Sveriges Television

Nobel 2018

Uppdaterad

Pernilla Månsson Colt, Jessika Gedin, Cecilia Gralde, Gustav Källstrand och Victoria Dyring leder årets Nobelsändning från Stadshuset. Foto: Janne Danielsson/SVT

Det har återigen blivit dags att dela ut Nobelpriset till de som bidragit till ”mänsklighetens största nytta”. Från 3 december till 18 december visar SVT en rad program med anknytning till årets Nobelpris. Utöver prisutdelning och bankett så visas porträtt av de olika pristagarna, Nobelstudion, Snillen spekulerar och mycket mer.


Höjdpunkten för tv-tittarna är sändningen från Nobelbanketten med sin oöverträffade glans – en mix av världens skarpaste hjärnor, kungahuset och deras dyrbaraste juveler samt mat tillagad av några av Sveriges bästa kockar. De som i år ansvarar för den direktsända banketten är Pernilla Månsson Colt, Jessika Gedin och Victoria Dyring. Kommenterar gör Cecilia Gralde tillsammans med Nobelexperten Gustav Källstrand. Under själva prisutdelningen finns Thomas von Heijne, Alexander Norén och Tara Moshizi på plats.

Samtliga Nobelsändningar i SVT

Vetenskapens värld
Frances H. Arnold, George P. Smith och Sir Gregory P. Winter är trion som föräras årets Nobelpris i kemi. Vetenskapens värld har träffat dem och berättar om deras väg till priset. Programledare är Victoria Dyring.
SVT2 måndag 26 november kl 20.00

Vetenskapens värld
Donna Strickland är den första kvinnan på 55 år som fått Nobelpriset i fysik. Vetenskapens värld har träffat henne och de andra två pristagarna i fysik, Arthur Ashkin och Gérard Mourou. Dessutom möter vi pristagarna i medicin, Tasuku Honjo och James P. Allison. Programledare är Victoria Dyring.
SVT2 måndag 3 december kl 20.00

Nobelstudion
Victoria Dyring med gäster samtalar om årets pristagare. Vi får veta vilka pristagarna är och hur deras upptäckter påverkar våra liv.
SVT2 onsdag 5 december kl 20.00
SVT2 torsdag 6 december kl 20.00

Föreläsningar i SVT Play
SVT Play fredag 7 december kl 14.00: medicin, Karolinska Institutet
SVT Play lördag 8 december kl 09.00: fysik, kemi och ekonomi, Kungl. Vetenskapsakademien

Nobelkonserten
Dirigent Karina Canellakis leder Kungliga Filharmonikerna vid 2018 års Nobelkonsert från Konserthuset i Stockholm. Programledare är Ella Petersson.
SVT2 lördag 8 december kl 20.00 – 22.00

Nobel Week Dialogue: direktsändning i SVT Play
Årets tema är Water matters. Nobelpristagare, världsledande forskare och debattörer diskuterar årets tema.
SVT Play söndag 9 december kl 10.00 – 16.00

Fredsprisutdelning från Oslo
Läkaren Denis Mukwege och yazidiern Nadia Murad tilldelas Nobels fredspris för sin kamp mot sexuellt våld mot kvinnor i Rådhuset i Oslo. Katia Elliot kommenterar och Pelle Nilsson är reporter.
SVT2 måndag 10 december kl 12.50 – 14.30

Prisutdelning
Under själva prisutdelningen finns Thomas von Heijne och Alexander Norén på plats i Konserthuset och guidar oss genom ceremonin.
SVT2 måndag 10 december kl 16.25 – 18.00

Nobelstudion
Inne i Stadshuset tar Pernilla Månsson Colt temperaturen på förberedelserna. Reporter Tara Moshizi finns på plats när de festklädda gästerna anländer till banketten i Stadshuset.
SVT2 måndag 10 december kl 18.00 – 19.00

Banketten
Kommentatorerna Cecilia Gralde och Gustav Källstrand guidar oss genom kvällen. Jessika Gedin och Victoria Dyring möter årets pristagare och tar sig an deras upptäckter som diskuteras med gäster i Stadshuset. Pernilla Månsson Colt med gäster pratar fest, kläder, mat och smycken.
SVT2 måndag 10 december kl 19.00 – 20.00 och i SVT1 kl 20.00 – 23.30

Snillen spekulerar
Årets Nobelpristagare samlas för ett samtal om forskning, drivkraft och framtidsvisioner. Programledare är BBC Worlds Zeinab Badawi. Inspelat i Grünewaldsalen på Konserthuset i Stockholm.
SVT2 tisdag 18 december kl 20.00