SVT

Hur ser SVT:s utbud inom kultur ut?

Uppdaterad

Sänt 1998-07-06 i SVT2 Producent Sonja Döhre (t.v.) förbereder Peter Dahl, Anna-Karin Elde, Bodil Malmsten och Inger Edelfeldt inför programmet. Sven Brandt är studioman.

Ibland får vi frågor om vår kulturbevakning. Faktum är att SVT är det public service-bolag som har flest kulturprogram i världen.

År 2021 sände vi 1 423 timmar "kultur och musik", 6 procent av hela vårt utbud, vilket är samma nivå som 2019.

I 2021 års public service-redovisning skriver vi så här om vårt kulturuppdrag;

"Som Sveriges största kulturinstitution utvecklar och bekostar SVT på egen hand och i samarbete med andra en mångfald av produktioner av hög kvalitet. SVT har också ambitionen att vara Sveriges mest uppskattade kulturleverantör, med en bred palett av olika program och uttryck. Att fördjupa, utveckla och vidga kulturutbudet innebär för SVT ett utforskande av nya berättarformer och nya ämnesval. Syftet är att göra kultur tillgängligt för fler och att erbjuda fler perspektiv på vår samtid. […]

Daglig kulturbevakning och granskning hanteras av Kulturnyheterna som är en del av SVT:s nyhetsverksamhet, med sändningar från tidig morgon till sen kväll och dygnet runt i appen SVT Nyheter. Under 2021 har Kulturnyheterna bevakat stora kulturhändelser, men pandemin och dess effekter på kulturlivet har också tagit stor plats i bevakningen. Andra teman var gansterrap, trenden med remakes och återföreningar och pressetiska problem med att fritt fiktionalisera verkligheten. SVT har också veckoprogram med uppgift att bevaka kulturen och spegla vår samtid. Cyklopernas land som lanserades hösten 2021 vänder sig till en yngre kultur- och samtidsintresserad publik. Sverige! speglar det aktuella kulturlivet i hela Sverige genom reportage och intervjuer. Babel fortsätter att bevaka litteratur-sverige och ge publiken lästips via aktuella författare. […]

Våren 2020 lanserades SVT Scen för att möta kultursektorns nedstängning till följd av pandemin. SVT Scen är nu en etablerad plats på SVT Play där teater, opera, dans och konserter samlas, tillgängligt dygnet runt för alla. Under våren 2021 satsade SVT på Hemmakultur. Svenska kreatörer skapade nya verk av konst, poesi och dans i kortformat och levererade kultur i världsklass till publiken när kulturinstitutioner och scener var stängda. Satsningen är ett exempel på de många samarbeten SVT gjorde 2021 med kulturinstitutioner och fria kreatörer. I Kulturstudion presenteras många liknande samarbeten."

Varför finns inte xx i ert kulturutbud?

Det finns flera kulturyttringar och vi kan inte visa allt hela tiden. Förutom våra egna kulturprogram så sänder vi stundtals konserter från världen över, dokumentärer om betydelsefulla personer inom kulturen eller serier om nya talanger. Vår ambition är att skapa en sådan mångfald som möjligt inom ramen för de alla de timmar vi sänder "kultur och musik".

Eva Beckman, dåvarande programbeställare för Kultur, Fakta och Evenemang på SVT skriver så här i DN;

"Som alltid, när det talas om kulturskymning på SVT, oftast yttrat av någon kultur- eller ledarskribent som svepande ondgör sig över förflackningen, får jag en stark lust att påpeka att SVT har fler kulturprogram än något annat public servicebolag i världen. Vad gäller litteraturen recenseras nyutkomna böcker regelbundet i dagliga ”Kulturnyheterna”. Vi har till och med ett specialprogram om nyutkommen litteratur, ”Babel”. Författare porträtteras i ”K Special” och diskussionen om litteratur förs regelbundet i ”Kulturveckan”. För att bara nämna några exempel."

Läs gärna hela Eva Beckmans text här.

Guide taggad med: Kultur Program