Sveriges Television

Klassen

Uppdaterad

 I ungdomsserien Klassen känner du igen din skoldag och de dilemman som uppstår. Diskutera på #klassensvt

Barnkanalens nya dramaserie Klassen handlar om vardagslivet i en vanlig skolklass, med relationer, dilemman och kärleksbekymmer. Ett slags Bullen för 2010-talet som ger barnen relevanta dramaberättelser om den egna vardagen. Något som har uppskattas av målgruppen då serien snabbt fått en stor och trogen publik på Barnplay med nästan en miljon starter i veckan! 

Läs gärna mer om Klassens succé.

Du ser Klassen på Barnplay.


Glada nyheter!

Säsong 2 kommer att sändas med start den 24 december 2018.


Varför gör SVT Klassen?

Vi vill ge svenska barn igenkännbara berättelser de inte så lätt hittar på t ex Youtube eller Netflix. Berättelser där de kan spegla sig och sin egen vardag och som de kan diskutera med sina kompisar och föräldrar och använda som referenser i livets verkliga dilemman. Vi vill att de ska tänka till och ta ställning. Vi har redan hört att lärare använt avsnittet "Ny i Klassen" när skolan började för vårterminen som underlag för diskussion kring hur det är att just komma ny till en klass och vad klassen bör tänka på. Det är ett jättebra exempel på just varför har vi gjort den här serien. :)

Vad handlar Klassen om?

Varje avsnitt beskriver ett dilemma som någon av huvudpersonerna ställs inför. Det kan handla om att vara ny i klassen, att vara misstänkt för stöld, eller om man ska berätta för bästa kompisen att man är kär i hennes pojkvän. Men de flesta frågeställningarna handlar om sådant som bränner till och är viktigt på riktigt i barnens värld. Till exempel om att inte ha några pengar till klasskassan, att ha en förälder som dricker, om rykten i korridorerna eller att vara olyckligt kär.

Serien består av 52 stycken 10 minutersprogram.

Hur jobbar Klassen/Barnkanalen med viktiga frågor?

Vi tar upp svåra och viktiga ämnen i många av våra program och på många olika sätt. Vi tar hjälp av experter och utgår alltid från barnens perspektiv.

Hur tänker och jobbar ni redaktionellt kring att lyfta knepiga och/eller känsliga frågor?

Det är en väldigt svår fråga att svara generellt på. När vi berättar en historia, vare sig det är i Lilla Aktuellt, i Maxat eller i Klassen så försöker vi göra det knepiga förståeligt och förhålla oss rätt till det känsliga. Vi träffar också regelbundet barn i olika åldrar för att veta vad som är viktigt och relevant för dem, och hur de själva pratar om olika frågor. Vi får inte vika för delar av barnens verklighet för att det är svårt. Vi måste alltid stå på barnens sida.

Ibland kan vi hamna i blåsväder för att vi exempelvis sjunger om snoppar och snippor. Det är viktigt att ha en tydlig målbild vad man vill uppnå. I fallet med den uppmärksammade musikvideon handlade det om att avdramatisera namnet på flickors kön. Så att flickor längst ut i förlängningen av resonemangskedjan kan berätta när de har ont eller till och med blir utsatta för övergrepp. I en sådan satsning får vi vara beredda på att svara på kritik och frågor. Vilket vi använder mycket tid på. Även med ett lyssnande öra. 

Hur jobbar ni på Instagram?

Barnkanalens instagramkonto publicerar regelbundet frågor till publiken så att barnen kan få reflektera över och uttrycka sina åsikter i viktiga frågor. Varje frågeställning illustreras med ett klipp ur serien. Sedan är det spännande att följa barnens ofta mycket kloka debatt. Upprördheten över Jossans nedlåtande attityd mot "fattiga" klasskamrater eller den moraliska indignationen över pojkarnas tafsande i avsnitt 6 "sluta tafsa" exempelvis.

Hur tänker ni kring era klipp på Instagram?

En lärdom vi på redaktionen dragit är att Instagramklippen kan missförstås om de är alltför tagna ur sitt sammanhang. Klippet från t ex avsnittet "Killtestet" visade hur Isak två gånger ber Emilia att få ge henne en puss på kinden. I själva avsnittet är detta en del av en längre historia där Isak uppenbarligen (vilket barnen skriver om i sina kommentarer) är fel ute med sitt fiskande efter pussen. Men i metoo-tider har vi förstått att klippet kan uppfattas som ett okej från SVTs sida att tjata sig till pussar. I förlängningen till andras kroppar. Något som vi självklart tar avstånd ifrån. I det hela avsnittet är det tydligt att alla barn och andra har en okränkbar rätt till sina kroppar, inklusive mottagande av kindpuss. Vilket för övrigt är ett starkt tema i hela serien med bland annat "Sluta tafsa-avsnittet" som en tydlig manifestation av just detta. Men som klipp utan den viktiga kontexten  kunde detta missförstås, vilket vi beklagar. Här kan vi lära oss att hitta sätt att väga in kontexten i våra postningar på ett bättre sätt. För att undvika vidare missförstånd av "Killtest"-klippet har vi tagit ned det.

Vad är Barnkanalens värde och vision?

Barnkanalens värdegrund är samma som för resten av SVT och utgår ifrån det demokratiska samhällets grunder och alla människors lika värde. Barnkanalen utgår från barnens perspektiv och vårt uppdrag är att producera och publicera tv-innehåll med och om barn på deras egna villkor. Vårt uppdrag är inte att utbilda. Däremot bygger vårt innehåll på gedigen kunskap om allt från barns utveckling till hur det är att vara barn i Sverige idag. Vi vet alla barn är viktiga och allt vårt innehåll utgår från den insikten.

Barnkanalen har som mål att göra barn i Sverige insatta och nyfikna. Utbudet som helhet ska uppfylla så många av barnens behov som möjligt. Precis som SVTs vuxenutbud. Och vi lyder också under samma sändningstillstånd. Vår taktik för att göra publiken insatta och nyfikna är att oavsett genre vara roliga och spännande. Vi följer och mäter löpande vad barn och föräldrar konsumerar, vad de lärt/upplevt och vad de tycker om oss.


Gillar du Klassen får du inte missat Random mix?