Sveriges Television

OS 2018

Uppdaterad

SVT bevakar de olympiska vinterspelen som i år avgörs i Pyeongchang, Sydkorea, där många av våra svenska vinteridrottare slåss om de mest ädla medaljerna. Däremot har inte SVT några sändningsrättigheter till OS. 

Du ser SVT:s OS-bevakning i SVT Play och du håller koll allt om OS på Sportens hemsida.

Var kan jag se sändningarna från OS?

Discovery Networks äger rättigheterna att sända OS. Deras kanaler är Kanal 5, Kanal 9 och Eurosportkanalerna. Kanal 5 kommer vara huvudkanalen och ha fullt fokus på de svenska tävlande, Kanal 9 avlastar Kanal 5 när högintressanta tävlingar krockar, medan Eurosport 1 blir en renodlad hockeykanal och Eurosport 2 ger ett internationellt perspektiv. Allt från OS kommer dessutom att sändas på Eurosport Player. 

Kommer SVT inte visa något alls från OS?

Jo, det kommer vi att göra. I våra nyhetsprogram Morgonstudion, Rapport, Aktuellt, lokala nyheter, Sportnytt och Sportspegeln kommer du dagligen att kunna se bilder från tävlingarna samt intervjuer och rapporter från vårt team på plats.  

Viktigt, i SVT Play kommer nyhetsprogram med OS-inslag enbart visas inom Sverige.

Vad har ni för team på plats?

Våra rutinerade Jacob Hård, Marie Lehmann och Mattias Sandberg kommer att vara på plats i Pyeongchang och bevaka spelen på deras alldeles unika sätt. Jacob har varit med i 9 sommar-OS och 6 vinter-OS, Marie gör sitt 8:e och Mattias sitt 3:e. Dessutom kommer fotograf Pelle Sterner vara på plats samt SVT Nyheters utrikeskorrespondent Susan Ritzén.

Varför kan jag inte se några OS-klipp på SVT Play eller svtsport.se?

Den rättighet vi har kommit överens om med Discovery ger oss möjlighet att visa OS-inslag i våra ordinarie sport- och nyhetsprogram på SVT Play, men inte som klipp. Vi kommer dock kunna publicera intervjuer och rapporter från våra utsända.

I SVT Play kommer nyhetsprogrammen med OS-inslag enbart visas inom Sverige.

Jag betalar TV-licens och förväntar mig att SVT sänder OS, varför har ni inte köpt rättigheten?

Det är väldigt komplext att köpa sporträttigheter och ingen förhandling är den andra lik.

SVT lade ett bra bud för OS 2018-2024 men rättigheterna för i stort sett hela Europa såldes till amerikanska Discovery Communications. Om Discovery betalade mer, mindre eller lika mycket för OS-rättigheterna i Sverige som det bud SVT lade vet bara IOK (Internationella olympiska kommittén).

Varför kan inte kommersiell tv och SVT dela på OS, ni delar ju på fotbolls-VM?

Vi på SVT kan tänka oss att dela OS med en kommersiell partner.

Kommer SVT någonsin ha råd med OS igen?

SVT köpte sändningsrätten till OS under perioden 1960-2012. Då hade vi råd med både OS och ett starkt övrigt utbud, vilket är självklart för SVT. Ingen vet hur priset på OS kommer att se ut nästa gång rättigheten blir till salu, men SVT kommer säkert att vara med och bjuda på OS utifrån våra förutsättningar.


Är du intresserad av Olympiska spelen så får du inte missa de här programmen!

Guide taggad med: Olympiska spelen Sport