Sveriges Television

Jaktliv

Uppdaterad

Peter Ekeström och Evelina Åslund i skogen bland jägare.
Foto: SVT

Ut i skogen och in i jägarnas liv. I det nya programmet Jaktliv får vi följa med jägare och lära oss mer om viltvård och friluftsliv.

Varför gör SVT ett jaktprogram? 

Över 300 000 människor ägnar sig åt jakt i Sverige. För många familjer är jakten ett arv sedan generationer tillbaka i tiden. Jakten är en gammal kultur, livsstil och inte minst en nödvändig viltvård för att hålla livskraftiga viltstammar på en lämplig nivå.

Kommer det en säsong 2? I så fall blir det harjakt?

Ja, det kommer en säsong 2. Just nu tittar vi på om vi kan ha med harjakt.

Varför just nu ett program om jakt?  

Friluftsliv, fiske och jakt har de senaste åren varit en växande trend. Så en serie om jakt är både efterfrågad och ligger helt rätt i tiden. Dessutom har SVT inte sänt något egenproducerat jaktprogram sedan 2014, med ”På jakt med Lotta och Leif”. Dessförinnan var året 1998 med dokumentärfilmen ”Älgjakten” (av Bengt Jägerskog).

Det kan uppfattas som om SVT tar ställning för jakt i och med Jaktliv - gör SVT det? 

SVT tar inte ställning för eller emot jakt utan vill skildra jakt som livsstil. Över 300 000 människor jagar i Sverige och det är en stor del av deras och deras familjers liv.

Varför har SVT ett barnlås på Jaktliv?

– Jakt är en verksamhet för vuxna människor, som innefattar vapen och att man tar död på djur. I vissa fall kan det uppfattas som obehagligt för mindre barn. Det är för att förhindra att något barn ”ramlar in” på programmet och upplever det som skrämmande. Men jag förstår frågan, för det är ingen lätt avvägning, säger Bengt Strömbro till Jaktjournalen.

Hur kan SVT visa dödande av djur på bästa sändningstid?

Var och en gör sina val i livet och vissa väljer att inte äta kött på grund av egna etiska värderingar. Ofta på grund av hur djur behandlas i djurindustrin. Kanske kan Jaktliv ge en annan syn på kött då djuren har fått leva ett helt naturligt liv i frihet innan det faller i jakten.

Programmet är tablålagt så att det är sena sändningstider för att eventuellt skydda känsliga tittare.

Vad handlar avsnitten om?

  • Avsnitt 1 - Vildsvin 
  • Avsnitt 2 - Ripa 
  • Avsnitt 3 - Älg 
  • Avsnitt 4 - Klövvilt
  • Avsnitt 5 - Skogsfågel 
  • Avsnitt 6 - Dovvilt med tax 
  • Avsnitt 7 - Gås 
  • Avsnitt 8 - Björn