Sveriges Television

Morgonshowen

Uppdaterad


Foto: SVT

Morgonshowen har en kär plats i vårt hjärta, men kommer nu att läggas ner.


När slutar Morgonshowen att sändas?

Sista avsnittet av Morgonshowen sänds den 27 december.

Vad händer efter det?

Vi kommer fortsätta programmen som vi har visat i Morgonshowen och klädrejset och tandborstningen kommer fortsätta visas på vardagsmorgnarna i SVT Barn, vid samma tid som nu. Det är den programledda, inramningen som kommer försvinna från tablån. 

Dessutom finns klädracet och tandborstningen i SVT Barn-appen, på svtbarn.se och i SVT Play. Vi utvecklar också appen Bolibompa med olika lekar som ska stötta i vardagen. Som till exempel tandborstning med Bolibompadraken.

Varför slutar ni göra Morgonshowen?

Det korta svaret är att vi utvecklar vårt utbud för en mer digital värld. En värld där inte ramar (programmen mellan programmen) inte längre behövs.

SVT utvecklar utbudet hela tiden och med ny teknik i människors vardag förändras vanor och behov. Morgonshowen är i grunden ett ”ramprogram”, som fyller tiden mellan korta filmer och program för att skapa en hel och bra fungerande tablå. När vi satsar för att vara mer relevanta i våra digitala tjänster är ett sånt format inte längre lika relevant. Nu satsar vi mer på drama, dokumentär och nyheter. Därför behöver vi omprioritera. Men det är bara den här ramen som försvinner – programmen kommer fortsätta gå som vanligt.

Läs gärna mer om detta i vår bloggtext av Safa Safiyari, kanalchef SVT Barn.

Var hittar jag kalendern med namnsdagar?

Du hittar den under "För vuxna" på SVT Barns hemsida.

Är det inte mindre public service att sända bara inköpta tecknade program än att sända program med programledare som pratar svenska – med lärande innehåll? 

Vi gör den här förändringen för att kunna göra ännu mer på egenproducerat, svenskt originalinnehåll. Det kommer märkas både i tv-kanalen och i våra playtjänster. SVT får ett nytt sändningstillstånd 2020, en av förändringarna är att det vi publicerar online kommer vara lika viktigt som innehållet i tv-kanalen. Det gör att vi är mindre beroende av en specifik tidpunkt – som till exempel morgonarna – utan kan fokusera på att göra innehåll som är relevant oavsett när barnen kan och vill titta.  

Vi fortsätter utveckla och satsa på våra allra mest älskade program, som till exempel Sommarlov och Bolibompa, samtidigt som det kommer dyka upp helt nya titlar under året. Det finns absolut inga planer på att göra mindre svenskt originalinnehåll och det kommer fortsätta vara en blandning av program i tablån på morgnarna – med och utan programledare, tecknat, svenskt och inköpt.

Vad händer med Morgonshowens programledare? 

Vi är väldigt stolta över Morgonshowens programledare och vissa av dem är redan involverade i nya projekt hos oss. Men ingenting är klart så det är för tidigt för att berätta mer. Programledarna finns också kvar i flera titlar på svtbarn.se och SVT Barn-appen, som till exempel Tobbes mystiska verkstad, Leila löser… och Saras smarta stad. 

Guide taggad med: Barn Program