Sveriges Television

Lyckomaten

Uppdaterad


Foto: Janne Danielsson

I vårt program Lyckomaten undersöker vi om man på 50 dagar kan må bättre genom att ändra sin kost och genom fysisk aktivitet.

Frågor och svar

Hur gick experimentet till?

Innan programmet startade genomgick de medverkande en grundlig läkarundersökning där en mängd olika värden mättes. Vid inspelningarnas slut genomgick de exakt samma undersökning vilket gjorde att vi kunde jämföra alla värden.

Var hittar jag recepten från Lyckomaten?

Du hittar de flesta recepten på SVT Recepts hemsida. 

Saknar du ett recept? Mejlar gärna recept@svt.se så ska vi kolla närmare på det. På hemsidan finns ännu inte receptet på smoothien. Förhoppningsvis är det på väg.

Varför gör SVT Lyckomaten?

Programmet syftar till att ta reda på om man kan förändra sitt liv till det bättre genom att se över sin kost och genom fysisk aktivitet. Detta gör vi rent konkret när vi coachar våra deltagare för att se om det fungerar.

Hur är Lyckomaten public service?

Vi anser att detta är public service då vi ger tittarna inspiration och konkreta tips på hur man kan må bättre genom att tänka kring kost och rörelse. Och att ge dem tips som dessutom är billiga, enkla och tidseffektiva.

Hur är gruppen castad?

En castare tog fram de fem deltagarna utifrån redaktionens önskemål om spridning i ålder, kön och livssituation. En förutsättning var att alla skulle bo i Skåne. De har spenderat många dagar i studion i Lomma och det hade varit helt omöjligt om de haft längre restid. 

Jag vill vara med. Hur gör jag?

Vad roligt att du vill vara med. Det är inte bestämt att vi ska göra en till säsong, men mejla kontakt@svt.se så sparar vi din intresseanmälan till redaktionen.

Vad är meningen med programmet?

Att se om ett antal personer med hjälp av förändrad kost, regelbunden träning och mentala utmaningar kan förändra sina liv – på 50 dagar. Men det handlar inte om viktminskning. Programmet går i högsta grad också ut på att se vad välmående kan handla om mer generellt. Till sin hjälp har programledarna en rad experter som ur sina olika perspektiv beskriver vad som kan få oss att vilja ändra våra beteenden – och vad som får oss att må bra, förutom just fysisk träning och bra mat.

Se mer

Livsstil på SVT Play