SVT

Ljud i Chromecast

Uppdaterad

Surroundljud, även kallat AC3 eller Dolby Digital 5.1 erbjuder en bättre användarupplevelse på de enheter som har möjlighet att ta emot och spela upp formatet. SVT erbjuder surroundljud på en stor del av vårt utbud. Har du en enhet som inte kan spela upp surroundljud får du stereo-ljud på samtliga program. 


Hur fungerar det? 

Tekniskt fungerar det så att SVT frågar, via din Chromecast-enhet, om tv:n eller hemmabioreceivern klarar av att spela upp det surround-ljud som SVT använder. Om du har en chromecast kopplad direkt till din tv och tv:n svarar oss att den har stöd skickar vi surround-ljud istället för det vanliga stereo-ljudet. 

Varför fungerar det inte i min tv?

Det kan bero på inställningar i din tv eller hemmabioanläggning, eller att din tv inte fungerar enligt specifikation. Följande fel känner vi till sedan tidigare,

Inget ljud alls via inbyggda tv-högtalare
Om du använder tv:ns inbyggda högtalare när du tittar på SVT Play via chromecast men inte får något ljud alls behöver du kontrollera om du har uppdaterat till den senaste programvaran för din tv. Mer information om hur du uppdaterar din tv hittar du på tv-tillverkarens hemsida.

Vid problem med ljud via extern hemmabioreceiver eller soundbar
Testa först att använda de interna högtalarna i din tv och undersök om problemet kvarstår. Koppla loss högtalarna och ändra inställningar så att ljudet spelas upp internt. Om ljudet fungerar är det en konfiguration i din tv som behöver genomföras för att lösa problemet.

Om du anslutit högtalaren via en optisk kabel eller coaxial digital kabel (även kallad S/PDIF eller toslink) till en stereoförstärkare eller soundbar som endast kan hantera stereo-signaler behöver du ändra inställningar i din tv. Det fungerar olika hos olika tillverkare och SVT kan inte hjälpa till med detta.

Varför får jag stereoljud istället för 5.1-ljud?

SVT skickar samma ljudspår till alla mottagare. Om det inte fungerar beror det på att din hemmautrustning inte kan ta emot ljudspåren. Detta är inte något som SVT kan hjälpa till att åtgärda.

Hur kontaktar jag min tv-tillverkare? 

Här hittar du kontaktuppgifter till några av de vanligaste tv-tillverkarna:

Läs mer

Guide taggad med: Chromecast Hörbarhet Ljud