Sveriges Television

Mästerskaparna

Uppdaterad

Samir Alj Fält och Pernilla Månsson Colt står framför ett bord med massa sågspån på.
Foto: Ulrika Malm/SVT

Sju deltagare ska tävla i olika hantverk för att se vem som blir den nya mästerskaparen. Programledare är Pernilla Månsson Colt och Samir Alj Fält är domare.

Här nedan kommer de vanligaste frågorna och svaren.

Varför gör SVT det här programmet? 

Med Mästerskaparna vill SVT fånga det stora växande intresset för skapande genom traditionella metoder och äkta material. Samtidigt vill vi med Mästerskaparna bjuda på inspiration och kunskaper inom olika hantverkstekniker och material.

Hur är Mästerskaparna public service?

Mästerskaparna ska leverera på SVT:s löften om engagerande upplevelser som gör dig mer nyfiken och insatt. SVT fortsätter att leverera innehåll som blandar vår kulturhistoria och traditioner med tävling och nya karaktärer.

Hur är deltagarna valda/castade?

Deltagarna har antingen själva ansökt om att medverka i programmet, eller uppsökta av produktionsbolaget via till exempel design- och hantverksutbildningar runtom i Sverige.

Kommer det en säsong 2?

Inget sådant beslut är taget just nu.

Hur kan jag söka till programmet?

Det finns ännu inget beslut om fler säsonger av programmet. Men anmäl gärna ditt intresse ändå till produktionsbolaget Mastiff, och beskriv vem du är och varför du vill vara med i programmet. Deras mejladress är masterskaparna@mastiff.se.

Vad får vinnaren som pris?

Den av deltagarna som vinner och blir Årets Mästerskapare 2019 får förutom äran också chansen att ställa ut sina mästerverk från programmet i samarbete med designorganisationen Svensk Form. Detta sker i samband med deras utställningsturné under namnet Ung Svensk Form, som inleds den 29 november 2019 med en specialutställning på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

Hur är deltagarna skyddade under mer riskfyllda tävlingar?

Alla tävlingar i programmet är utarbetade i nära samråd med de gästdomare som är experter inom just det material som respektive tävling avser. Material, redskap och arbetstid är anpassat utifrån en bedömning om att det ska vara fullt möjligt att genomföra uppdragen inom dessa förutsättningar.

Lämplig skyddsutrustning finns alltid tillhands under tävlingarna och deltagarna informeras innan start om eventuella risker, samt vilken skyddsutrustning som rekommenderas att använda.