Sveriges Television

Hur vi arbetar med grovt innehåll

Uppdaterad

Foto: SVT Bild

Ja, det händer att vi varnar för särskilt starka bilder.

SVT ska varna för ingående våldsskildringar och pornografiska skildringar, oavsett typ av program eller tidpunkt för sändning. Vi brukar också varna för andra scener som kan verka skrämmande eller obehagliga, till exempel operationsscener eller bilder från olycksplatser. Särskild varsamhet med vålds- och sexskildringar ska iakttas på tidpunkter när barn kan tänkas titta på tv och här har Granskningsnämnden i sin praxis satt en skiljelinje vid kl. 21.00.

Viktigt att tänka på är att varje människa tycker något är obehagligt, och att det är väldigt individuellt. Vissa människor reagerar till exempel starkt på råttor eller clowner. Däremot är det svårt för oss att skildra vår värld utan att visa saker som vissa kan reagera starkt på och därför går det inte varna för varje enskild fobi.

Vad gäller för nyheter?

För att inte lägga alltför stora hinder i vägen för nyhetsförmedlingen gäller istället huvudregeln att man vid nyhetssändningar före klockan 19.00 ska visa återhållsamhet i framställningssättet. Vid speciella nyhetshändelser kan det gå att visa våldsskildringar även vid andra tidpunkter på dygnet om det av särskilda skäl är försvarligt.

Bilder på döda människor är ofta otäcka men är bilderna tagna på långt håll, om de är otydliga eller tagna på ett sånt sätt att flertalet inte uppfattar de som skrämmande varnar vi inte. Det händer att vi varnar för bilder som många uppfattar som helt odramatiska och då reagerar folk negativt på varningen. Vi försöker lyssna av och balansera detta, vi varnar ju för tittarnas skull och vill varken irritera med att varna för mycket eller uppröra genom att varna för lite.

Hur fungerar det på SVT Play?

När det gäller våra program i SVT Play så visas det först en varning om det är våldsamt innehåll. Om man har barnskyddet igång så måste man slå en kod för att komma förbi varningen. Du kan läsa mer om barnskyddet här.

Det är en redaktionell bedömning om vi ska varna. På SVT Play blandas innehåll, som på övriga internet. Vi är begränsade i vad vi kan säga om innehåll på förhand.

Vill man titta på vårt barninnehåll utan det andra innehållet så finns SVT Barns hemsida och appar.

Se mer

Här kan du läsa mer om när vi varnar.

Guide taggad med: Program