Sveriges Television

På spåret

Uppdaterad


Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Alla känner vi till "Vart är vi på väg?". På spåret är ett av Sveriges största underhållningsprogram och har varit ett älskat program i decennier. 


Hur ser ni på Hamid Zafars uttalanden?

I ett avslöjande av DN har det visat sig att Hamid Zafar, en av de tänkta deltagarna i årets upplaga av På Spåret, under pseudonym har gjort antisemitiska och homofoba inlägg i sociala medier. SVT tar starkt avstånd från hans uttalanden. SVT har beslutat att stryka dessa avsnitt.

Så här säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg:

”Det var ett självklart beslut för oss. De uttalanden och kommentarer vi fått ta del av står väldigt långt ifrån de värderingar som SVT och På Spåret representerar.

Tyvärr drabbas nu tittarna på det sättet att två program utgår. Det innebär också att alla övriga medverkande, artister och upphovsmakare påverkas på så sätt att deras insatser inte når publiken. Jag tror ändå att de har förståelse för vårt beslut och delar uppfattningen om att den som gjort grovt kränkande uttalanden inte har en plats i Sveriges största underhållningsprogram."

Vad händer med På spåret nu?

Det krävs stora förberedelse för På spåret och medverkan i programmet. Vi har ersatt de två strukna avsnitten med två nya avsnitt där återvändarna Thomas Nordegren och Louise Epstein ska få tävla mot resterande i grupp 1. Vi valde att ersätta de två programmen med två rutinerade tävlande som snabbt kan anta utmaningen. 

Alla inblandade har varit förstående. Det är såklart tråkigt att Frida Boisens medverkan är struken, men hon är högaktuell för nästa säsong. 

När vi beslutade oss för att stryka programmen hade inte semifinalen, andra chansen eller finalen spelats in. De resterande lagen i grupp 1, lag Sanna Lundell och Plura Jonsson och lag Farah Abadi och Johan Glans, har gått med på att spela om sina matcher. Det betyder att vi får en hel säsong med riktiga matcher.

Nu arbetar vi vidare med innehållet i de nya avsnitten.

Vanliga frågor och svar

Kommer På spåret att ha publik i år?

Ja. Vi kommer ta emot 30 personer per program. 

Hur söker jag en biljett?

Biljetterna slut för i år. Det är många som har sökt och vi behandlar nu ansökningarna löpande.

Om du har ansökt och får en biljett kommer du bli kontaktad på mejl och sms. Om du inte fått ett meddelande står du på reservlistan, och det gör du fram tills det inspelningsdatum du sökte till.

När det går att söka biljetter så skriver vi om det på På spåret på Facebook och vår medverkarsida. Om det inte står något där så är biljetterna slut för säsongen.

Vi brukar släppa biljetterna någon gång i slutet av augusti eller under september.

Varför har ni valt att ha publik på plats på just På spåret? 

Publiken på plats är en viktig temperaturmätare och stämningshöjare för tävlande, programledare och artister. Vi vill göra ett så bra program som möjligt för tv-publiken och tror att det är extra viktigt i dessa tider att förmedla den härliga stämningen på plats. Våra underhållande program har kanske aldrig varit viktigare! 

Vi är övertygade om att kunna genomföra inspelningen på ett ansvarsfullt och säkert sätt. Läs mer om hur vi kommer arbeta med På spåret inne i formuläret.

När har På spåret premiär?

27 november!

Vad heter låten i inslaget?

Alla låtar som finns med i programmet finns listade i slutet av programmet. Du kan se programmet igen på SVT Play.

Kommer Tyst Kupé tillbaka?

Ja! Glada nyheter. Tyst Kupé är tillbaka och går att se på SVT Play.

Går det att se På Spåret utomlands? 

Ja, På Spåret har visningsrättigheter utomlands och kommer vara tillgängligt över hela världen.

Var är vinjetten i På spåret?

Vi har förnyat inledningen av programmet och tagit bort vinjetten. I stället för att producera en ny uppdaterad variant valde vi en rappare start rätt in i programmet.

Delta i På spåret med appen Duo

I SVT:s Duo-app kan du spela med i På Spåret och tävla mot dina vänner eller lagen i rutan. Spelet i appen är ljudstyrt och fungerar därför utmärkt såväl på fredagskvällen framför TV:n som när man tittar på programmet i efterhand i SVT Play.

Spelet finns i SVT:s Duo-app och fungerar för både iPhone och Android-mobiler.

Se mer