SVT

Kebnekaise / Giebmegáisi – åtta årstider

Uppdaterad

Serie om de åtta samiska årstiderna vid Sveriges högsta berg Kebnekaise / Giebmegáisi.

Vad handlar programmet om? 

Programmet är en serie i fyra delar som skildrar livet kring Kebnekaise/Giebmegáisi under ett års tid. Det berättar om människorna som bor, lever och verkar där, om människor som besöker platsen, om händelser som ägt rum där, och om hur klimatförändringen syns konkret i trakterna. 

Varför gör SVT detta program? 

Kebnekaise/Giebmegáisi är hela Sveriges högsta fjäll. Många svenskar har besökt fjället och många har en relation till platsen. Det har skett en mängd dramatiska händelser i området, som till exempel när Herculesplanet kraschade. Vi önskar berätta om den här utmanande platsen, genom de åtta årstiderna som samerna delar in året i. 

Hur är programmet gjort? 

Dokumentärserien är ett samarbete mellan SVT Minoriteter och Sveriges Radio Sameradion. Det betyder bland annat att vi gjort research tillsammans, och utbudet hos respektive utgivare kompletterar varandra. Serien är inspelad under ett års tid av såväl lokala frilansfilmare som av SVT. Produktionen genomfördes med arbetssätt som följde SVT:s riktlinjer angående minskning av smittorisk. Alla som medverkar framför kameran fick själva välja vilket språk de föredrar att prata med oss. Vi har producerat två versioner av serien – en med berättarröst på svenska, och en med berättarröst på nordsamiska. I bägge versioner hörs samiska.