Sveriges Television

Morgonstudion

Uppdaterad

Morgonstudion är SVT:s start på nyhetsdygnet och sänder direkt inrikes- och utrikesnyheter inklusive intervjuer med aktuella gäster, sport, kultur och nöje. 

Morgonstudion ser du i SVT1 och på SVT Play mellan kl. 06:00-09:10. Lokala nyheter sänds från kl. 07.05 och väder kvart i och kvart över. 

Mer nyheter på morgonen 

Morgonen upplevs av många som den viktigaste nyhetsstunden under dagen och genom att ha en program som tydligare följer nyhetsflödet stärks SVT Nyheter som nyhetsleverantör. 

Det tidigare programmet Gomorron Sverige ersattes i augusti 2017 med Morgonstudion.

Framgång för det nya formatet

Läs mer om tankarna bakom nya Morgonstudion.

Morgonstudion större än någonsin - så ser tittarsiffrorna ut (krönika).

Publikens förändrade mediebeteende ställer nya krav på SVT i allmänhet och nyhetsdivisionen i synnerligt. I grunden handlar Morgonstudion om att erbjuda en välkomnande och spännande startpunkt för nyhetsdygnet. Vår publik kommer att få ta del av engagerande samtal med personer som kan sätta de stora händelserna i ett sammanhang, väcka tanken och erbjuda en djupare förståelse för nyheterna. Vad är det som är intressant i den här nyheten? Varför ska vi bry oss om detta? Sådana frågor kommer att vara ständigt närvarande i det nya morgonprogrammet.

Sändningstiden är kortare och mer inriktad på just morgonen - de som är aktiva och ska iväg till jobb eller skola, de som har tid att se en stund men inte sitter framför Tv:n hela morgonen.

Vad har förändrats sedan starten?
När man utvecklar ett nytt programformat gör man löpande förändringar och justeringar. Sedan starten har vi bland annat jobbat med att sänka tempot och minskat antalet nyhetsuppdateringar för att få mer tid till gästerna. Vi har även jobbat med grafiken och med att bakgrunden inte ska kännas för stökig.

Ris eller ros? Maila redaktionen direkt:
morgonstudion@svt.se

Vad har programmet för innehåll?
Det nya morgonprogrammet handlar främst om nyheter. Det är mycket uppdateringar, live, förklaringar och analyser av det som nyss hänt, det som händer nu och det som kommer att hända närmast. Eftersom programmets innehåll styrs av nyhetsläget finns just nu inga fasta programpunkter på samma sätt som i Gomorron Sverige, utan programmet skapas under morgonen och innehållet utgår från vad som händer i omvärlden.

Det finns ett fåtal inbokade programpunkter varje dag, vill du få del av dem kan du teckna en prenumeration på Morgonstudions nyhetsbrev. Det gör du här: http://nyhetsbrev.svt.se/

Varför finns en textremsa med nyheter i nederkant på bilden?

Grafiken är tänkt som ett komplement för att guida tittarna till dom stora rubrikerna och vad som just nu är det viktiga i samtalet i studion och ute i världen.

Hur kan det bli mer sport och kultur när de inte har några egna nyhetssändningar?
Det kommer varje dag finnas betydligt fler inslag av sport och kultur än tidigare. Varje hel- och halvtimma kommer nyhetsuppdateringar och däremellan ger vi fördjupade analyser av de viktigaste sport- och kulturnyheterna varje morgon.

Vill du skicka in en väderbild? Maila till vaderbild@svt.se

Tips! Få koll på nyheterna med SVT Nyheter.

Guide taggad med: Morgonstudion Nyheter Program