Sveriges Television

Nytt program: Röst

Uppdaterad

Tre tjejer går på en gatan. Tjejen till vänster håller en skylt där det står "Utvisningarna till Afghanistan". Tjejen till höger håller en megafon.

De tre vännerna Zahra, Masoumeh och Mina kom som ensamma flyktingbarn till Sverige. På plats i landet fann de varandra. Foto: SVT.

Inför valet har SVT och Svenska filminstitutet tagit fram åtta korta dokumentärfilmer som skildrar Sverige 2018. Genom att lyfta unga och nya röster bakom och framför kameran, vill serien Röst inspirera till samhällsengagemang.

Tre unga tjejer flyr Afghanistan och landar i Sverige. En parkeringsplats i Forshaga fylls med ungdomar. Ut med Indalsälven står en pojke och ser naturen gå på export. Röst är en serie med åtta korta dokumentärfilmer som visar ett Sverige idag. Ett vibrerande land vars medborgare höjer sina röster. Vi möter dem i hyreshus i Tensta, på ett av världens största LAN och utanför en bankomat i Gävle.

Filmerna i Röst har helt olika teman och innehåll, men det gemensamt att de vill inspirera förstagångsväljare och unga att vara en del av det politiska samtalet.

Röst-filmerna finns på SVT Play från och med den 14 juni


Aktivisterna De tre vännerna Zahra, Masoumeh och Mina kom som ensamma flyktingbarn till Sverige. På plats i landet fann de varandra. Tillsammans kämpar de för asylsökande ungdomars rätt till uppehållstillstånd. Men kampen överskuggas av de väntar på sina egna livsavgörande besked – kommer de själva få stanna i Sverige? En kort dokumentärfilm av Jennifer Norström och Joanna Karlberg, 2018.

Grannar "Jag vet allt om mina grannar! Om de röstar? Nä, det tror jag inte, jag har aldrig gjort det. Spelar det någon roll?”  Nazira tar med ett fat piroger och knackar på hos sina grannar. Samtalen i trappuppgången blir många och kretsar kring frågan hur man blir del av det samhälle man lever i. En kort dokumentärfilm av Nazira Abzalovaoch Karin Wegsjö, 2018.

Centrum ”Det är som ett andra hem, även om folk försöker förstöra det för oss.” Från parkeringen i Forshaga till tunnelbanan i Högdalen. Ungdomar från hela Sverige hänger i sitt lokala centrum. En film om mötesplatser som vi ofta ser men sällan stannar upp och lyssnar på. En kort dokumentärfilm av Tuna Özer och Camila Catalina Fernandez, 2018.

Nickname Szanto Therese är en av Sveriges främsta gamers. Hemma i den lilla hålan Hålanda, blev hennes liv på nätet en öppning till e-sporten. Hon skapade sin virtuella identitet ”Szanto” och bestämde sig för att kämpa för sin dröm – en jämställd spelvärld. En Nickname Szanto en kort dokumentärfilm av Henrik Hanson, 2018.

En plats i Europa På en undanskymd plats i centrala Stockholm råder ett slags undantagstillstånd. Här bor människor som faller mellan stolarna i EU-systemet. Thomas har i tre år haft sin sovplats under en lastbrygga tillsammans med råttor. Nu ska han vräkas. Han håller ett försvarstal för grundläggande mänskliga rättigheter. En kort dokumentärfilm av Cecilia Parsberg och Erik Pauser, 2018.

Noratanten Sabine föddes i Nazityskland och trodde aldrig att hon skulle behöva uppleva nazister marschera på svenska gator. Nu när hon ser att det händer kan hon inte göra något annat än att engagera sig för ett öppnare samhälle. Hennes budskap är tydligt: "kärlek är miljoner gånger starkare än hat". En kort dokumentärfilm av Ninja Strååt, 2018.

Waryaa Den svensk-somaliska mannens verklighet blir film. I en slags magisk dokurealism utmanas den slentrianbild vi har fått vänja oss vid – det är somaliernas fel. Men i Waryaa möter vi den närvarande pappan och pojken som drömmer om havet. Waryaa forever! En personlig dokumentärfilm av Salad Hilowle, 2018.

Stamnätet Det står en pojke vid ett kraftverk i Norrlands inland, vid forsen som inte längre finns, för att någon äger fallrättigheterna. Stamnätet är en personlig film om att växa upp omgiven av rika naturresurser. Om kraftproduktion, kolonialism och den känsla som vuxit ur att se, se på nytt och ifrågasätta det som omger en. Kort dokumentärfilm av Clara Bodén, 2018.

Guide taggad med: SVT