Sveriges Television

Kommentar angående artikel om syrisk läkare

Uppdaterad

SVT Nyheter publicerar varje dag ett stort antal artiklar på svt.se. Vi lägger stor publicistisk kraft på att vår rapportering ska vara saklig och korrekt. Trots det blir det ibland fel. Ett sådant exempel är en artikel om en syrisk läkare som inte fått jobb i Sverige. I vår ursprungliga publicering saknades bland annat patientperspektivet och för det har vi fått rättmätig kritik. Artikeln är nu uppdaterad.

Men vid sidan av en fullt rimlig kritik av vår publicering har en storm av hat och falska anklagelser riktats mot en medarbetare på SVT:s nyhetsredaktion. Det gäller en ung journalist som ursprungligen kommer från Västbanken och som under en period arbetar på SVT.

Bland annat har en bakgrundsbild på hans Twitterkonto kritiserats. Bilden är en nyhetsbild från en palestinsk protest som reportern själv tog i februari 2016 när han – som journalist – bevakade en demonstration för att öppna en stängd gata i Hebron på Västbanken. På bilden syns plakat och en maskerad demonstrant. Det ger bilden ett aktivistiskt intryck och för detta kan den kritiseras. Reportern själv insåg detta och har nu bytt bild.

Sedan har en rad felaktiga anklagelser och grova lögner riktats mot reportern. På bland annat en sajt har han anklagats för att stödja terrorism. Det är uppgifter som helt saknar grund och som SVT kraftfullt tar avstånd ifrån. SVT har därför lämnat in en polisanmälan om förtal. 

Guide taggad med: SVT Nyheter