Sveriges Television

"Hallå SVT, detta är inte humor!"

Uppdaterad

Magnus och Brasse gapskrattar.
"Skyll inte på mig", Komediserie med bland annat Magnus och Brasse. Sänt första gången 1978-02-12.

SVT ska sända program som är underhållande. Men alla tycker inte allt är underhållande, och det är okej. Vissa tycker om Allsång på Skansen, vissa Släng dig i brunnen.

Alla kan inte tycka allt är roligt. Ännu mindre, alla kommer inte tycka om alla våra humor- eller underhållningsprogram. Och det är inte heller tanken. Alla ska hitta något de tycker är underhållande, men alla kan inte gilla allt.

Ett skämt ska inte bedömas ordagrant och enskilt. Utan humor baseras till mångt och mycket på

  • tonläge
  • tajming
  • kontext
  • uppsåt
  • med mera.

"Jag tycker detta var kränkande!"

Vårt syfte är aldrig att kränka någon, utan att göra humor. Och humor ligger ju ofta lite på gränsen mellan vad som är okej och inte okej.

Det är vanligt att när det är ett ämne, som man berörs av personligen, att det kan vara svårare att se i humorn i det hela.

Vi försöker ha högt i tak på SVT, och vi tror att vår publik har förståelse för det. Det krockar inte med vårt uppdrag att stå för allas lika värde och för demokratiska värderingar.

Hur kan ni skämta om droger/mord/etcetera?

Målgruppen för våra humorprogram är vuxna. Program som innehåller till exempelvis droger ska visas med aktsamhet. Det betyder att det ska visas när barn vanligtvis inte tittar eller ha barnskydd på SVT Play.

Hur tänker ni på SVT om skämt från förr?

SVT har ett rikt arkiv med många ikoniska film och serier. Men ibland åldras inte program eller skämt så väl. Ett skämt som ansågs som okej för 20 år sedan kanske inte ses som okej idag. Likadant går att tänka om vissa ord där betydelsen eller innebörden föråldrats.

Däremot kan dessa skämt eller formuleringar fortfarande dyka upp i vår kanal i form av repriser eller skildringar av dåtiden. 

Vi har som standard på SVT att om vi visar ett äldre program så ska tittaren uppfatta att det inte är nytt. När vi repriserar äldre program står det oftast i tablå när programmet är ifrån. På SVT Play finns alltid "produktionsår" informationen under "Mer om programmet". Det kan även vara så att program är märkt med "Öppet Arkiv" vilket är en tydlig indikation på att program är från vårt rika arkiv.

Med en tidsmarkör tycker vi att programmet får en kontext med en tydlig markering att programmet är från förr. Det blir tydligt för tittaren att programmet kommer från en annan tid.

Se mer

Guide taggad med: humor Program Språk Underhållning