Varför avbryter programledaren den som intervjuas?

Programledare har höga krav på sig under intervjuer, inte minst direktsända. Att verkligen få svar på sina frågor kan vara svårt vid intervjuer med medievana personer, tex politiker. Därför kan det ibland framstå som att programledaren är tjatig och avbryter den som intervjuas.

Anders Holmberg intervjuar utrikesminister Tobias Billström (M).

När SVT gör intervjuer är alltid vårt mål att låta den vi intervjuar komma fram med sitt bästa argument. Ett sätt att nå det är genom att ställa kritiska frågor, exempelvis frågor som en motståndare skulle ställt. Då tvingas gästen verkligen vässa sina argument. Att programledaren ställer frågor ur en annan synvinkel betyder alltså inte att det är dennes egen åsikt.

Få fram svar

Gästen kan vara både medietränad och van att hantera journalister. Om den som intervjuas ger ett väldigt långt svar eller inte håller sig till ämnet behöver programledaren avbryta. Programledaren har ett strikt schema att följa för att få fram svar på de frågor som vi bedömer är viktiga för tittarna att få svar på. Det finns alltså inget egenvärde för programledaren att avbryta gäster.

Fördela taltid

Det är även programledarens uppgift att se till att båda parters ståndpunkter kommer fram under en debatt. Programledaren strävar alltid efter att fördela taltiden mellan gäster för att det ska bli ett tydligt och givande samtal för dig som tittare. Om programledaren bedömer att någon sida inte klargjorts ordentligt kan dock en gäst få något mer taltid än en annan. 

Inte egna uppfattningar 

SVT:s medarbetare ska inte i sändning ge utrymme för sina egna uppfattningar eller värderingar i kontroversiella frågor. Det strider mot kravet på opartiskhet. Att vi ska vara opartiska betyder dock inte att vi ska bli passiva eller okritiska – tvärtom är det programledarens uppgift att genom kritiska frågor se till att ett ämne blir tydligt och allsidigt belyst.

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss