ett högt aktualitetsvärde. Likt en nyhetshändelse så vill man följa det i realtid. Skulle vi visa sport-sändningen vid ett senare tillfälle skulle det vara pengar ner i sjön, för det skulle inte vara av lika högt värde. Speciellt inte idag när man kan få en notis i mobilen och då är resultatet avslöjat.

Program så som serier har ett högre värde över tid. Även om vi förstår att man gärna vill se sin favorit-serie varje dag, vid en viss tid, så har serien ett väldigt högt värde även nästa dag eller vecka.

Varför publicerar vi inte programmet på SVT Play kan man då undra! Det är en bra fråga. Ibland beror det på rättigheter, att vi inte bara kan publicera programmet på SVT Play, utan ska visa det samtidigt i våra linjära kanaler (SVT1/SVT2/SVT Barn/Kunskapskanalen). Ibland handlar det om en synk mellan våra linjära kanaler och SVT Play. Vi arbetar för en mer flexibel lösning, men är ännu inte där.

Varför har SVT inte en sport-kanal?

Den främsta anledningen är att det skulle vara en kostsam investering, både när det gäller tid, energi och pengar. Det är resurser vi hellre investerar i att utveckla vårt utbud och våra tjänster (exempelvis appar som SVT Play, SVT Nyheter och SVT Barn) som fler och fler använder. Sedan har vi inte tillräckligt med sportinnehåll för att fylla en sportkanal. Vi har intensiva perioder med sport, som under mästerskap, men det är faktiskt mer ett undantag än en regel.

En sport-kanal skulle även vara en kortsiktig dyr investering eftersom vi rör oss mer och mer mot digitala lösningar, så som SVT Play, där innehåll inte kommer att krocka och behöva flyttas på samma sätt. Tittare har idag mer makt att bestämma över sin egen tablå och kika på sändningar när de vill på SVT Play.

Se mer

Guide taggad med: Företaget SVT Sport Tablå