Sveriges Television

Public service-avgiften

Uppdaterad


Vi får ibland frågor om public service-avgiften. Här nedan har vi samlat svaren på några frågor.

Vem har bestämt storleken på public service-avgiften?

Det är inte SVT som bestämt den nya utformningen av avgiften. Det är riksdagen.

När börjar den nya avgiften att gälla?

Den 1 januari 2019. Men Public service-avgiften kommer att redovisas första gången på inkomstdeklarationen våren 2020.

Hur mycket kommer public service-avgiften att kosta?

Avgiften föreslås bli maximalt drygt 1 300 kr per person och år. Mer information om kostnader hittar du här.

Alla har inte tillgång till SVT Play. Varför ska alla betala när alla inte får tillgång till allt?

Vi vill göra tv för så många som möjligt, och då behöver vi finnas på olika ytor och på olika sätt. Vårt kärnutbud finns i tv-sändningarna. Dock finns tillfällen när allt inte ryms på en begränsad sändningstid, och då erbjuder vi ett mervärde via vår webb eller appar.

Statistik från Internetstiftelsen i Sverige (IIS) visar att över 90 procent av svenskarna har tillgång till internet. Vidare visar statistik att över 70 procent av personer över 65 år har tillgång till internet i dag. 

Läs mer i rapporten Svenskarna och internet.

Att alla tv-tittare inte kan ta del av hela vårt utbud gällde även innan vi hade appar och webbsidor. Men du kan känna dig trygg med att våra tv-sändningar tar upp de viktigaste nyheterna och att vårt kärnutbud också sänds i din tv.

Får SVT större budget 2019 i och med den nya public service-avgiften?

Nej, SVT får inte mer eller mindre pengar beroende på hur mycket som samlas in via avgiften. De pengar som samlas går nämligen inte direkt till SVT, SR och UR utan samlas på ett särskilt public service-konto. Även om det samlas in mer pengar under 2019 kommer det inte betalas ut direkt till SVT. 

Om det finns ett stort överskott på public service-kontot kommer man att ta hänsyn till det när men beslutar om kommande års avgift. Då kommer avgiften för 2020 att sänkas.

Men en del svenskar bor utomlands och får inte tillgång till hela SVT:s utbud. Är inte det fel?

Avgiften är tänkt för public service-innehåll i Sverige. Det är inte abonnemang till programmen.

En del av denna begränsning bygger på rättigheter. Vi kan inte köpa in alla program med utomlandsrättigheter, både för att det inte alltid säljs så men även att det ekonomiskt skulle bli dyrt.

Varför man måste betala extra för internet om man vill ta del av utbudet online?

Det stämmer att vi har ett utbud som du behöver ha internetuppkoppling för att ta del av, och att det kan bli väldigt dyrt ifall du har ett abonnemang där du betalar mer ifall du har hög datatrafik än ifall du har låg.

Men extra avgifter har nästan alltid tillkommit när det kommer till tv-tittande. Innan var det paraboler och tv-boxar, nu är det en internuppkoppling och appar. Vårt kärnutbud finns fortfarande i våra kanaler.

Vilka kanaler har jag rätt till i min hyresrätt/bostadsrätt?

Om du bor i en hyreslägenhet är fastighetsägaren skyldig enligt lag att se till att du får tillgång till SVT:s 4 kanaler (SVT1, SVT2, SVT24/SVT Barn och Kunskapskanalen). Dock har fastighetsägaren rätt att ta ut en avgift för driften av en tv-anläggning.

Om du inte anser att kostnaden är skälig, kan du vända dig till Myndigheten för press, radio och tv för att få ditt fall prövat.

Är det en bostadsrätt, så är det styrelsen i bostadsrättsföreningen du skall vända dig till.

Är det sant att SVT-anställda inte betalar tv-avgift?

Förut var det så, när tv-avgiften låg hos Radiotjänst. Då var det en löneförmån för SVT-anställda. Men nu när tv-avgiften tas ut via skattesedeln är den samma för SVT-anställda som för alla andra.