Sveriges Television

Hur ser SVT:s utbud inom kultur ut?

Uppdaterad

Sänt 1998-07-06 i SVT2 Producent Sonja Döhre (t.v.) förbereder Peter Dahl, Anna-Karin Elde, Bodil Malmsten och Inger Edelfeldt inför programmet. Sven Brandt är studioman.

Ibland får vi frågor om vår kulturbevakning. Faktum är att SVT är det public service-bolag som har flest kulturprogram i världen.

År 2020 sände vi 1616 timmar "kultur och musik", närmare 10 procent av hela vårt utbud. Det är en ökning jämfört med 2019.

I 2018 års public service-redovisning skriver vi så här om vårt kulturuppdrag;

"SVT erbjuder ett mångsidigt kulturutbud genom att uppmärksamma en lång rad kulturyttringar i Sverige och resten av världen. SVT har under året visat program om till exempel lyrik, arkitektur, dans, musik, litteratur, konst och film. SVT ger utrymme för både amatörer och professionella och bjuder på stor variation: från Händel till Avicii, från Höstsonaten till Morran och Tobias."

Varför finns inte xx i ert kulturutbud?

Det finns flera kulturyttringar och vi kan inte visa allt hela tiden. Förutom våra egna kulturprogram så sänder vi stundtals konserter från världen över, dokumentärer om betydelsefulla personer inom kulturen eller serier om nya talanger. Vår ambition är att skapa en sådan mångfald som möjligt inom ramen för de alla de timmar vi sänder "kultur och musik".

Eva Beckman, dåvarande programbeställare för Kultur, Fakta och Evenemang på SVT skriver så här i DN;

"Som alltid, när det talas om kulturskymning på SVT, oftast yttrat av någon kultur- eller ledarskribent som svepande ondgör sig över förflackningen, får jag en stark lust att påpeka att SVT har fler kulturprogram än något annat public servicebolag i världen. Vad gäller litteraturen recenseras nyutkomna böcker regelbundet i dagliga ”Kulturnyheterna”. Vi har till och med ett specialprogram om nyutkommen litteratur, ”Babel”. Författare porträtteras i ”K Special” och diskussionen om litteratur förs regelbundet i ”Kulturveckan”. För att bara nämna några exempel."

Läs gärna hela Eva Beckmans text här.

Guide taggad med: Kultur Program