Sveriges Television

Pirrigt, Peppigt och Jobbigt

Uppdaterad

I Pirrigt försöker vi på ett enkelt, lekfullt och även humoristiskt sätt förklara saker som händer i kroppen och knoppen när man är mellan 10-12 år. Vi gör även Peppigt och Jobbigt.

Vad är Jobbigt?

Det är en dramaserie som tar upp starka känslor som kärlek, svek och utanförskap. Varje vardag släpps ett nytt avsnitt som bygger på tittarnas egna frågor och problem. Vi väjer inte för ämnen som till exempel nakenbilder, alkohol och grooming. Utan vi väljer istället att ge våra tittare verktyg för att de lättare ska kunna hantera problemen.

Vad är Peppigt?

Det är en serie om kompisen “Molnet” som tipsar och peppar hur du må bättre. I Peppigt tar vi upp ämnen som mående, läxor och sociala medier.

Vad är Pirrigt?

Programmet svarar direkt på tittarnas egna frågor om puberteten och hur det kan kännas att vara i åldern 10-12 år. Pirrigt har en barnspärr för att de allra minsta inte ska kunna hitta dit.

Vi tar upp alltifrån nervositet och mens till flytningar och finnar. Klippen bygger på frågor som vi dels får in via vår dagliga chatt i appen Mixat och även via ett formulär i appen. Där barnen anonymt kan ställa frågor kring puberteten och om sitt mående.

Varför gör SVT Pirrigt?

Varje dag har vi en chatt som modereras av en vuxen från redaktionen. Denna person blir tittarnas kompisar. Och till dem vågar dom anonymt ställa alla möjliga frågor, som dom kanske inte hade ställt till en nära vuxen eller skolsyster. Vi har olika chattlägen utifrån vilket ämne som vi tar upp.

Behövs verkligen Pirrigt för barn mellan 10-12 år?

Trots att barn idag har oändliga möjligheter att söka information om de här ämnena, så strömmar det in frågor som: ”Vad är bubiliteten?” (puberteten) eller ”Hur sätter man i en tampong”? Eller ”Kan tjejer få stånd?”.

Vi sätter en ära i att svara på de här frågorna och att de vänder sig till oss på Mixat och inte söker runt planlöst på nätet och hamnar där de inte borde hamna. Redaktionens trygga vuxna, men även experter som vi bjuder in, försöker lugna och ta hand om de barn som är oroliga i chatten.

Vad tycker egentligen barnen om Mixat och Pirrig?

Mixat har flera stammisar i vår chatt som återkommer dagligen. Våra serier har blivit deras kompis när dom är ensamma hemma efter skolan. Vår Pirrigt serie har mellan 85.000 - 165.000 starter på Barnplay varje vecka.

Vilket ansvar tar redaktionen?

Vi har alltid en strategi hur vi ska hantera "rop på hjälp" från våra chattare. De ska aldrig lämnas obesvarade. Har vi en allvarlig chatt så bjuder vi alltid in en kurator eller en person från Bris som kan hjälpa chattmoderatorn. Detta är bara en del i hur vi jobbar för att vara en safezon.

Ska inte SVT Barn vara en värld fri från sex/alkohol/naket?

SVT Barn har en egen redaktion som vi kallar “10-12” och som riktar sig specifikt till målgruppen 10-12 år. De träffar målgruppen ofta och gör kontinuerligt målgruppsundersökningar på just 10-12 åringar. Tre gånger i veckan chattar också redaktionen och experter med målgruppen i vår app Mixat.

Redaktionen gör flera olika serier, de som finns publicerade just nu i Barnplay heter Peppigt, Pirrigt och Jobbigt. Men fler serier är också på gång. Dels en dokumentär om hur det är att vara tjej och 12 år idag, dels en serie om mens.

Redaktionen “10-12” vill lyfta problem som förekommer i ungas liv och ta hand om dem på ett viktigt och bra sätt samt informera och stötta dem.

Är det verkligen SVT Barns ansvar att göra detta? Är detta verkligen Public service?

SVT Barn ska göra relevant innehåll för alla våra tittare. Tankar om pirr och ämnen som rör puberteten är frågor och funderingar som vi får in i vår chatt varje vecka. Vi märker att målgruppen har ett stort behov av att få fråga och få svar om pubertetsämnen. Likaså tyngre ämnen som tyvärr många barn brottas med idag.

SVT Barn vill göra skillnad. Vi vill stärka våra tittare och ge dem verktyg till att hantera en tuffare vardag som tyvärr förekommer för många barn idag. Vi märker också att skolor börjar få upp ögonen för oss och använder till exempel Pirrigt i undervisningen.

Men jag tycker inte barn ska lära sig sådant här förrän de är mycket äldre.

Våra experter, från exempelvis BRIS, som vi använder i vår chatt säger att man ska prata med sina barn tidigt om svåra och tabubelagda ämnen. Men framförallt att barnen själva vill och har ett behov att prata om detta. Därför är det viktigt att vi i vuxenvärlden tar ansvar genom att prata, förklara, tipsa, peppa och stötta i svåra frågor. Vårt mål är att göra våra tittare nätsmarta, upplysta och ta bort skammen om pirrfrågor.

Läs gärna programchefen Johanna Gårdares text om barnperpektivet i Pirrigt. 

Guide taggad med: Barn Drama Program