SVT

Jaktliv

Uppdaterad

Peter Ekeström och Evelina Åslund i skogen bland jägare.

Ut i skogen och in i jägarnas liv. I säsong 2 av Jaktliv får vi följa med jägarna Evelina Åslund Bäck och Peter Ekeström på jakt.

Varför gör SVT ett jaktprogram? På vilket sätt är Jaktliv ett public service-program?

Jakten är stor del av det vardagliga livet för många människor, inte minst på landsbygden. Över 300 000 människor ägnar sig åt jakt i Sverige.

Jakten är också en del av vårt kulturarv vilket genomsyrar programserien. För många familjer är jakten ett arv sedan generationer tillbaka i tiden. Jakten är en gammal kultur, livsstil och viltvård.

Det kan uppfattas som om SVT tar ställning för jakt i och med Jaktliv, gör SVT det? 

SVT tar inte ställning för eller emot jakt utan vill skildra jakt som livsstil. Över 300 000 människor jagar i Sverige och det är en stor del av deras och deras familjers liv.

Varför just nu ett program om jakt?

Friluftsliv, fiske och jakt har de senaste åren varit en växande trend. Så en serie om jakt är både efterfrågad och ligger helt rätt i tiden. Jaktliv sänder nu sin andra säsong. Innan dess hade SVT inte sänt något egenproducerat jaktprogram sedan 2014, med ”På jakt med Lotta och Leif”. Dessförinnan var året 1998 med dokumentärfilmen ”Älgjakten” (av Bengt Jägerskog).

Varför har SVT ett barnlås på Jaktliv?

– Jakt är en verksamhet för vuxna människor, som innefattar vapen och att man tar död på djur. I vissa fall kan det uppfattas som obehagligt för mindre barn. Det är för att förhindra att något barn ”ramlar in” på programmet och upplever det som skrämmande. Men jag förstår frågan, för det är ingen lätt avvägning, säger Bengt Strömbro till Jaktjournalen.

Jakt är mord, hur kan SVT visa mord på bästa sändningstid?

Var och en gör sina val i livet och vissa väljer att inte äta kött på grund av egna etiska värderingar.

Ofta på grund av hur djur behandlas i djurindustrin. Kanske kan Jaktliv ge en annan syn på kött då djuren har fått leva ett helt naturligt liv i frihet innan det faller i jakten.

Guide taggad med: natur Program