SVT

"Hallå SVT, detta är inte humor!"

Uppdaterad

Magnus och Brasse gapskrattar.
"Skyll inte på mig", en komediserie med bland annat Magnus och Brasse. Sänt första gången 12 februari 1978.

Här finns frågor och svar SVT:s humorinnehåll.

Du hittar allt vårt humorhåll här på SVT Play.

Hur tänker SVT generellt om humor?

Alla kommer inte tycka allt är roligt i SVT. Ännu mindre, alla kommer inte tycka om våra humor- eller underhållningsprogram. Det är inte heller tanken. Vi vill att alla ska hitta något som de tycker är roligt, men alla kan inte gilla allt.

Ett skämt ska inte bedömas ordagrant och enskilt. Utan humor bygger bland annat på

  • tonläge
  • tajming
  • kontext
  • uppsåt
  • med mera.

"Jag tycker detta var kränkande!"

Vi vill aldrig kränka eller såra någon, utan att göra humor. Humor ligger ofta på gränsen mellan vad som är okej och inte okej. Det krockar inte med vårt uppdrag att stå för allas lika värde och demokratiska värderingar.

Det är vanligt att när det är ett ämne som man berörs av personligen att det kan vara svårare att se i humorn i det hela. Vi vill ha högt i tak i våra program. Vi tror att majoriteten av tittarna har förståelse för det.

Hur kan ni skämta om droger, mord eller liknande?

När det är ett program för vuxna kan vi skämta om vuxna saker. Program som innehåller till exempelvis droger ska visas med försiktighet. Det betyder att det ska visas när barn vanligtvis inte tittar eller ha barnskydd på SVT Play.

Hur tänker ni om äldre skämt eller gammalt innehåll?

SVT har ett rikt arkiv. Det händer att program eller skämt inte åldras väl. Ett skämt som var okej för 20 år sedan kanske inte ses som okej idag. Det gäller även vissa ord eller formuleringar där betydelsen förändrats.

Dessa program, skämt eller ord kan fortfarande dyka upp i vår kanal. När vi väljer att reprisera eller skildra dåtiden kan de förekomma igen.

När vi visar ett äldre program så ska det framgå att programmet inte är nytt. När vi repriserar äldre program står det oftast i tablå när programmet är ifrån. På SVT Play finns alltid "produktionsår" informationen under "Mer om programmet". Det kan även vara så att program är märkt med "Öppet Arkiv" vilket är en tydlig indikation på att program är från vårt rika arkiv.

Med en tidsmarkör tycker vi att programmet får en kontext med en tydlig markering att programmet är från förr. Det blir tydligt för tittaren att programmet kommer från en annan tid.

Guide taggad med: humor Program Språk Underhållning