Sveriges Television

Öppet arkiv

Uppdaterad

Familjen Dahlén och anställda i TV-serien Rederiet.
Rederiet 1993. Familjen Dahlén och anställda i TV-serien Rederiet. Foto: Bengt Wanselius/SVT.

Öppet arkiv erbjuder SVT ett gediget utbud av program handplockade ur vår svenska tv-historia.


Öppet arkiv har endast rättigheter att visa program som sänts innan den 1 juli 2005. Datumbegränsningen vilar mot Upphovsrättslagen i vilken en lagändring möjliggjorde att Öppet arkiv kunde öppna upp dörrarna för dramaserier, barnprogram och tidigare humorsatsningar. oppetarkiv.se är Öppet arkivs huvudsida och där hittar du hela tjänstens utbud. I SVT Play-apparna finns ett redaktionellt urval och på svtplay.se finns hela öppet arkiv tillgängligt.

Hur gör jag för att önska ett program till Öppet arkiv?

Skulle du vilja återse ett program? Öppet arkiv tar tacksamt emot tittarönskemål på oppetarkiv@svt.se.

Går det att se Öppet arkiv utomlands?

Nej, på grund av rättighetsskäl går det inte att se på Öppet arkiv utomlands.

Jag var med i Lilla Sportspegeln. Kan ni publicera det programmet?

Nej, Öppet arkiv har dessvärre ingen möjlighet att ta emot enskilda önskemål/beställningar.

Vill du köpa en privatkopia kan du läsa mer om det i guiden Köpa program för privat bruk.

Vilka program återpublicerar ni i Öppet arkiv?

Öppet arkiv kan endast publicera program som är producerade av SVT. Således kan vi inte publicera samproduktioner, externa produktioner eller inköpta program. Programmen får inte innehålla material som SVT inte har rättigheter till. Många program är uppbyggda på externa klipp, alltså filmsnuttar som inte SVT äger rättigheterna till. Dessa får inte Öppet arkiv publicera.

Hur bestämmer ni vilka program som ska återpubliceras?

Öppet arkiv gör alltid en etisk bedömning av program. Framför allt program där privatpersoner medverkar och program som riktar sig till barn. Ibland gör vi därför urval och publicerar endast referensavsnitt av en serie.

Ibland har äldre program dålig teknisk kvalitet, och även i de fallen kan vi göra valet att bara publicera enstaka avsnitt.

Varför är medverkandelistan kortare i Play än på oppetarkiv.se? Varför står till exempel inte x med i medverkandelistan? 

Jämfört med oppetarkiv.se använder sig SVT Play av en annan teknisk lösning för att visa medverkaninformation. Detta medför att vi inte har samma möjlighet att visa lika långa texter.

Varför går det inte att se ursprungligt sändningsdatum i anslutning till Öppet arkivs program i SVT Play, den informationen finns i oppetarkiv.se

Istället för sändningsdatum visar SVT Play vilket årtal som programmet producerades. Denna information hittar du i anslutning till varje avsnitt under fliken "Mer om programmet".

Varför syns inte Öppet arkivs barnprogram i barnkategorin på SVT Play? 

Några av Öppet arkivs barnprogram kan innehålla scener och/eller ett förlegat språkbruk som i dagens ljus kan uppfattas som stötande. Eftersom vi vill att Barnkategorin i Play ska vara en trygg plats för barnen har vi valt att ge Öppet arkivs barnprogram en egen kategori: https://www.svtplay.se/genre/barn-oppet-arkiv

Det finns nyhetsklipp från efter 2005. Hur fungerar det?

Öppet arkiv kan till viss del visa nyhetsinslag som sänts efter 1 juni 2005 om de är "rättighetsfria" (alltså utan musik, manus, skådespelare etc). Dock kan vi inte, precis som tidigare, visa tv-serier, nöjesprogram, dokumentärer etc som sänts efter detta datum. Denna datumgräns är baserat på Upphovsrättslagen.