Sveriges Television

"Hallå SVT, detta är inte humor!"

Uppdaterad

Magnus och Brasse gapskrattar.
"Skyll inte på mig", Komediserie med bland annat Magnus och Brasse. Sänt första gången 1978-02-12. Foto: Berlin S-son Åberg/SVT.

SVT ska sända program som är underhållande. Men alla tycker inte allt är underhållande, och det är okej. Vissa tycker om Allsång på Skansen, vissa Släng dig i brunnen. Vissa både och eller inget alls.

SVT ska vara till för alla, men det betyder inte att alla kommer gilla alla program. Ännu mindre, alla kommer inte att gilla alla humorprogram.

Ett skämt ska inte bedömas ordagrant och enskilt, utan humor baseras mycket på tonläge, tajming, kontext och uppsåt, med mera.

"Jag tycker detta var kränkande!"

Vårt syfte är aldrig att kränka någon, utan att göra humor. Och humor ligger ju ofta lite på gränsen mellan vad som är okej att säga, och inte. Det är vanligt att när det är ett ämne, som man berörs av personligen, att det kan vara svårare att se i humorn i det hela.

Vi försöker ha högt i tak på SVT, och vi hoppas att vår publik har förståelse för det. Det krockar inte med vårt uppdrag att stå för allas lika värde och för demokratiska värderingar.

"Hur kan ni skämta om droger/mord/etcetera?"

Målgruppen för våra humorprogram är vuxna, och program som innehåller till exempelvis droger ska visas med aktsamhet. Det betyder att det ska visas när barn vanligtvis inte tittar.

Hur tänker ni på SVT om skämt från förr?

SVT har ett rikt arkiv med många ikoniska serier. Men ibland åldras inte program eller skämt så väl. Något som ansågs vara okej att skämta om för exempelvis 20 år sedan kanske inte anses okej idag. Likadant går att tänka om vissa ord som har föråldrats. Däremot kan dessa skämt eller formuleringar fortfarande dyka upp i vår kanal i form av repriser eller skildringar om dåtiden.

Vi har som standard på SVT att om vi visar ett äldre program så ska tittaren uppfatta att det inte är nytt. När vi repriserar ett äldre program står det inte sällan i tablå när programmet är ifrån. På SVT Play finns alltid den informationen under "Mer om programmet". Det kan även vara så att program är märkt med "Öppet Arkiv" vilket är en tydlig indikation på att program har några år på nacken.

Med en tidsmarkör tycker vi att programmet får en kontext som visar på att innehållet är från dåtid.

Se mer

Underhållning på SVT Play

Humor på SVT Play