Sveriges Television

Klassen

Uppdaterad

Serien vänder sig till dig som är i yngre tonåren och tar upp dilemman och frågor som är hämtade från högstadieelevers vardag. Du hittar serien på SVT Play och SVT Barn.

Kommer det en till säsong?

Ja! Till julen 2021 kommer den femte säsongen av Klassen med nya skådespelare. 

Under sommaren 2021 kommer även Klassresan 2.

Vad handlar Klassen om?

Det handlar om små och stora saker som skapar igenkänning, vem hänger med vem, vem sprider rykten, hur det känns att inte bli sedd eller hur vänskapen sätts på prov när två vänner blir kära i samma tjej. Du hittar alla 4 säsonger på SVT Play och SVT Barn. Du kan även diskutera Klassen på #klassensvt

Vill du vara med i Klassen som spelas in sommaren 2021?

Tryck här för att söka! Vi söker skådespelare och statister i åldrarna 12–15 år som bor eller har tillgång till boende i Skåne under inspelningstiden. Sista dagen för anmälan är 21 februari 2021.

Det är produktionsbolaget STV som hanterar castingen.

Hur jobbar SVT Barn med viktiga frågor?

Vi tar upp svåra och viktiga ämnen i många av våra program och på många olika sätt. Vi tar hjälp av experter och utgår alltid från barnens perspektiv.

Hur tänker och jobbar ni redaktionellt kring att lyfta knepiga och/eller känsliga frågor?

Det är en väldigt svår fråga att svara generellt på. När vi berättar en historia, vare sig det är i Lilla Aktuellt, i Jobbigt eller i Klassen så försöker vi göra det knepiga förståeligt och förhålla oss rätt till det känsliga. Vi träffar också regelbundet barn i olika åldrar för att veta vad som är viktigt och relevant för dem, och hur de själva pratar om olika frågor. Vi får inte vika för delar av barnens verklighet för att det är svårt. Vi måste alltid stå på barnens sida.

Hur jobbar SVT Barn på Instagram?

SVT Barns instagramkonto publicerar regelbundet frågor till publiken så att barnen kan få reflektera över och uttrycka sina åsikter i viktiga frågor. Varje frågeställning illustreras med ett klipp ur serien. Sedan är det spännande att följa barnens ofta mycket kloka debatt.

Vad är SVT Barns värde och vision?

SVT Barns värdegrund är samma som för resten av SVT och utgår ifrån det demokratiska samhällets grunder och alla människors lika värde. SVT Barn utgår från barnens perspektiv och vårt uppdrag är att producera och publicera tv-innehåll med och om barn på deras egna villkor. Vårt uppdrag är inte att utbilda. Däremot bygger vårt innehåll på gedigen kunskap om allt från barns utveckling till hur det är att vara barn i Sverige idag. Vi vet alla barn är viktiga och allt vårt innehåll utgår från den insikten.

SVT Barn har som mål att göra barn i Sverige insatta och nyfikna. Utbudet som helhet ska uppfylla så många av barnens behov som möjligt. Precis som SVT:s vuxenutbud. Och vi lyder också under samma sändningstillstånd. Vår taktik för att göra publiken insatta och nyfikna är att oavsett genre vara roliga och spännande. Vi följer och mäter löpande vad barn och föräldrar konsumerar, vad de lärt/upplevt och vad de tycker om oss.

Se mer

Guide taggad med: Barn Drama Program Serie Tablå