Sveriges Television

Lerins lärlingar

Uppdaterad

Efter två säsonger av publiksuccén Vänligen Lars Lerin har det blivit dags för Lars Lerin att ta sig an ett nytt tv-äventyr. Hösten 2017 anordnade han under två månader en konstskola för en grupp personer med olika funktionsnedsättningar i sin hemstad Karlstad – en kreativ, underhållande och känslosam resa som tittarna nu får följa i dokumentärserien Lerins lärlingar. 

Slutmålet är en stor utställning och vernissagefest på Lerins museum, som invigs av drottning Silvia. Lars man Junior, till vardags museichef, agerar festgeneral för invigningen.

Lerins lärlingar ser du på SVTPlay.


Hur ser jag serien?

Du ser programmet på onsdagar kl 21.00 i SVT1 med premiär onsdag den 10 januari eller på SVTPlay redan kl. 02.00 samma dag som den sänds på SVT. Programmet har sex avsnitt.


Hur har deltagarna valts ut?

Lerins lärlingar spelades in i samarbete med enheten för funktionsstöd inom Karlstad kommun, som arrangerar daglig verksamhet – från estetisk utbildning till arbetspraktik –för över 200 personer med olika funktionsnedsättningar på ett stort antal platser i och kring staden. Konstskolan – vars teman, övningar och utflykter utformades av Lars Lerin själv – anordnades på Ventilgatan, som en förlängning av deras befintliga estetiska verksamhet (bland annat musik och målning). 

Alla som ville fick vara med. Av dessa får vi lära känna 13 lite närmare i serien. 

Var kan man se utställningen?

Invigningen spelades in på Sandgrund, men konsten hänger nu på Macken Café och Loppis på Ventialgatan 1 i Karlstad. Öppettider just nu: tis, ons, tor kl 9-14. Ventilgatan 1.

 Vilken roll har Karlstad kommun haft i projektet?

Wanja är anställd av Karlstad kommun och produktionen har haft ett bra samarbete med dem för att få stöd och råd längs vägen.


Vill du se mer av Lars Lerin? Då får du inte missa dokumentärfilmen Lars Lerin - Mot kvällen uppklarnande!