Sveriges Television

Så arbetar vi med klippbilder, närbilder, var vi filmar

Uppdaterad

En kamera som ska läggas ner i en väska.

SVT Nyheter är ett bildmedium och att berätta nyheter i rörlig bild är vårt signum. Här förklarar vi lite om hur vi arbetar med att klippa och filma. 

Klippbilder 

I intervjuer i nyhetssändningar kan man ofta se att vi varvar bilder på ansiktet på den som talar med både närbilder, på exempelvis händer eller kläder, och vida bilder där både reporter och den som intervjuas syns eller miljön. 

Detta gör vi för att klippa i våra intervjuer utan att det blir hackigt. En intervju för en nyhetssändning är ofta runt 5-7 minuter oklippt. Med reporterns speaker pålagd ligger den ofta runt 1,5-2,5 minuter till. Då behöver vi klippa i materialet och bara ta med det allra viktigaste. 

Filma på allmän plats

Vi filmar inte i smyg (utom vid speciella fall när det krävs för ett avslöjande). Ibland behöver vi allmänna bilder från en allmän plats. Då kan vi filma utan att be om tillstånd från de som vi filmar. Det är inte förbjudet att filma på allmän plats utan att fråga om lov. 

Om du syns på ett nyhetsreportage som du inte vill synas i kan du kontakta oss på kontakt@svt.se. Då ser vi över möjligheterna att redigera klippet.

Filma och intervjua barn 

Det finns inget förbud eller liknande emot att filma och intervjua barn. I praktiken ser vi ändå till att få vårdnadshavares godkännande om ett barn uttalar sig. När vi filmar på skolor och förskolor har vi dessutom alltid fått skolans tillstånd.