Sveriges Television

Klassen

Uppdaterad


Foto: SVT

I ungdomsserien Klassen känner du igen din skoldag och de dilemman som uppstår. Du hittar serien på Barnkanalens hemsida och i Barnplay-appen. Diskutera på #klassensvt.


När börjar säsong 2?

Den nya säsongen publiceras (med två avsnitt direkt) på Julafton kl 06:00 på svtplay och Barnplay. Därefter publiceras ett nytt avsnitt varje måndag och torsdag. På Barnkanalen sänder vi episod 1 på Julafton kl 19:00. 

Vad handlar Klassen om?

Nya dilemman och situationer uppstår i Klassen, vem hänger med vem, vilka är på väg att bli ihop, vem sprider rykten och vågar man vara sig själv?

I ungdomsserien Klassen känner du igen dina egna och dina kompisars dilemman, diskutera gärna #klassensvt

Hur jobbar Klassen/Barnkanalen med viktiga frågor?

Vi tar upp svåra och viktiga ämnen i många av våra program och på många olika sätt. Vi tar hjälp av experter och utgår alltid från barnens perspektiv.

Hur tänker och jobbar ni redaktionellt kring att lyfta knepiga och/eller känsliga frågor?

Det är en väldigt svår fråga att svara generellt på. När vi berättar en historia, vare sig det är i Lilla Aktuellt, i Maxat eller i Klassen så försöker vi göra det knepiga förståeligt och förhålla oss rätt till det känsliga. Vi träffar också regelbundet barn i olika åldrar för att veta vad som är viktigt och relevant för dem, och hur de själva pratar om olika frågor. Vi får inte vika för delar av barnens verklighet för att det är svårt. Vi måste alltid stå på barnens sida.

Ibland kan vi hamna i blåsväder för att vi exempelvis sjunger om snoppar och snippor. Det är viktigt att ha en tydlig målbild vad man vill uppnå. I fallet med den uppmärksammade musikvideon handlade det om att avdramatisera namnet på flickors kön. Så att flickor längst ut i förlängningen av resonemangskedjan kan berätta när de har ont eller till och med blir utsatta för övergrepp. I en sådan satsning får vi vara beredda på att svara på kritik och frågor. Vilket vi använder mycket tid på. Även med ett lyssnande öra. 

Hur jobbar ni på Instagram?

Barnkanalens instagramkonto publicerar regelbundet frågor till publiken så att barnen kan få reflektera över och uttrycka sina åsikter i viktiga frågor. Varje frågeställning illustreras med ett klipp ur serien. Sedan är det spännande att följa barnens ofta mycket kloka debatt. Upprördheten över Jossans nedlåtande attityd mot "fattiga" klasskamrater eller den moraliska indignationen över pojkarnas tafsande i avsnitt 6 "sluta tafsa" exempelvis.

Vad är Barnkanalens värde och vision?

Barnkanalens värdegrund är samma som för resten av SVT och utgår ifrån det demokratiska samhällets grunder och alla människors lika värde. Barnkanalen utgår från barnens perspektiv och vårt uppdrag är att producera och publicera tv-innehåll med och om barn på deras egna villkor. Vårt uppdrag är inte att utbilda. Däremot bygger vårt innehåll på gedigen kunskap om allt från barns utveckling till hur det är att vara barn i Sverige idag. Vi vet alla barn är viktiga och allt vårt innehåll utgår från den insikten.

Barnkanalen har som mål att göra barn i Sverige insatta och nyfikna. Utbudet som helhet ska uppfylla så många av barnens behov som möjligt. Precis som SVTs vuxenutbud. Och vi lyder också under samma sändningstillstånd. Vår taktik för att göra publiken insatta och nyfikna är att oavsett genre vara roliga och spännande. Vi följer och mäter löpande vad barn och föräldrar konsumerar, vad de lärt/upplevt och vad de tycker om oss.

Gillar du Klassen får du inte missa Klassen: Bakom kulisserna 

Relaterat

Vara med i nästa säsong av Klassen!

Mejla på castingklassen@gmail.com

Castingen börjar i februari 2019 och kommer att ta plats i Malmö. I första hand söks barn i närheten av Malmö och Lund. Det är produktionsbolaget STV som kommer att hantera castingen och inte SVT.

Kan jag använda SVT:s program i skolan eller på företag?

Vilken målgrupp har Barnkanalen och hur är tablån uppbyggd?


Guide taggad med: Barnplay SVT Barn