Sveriges Television

Hur visar SVT sina filmer?

Uppdaterad


Foto: Kjell Gustafsson

Vi har ett rikt utbud av filmer på SVT. Både inköpta filmer men också filmer som vi har varit med och finansierat. 


Varför visar ni filmer mitt i natten?

SVT sänder drygt 60 timmar varje dygn i våra olika kanalerna. Det är med andra ord omöjligt att sända alla program mellan klockan 19.00 och 22.00.

De filmer som visas tidiga mornar eller mitt i natten är mestadels återutsändningar, oftast har de visats både en och två gånger tidigare. Vi har valet att sända filmerna denna tid eller inte alls.

Det är heller inte lämpligt att sända vissa filmer eller program på tider när barn kan förväntas sitta ensamma framför tv:n. Så då sänder vi filmerna oftast på en senare tid på kvällen.

Varför finns inte matinéfilmer på SVT Play? 

Kul att du gillar matinéfilmerna vi sänder på eftermiddagarna.

Tyvärr är det många av dem som vi inte har rätt att publicera på SVT Play. Detta eftersom avtalen ofta skrevs för länge sedan då den typen av rättigheter inte var aktuella. Det kan även finnas andra upphovsrättsliga orsaker.

När vi nu köper in filmer (även äldre matinéfilmer) så ser vi alltid till att köpa in rätten att visa dem på SVT Play, i minst 7 dagar. Med andra ord kommer det bli bättre framöver.

Du vet väl att det alltid går att se matinéfilmerna på SVT Play samma tid som de tv-sänds, via sidan Kanaler (https://www.svtplay.se/kanaler)

Varför ingen eftertext i matinéfilmer?

På de äldre filmerna ligger dessa texter i början. Vi klipper aldrig i sådan filmer.

Varför är filmer kortare när ni visar dem jämfört med originalet?

Oftast beror det på att vi konverterar filmen. När vi visar en film som video/tv är det 25 bilder per sekund. När den visas på exempelvis bio är det 24 bilder per sekund. 

Det gör att filmen går något snabbare på tv (cirka 4 procent) vilket gör att filmen blir kortare.

Är du filmsugen?

Du kan du se många av våra filmer närsomhelst på SVT Play.

Guide taggad med: Drama Film Tablå