Sveriges Television

Random Mixat Pirrigt - svarar på ungas frågor

Uppdaterad

I vår Random Mixat Pirrigt-serie försöker vi på ett enkelt, lekfullt och även humoristiskt sätt förklara saker som händer i kroppen och knoppen när man är mellan 10-12 år.

Du ser Pirrigt här på Barnplay.

Vi tar upp alltifrån nervositet och mens till flytningar och finnar. Klippen bygger på frågor som vi dels får in via vår dagliga chatt i appen Mixat och även via ett formulär i appen. Där barnen anonymt kan ställa frågor kring puberteten och om sitt mående. 

Varför gör SVT Pirrigt?

Random Mix uppdrag är att bygga relation med en målgrupp som börjat lämna Barnkanalen. Varje dag har vi en chatt som modereras av en vuxen från redaktionen. Denna person blir tittarnas kompisar. Och till dem vågar dom anonymt ställa alla möjliga frågor, som dom kanske inte hade ställt till en nära vuxen eller skolsyster. Vi har olika chattlägen utifrån vilket ämne som vi tar upp.

När det gäller Pirrigt är vårt mål att bygga relation med denna målgrupp i vår dagliga chatt samt ge våra tittare relevant innehåll utifrån deras behov. Vi gör målgruppsundersökningar varje vecka där vi fångar upp våra tittares tankar, liv och hur dom mår. Allt vårt innehåll utgår ifrån våra tittare och den värld dom lever i.

Behövs verkligen Pirrigt för barn mellan 10 - 12 år?

Trots att barn idag har oändliga möjligheter att söka information om de här ämnena, så strömmar det in frågor som: ”Vad är bubiliteten?” (puberteten) eller ”Hur sätter man i en tampong”? Eller ”Kan tjejer få stånd?”.
Vi sätter en ära i att svara på de här frågorna och att de vänder sig till oss på Random Mix och inte söker runt planlöst på nätet och hamnar där de inte borde hamna. Redaktionens trygga vuxna, men även experter som vi bjuder in, försöker lugna och ta hand om de barn som är oroliga i chatten.

Vad tycker egentligen barnen om Random Mixat och Pirrigt?

Random Mixat har flera stammisar i vår chatt som återkommer dagligen. Random Mix har blivit deras kompis när dom är ensamma hemma efter skolan. Vår Pirrigt serie har mellan 85.000 - 165.000 starter på Barnplay varje vecka. 

De klipp som vecka efter vecka återkommer i toppen är den om 

  1. onani
  2. att känna sig nervös 
  3. och om kroppshår. 

I chatten om puberteten.

  • ”Jag har inget hår på snippan och jag är 10 år är det ovanligt? Snälla svara. Älskar Random Mix”. 
  • ”Hej! Jag har fått mens men vågar inte säga det till min mamma och pappa vad ska jag göra? PS. Jag är 11 år och älskar Random Mix.” 
  • ”Jag kan inte hålla mig till nästa program kommer!” 
  • ”Var ska man höra av sig om man har fler sådana här frågor?" 
  • ”Det är verkligen intressant att få veta”.
  • ”Jeg elskar din program” 

En instagramföljare skriver om följande om Pirriga-klippet Att känna sig ledsen då och då:

  • "Den här videon hjälper mig mycket, nu vet jag varför jag är automatiskt ledsen eller inte ledsen."

Vilket ansvar tar redaktionen?

Vi har alltid en strategi hur vi ska hantera "rop på hjälp" från våra chattare. De ska aldrig lämnas obesvarade. Har vi en allvarlig chatt så bjuder vi alltid in en kurator eller en person från Bris som kan hjälpa chattmoderatorn. Detta är bara en del i hur vi jobbar för att vara en zafezon.

För att angripa svåra känsliga ämnen så har vi valt att göra Pirrigt serien anonym. Vi har inga skådespelare med i klippen. Vårt mål med Random Mix är att den ska vara en peppande safezone och få våra tittare att må gott. Och i alla inslag, ämnen, val av gäster, "dilemmavloggar" så tänker vi på att försöka få våra unga tittare att må gott.


Hur jobbar Random Mixat Pirrigt med det narrativa?

 Vi använder oss av vuxna berättarröster som med lugn trygg röst förklarar ämnet. Visuellt så använder vi allmänna bilder och illustrationer och grafik. Vi tar även in en serietecknare ibland för att illustrera vissa bilder t ex när det handlar om snoppar och snippor så har vi inte riktiga foton utan vi använder oss av tecknade bilder. Utifrån våra målgruppstester så har vi kommit fram till att detta visuella uttryck fungerar allra bäst.

Vi lägger mycket tid på att texten ska bli svängig och lättförståelig. Vi utgår ifrån UMO samt vårdguiden och Kamratposten i vår research.

Men vi samlar även in fakta från kuratorer, psykologer, sexologer innan vi gör en "explainer."

Vi tar "tempen" på chatten varje vecka för att göra oss en bild hur våra tittare mår. Den är inte vetenskaplig men vi får en känsla över tid. Chatten är ett verktyg där vi kan snabbt målgruppstesta vårt innehåll.


Gillar du program för lite äldre barn så har vi massor av dem på Barnplay.

 

Guide taggad med: Barn Barnplay Ungdomar