SVT

Pirrigt, Peppigt, Jobbigt, Snart 13 och Strula

Uppdaterad

SVT gör en hel del program för barn och ungdomar. För målgruppen 10–12 gör vi bland annat Pirrigt där vi försöker på ett enkelt, lekfullt och även humoristiskt sätt förklara saker som händer i kroppen och knoppen när man är mellan 10-12 år. Vi gör även PeppigtJobbigtSnart 13 och Strula.

Vad är Jobbigt?

Jobbigt är en dramaserie som tar upp starka känslor som kärlek, svek och utanförskap. Varje vardag släpps ett nytt avsnitt som bygger på tittarnas egna frågor och problem. Vi väjer inte för ämnen som till exempel nakenbilder, alkohol och grooming. Utan vi väljer istället att ge våra tittare verktyg för att de lättare ska kunna hantera problemen.

Vad är Peppigt?

Det är en serie om kompisen “Molnet” som tipsar och peppar hur du må bättre. I Peppigt tar vi upp ämnen som mående, läxor och sociala medier.

Vad är Pirrigt?

Programmet svarar direkt på tittarnas egna frågor om puberteten och hur det kan kännas att vara i åldern 10-12 år. Pirrigt har en barnspärr för att de allra minsta inte ska kunna hitta dit.

Vi tar upp alltifrån nervositet och mens till flytningar och finnar. Klippen bygger på frågor som vi får från våra unga tittare. Där barnen anonymt kan ställa frågor kring puberteten och om sitt mående.

Vad är Snart 13?

Snart 13 är en dokumentärserie om det vanliga och viktiga livet där allt som händer är på riktigt. I nuvarande säsong får vi följa kompisgänget Lea, Olivia, Leah och Zanna om hur det är att vara snart 13.

Vad är Strula?

I Strula får vi följa Ella och Nadia som går i högstadiet. De lär känna olika kompiskretsar, ställs inför olika kärleksdilemman och pressen att kunna stå upp mot grupptryck. I jakten på att hitta sig själv och samtidigt passa in, är valen inte alltid så enkla. Ella och Nadia är tidigare kända från serien Jobbigt.

Hur arbetar ni med frågor från barn och ungdomar? Behövs verkligen dessa program?

Det är en hel del barn och ungdomar som kontaktar oss. Vilket är kul och visar på att dessa typer av program behövs.  Trots att barn idag har oändliga möjligheter att söka information om de här ämnena, så strömmar det in frågor som: ”Vad är bubiliteten?” (puberteten) eller ”Hur sätter man i en tampong?" eller ”Kan tjejer få stånd?”.

Vi sätter en ära i att svara på de här frågorna i våra serier istället för att söka runt planlöst på nätet och hamna där de inte borde vara. 

Vi arbetar en hel del med våra sociala medier där vi får in frågor och funderingar. Ibland har vi en chatt i vår app DUO tillsammans med Lilla Akutellt. Vi har även omröstningar i Barnplay som vi utvärderar löpande.

Ska inte SVT Barn vara en värld fri från sex/alkohol/naket?

SVT Barn har en egen redaktion som vi kallar “10–12” och som riktar sig specifikt till målgruppen 10–12 år. De träffar målgruppen ofta och gör kontinuerligt målgruppsundersökningar på just 10–12 åringar.

Redaktionen gör flera olika serier, de som finns publicerade just nu i Barnplay heter Peppigt, Pirrigt och Jobbigt, Snart 13 och Strula. Strula riktar sig till en högre målgrupp 13-14 år och har barnlås. 

Redaktionen “10–12” vill lyfta problem som förekommer i ungas liv och ta hand om dem på ett viktigt och bra sätt samt informera och stötta dem.

Är det verkligen SVT Barns ansvar att göra detta? Är detta verkligen public service?

SVT Barn ska göra relevant innehåll för alla våra tittare. Tankar om pirr och ämnen som rör puberteten är frågor och funderingar som vi får in i vår chatt varje vecka. Vi märker att målgruppen har ett stort behov av att få fråga och få svar om pubertetsämnen. Likaså tyngre ämnen som tyvärr många barn brottas med idag.

SVT Barn vill göra skillnad. Vi vill stärka våra tittare och ge dem verktyg till att hantera en tuffare vardag som tyvärr förekommer för många barn idag. Vi märker också att skolor börjar få upp ögonen för oss och använder till exempel Jobbigt i undervisningen. Vi skickar varje vecka ut ett nyhetsbrev med diskussionsfrågor om livskunskap.

Men jag tycker inte barn ska lära sig sådant här förrän de är mycket äldre.

Våra experter, från exempelvis BRIS, säger att man ska prata med sina barn tidigt om svåra och tabubelagda ämnen. Men framförallt att barnen själva vill och har ett behov att prata om detta. Därför är det viktigt att vi i vuxenvärlden tar ansvar genom att prata, förklara, tipsa, peppa och stötta i svåra frågor. Vårt mål är att göra våra tittare nätsmarta, upplysta och ta bort skammen om pirrfrågor.

Läs gärna programchefen Johanna Gårdares text om barnperspektivet i Pirrigt.

Guide taggad med: Barn Drama Program