Sveriges Television

Så arbetar vi med klippbilder, närbilder, var vi filmar

Uppdaterad

En kamera som ska läggas ner i en väska.

SVT Nyheter är ett bildmedium och att berätta nyheter i rörlig bild är vårt signum. Här förklarar vi lite om hur vi arbetar med att klippa och filma. 


Klippbilder 

I intervjuer i nyhetssändningar så kan man ofta se att vi varvar bilder på ansiktet på den som talar med antingen närbilder, på exempelvis händer eller kläder, eller vida bilder där både reporter och den som intervjuas syns eller bara något från miljön i närheten. 

Detta gör vi för att klippa i våra intervjuer utan att det blir hackigt. En intervju för en nyhetssändning är ofta runt 5-7 minuter oklippt. ett helt nyhetsinslag där reporterns speaker också är pålagd för att binda ihop reportaget ligger ofta runt 1:30-2:30 minuter. Då behöver vi klippa i materialet och bara ta med det allra viktigaste. 

Filma på allmän plats

Vi filmar inte i smyg (utom vid speciella fall när det krävs för ett avslöjande). Ibland behöver vi allmänna bilder från en allmän plats. Då kan vi filma utan att be om tillstånd från de som vi filmar. 

Vi brukar se till att vara synliga och de som inte vill vara med kan komma fram till oss och säga det så ser vi till vid redigeringen att de inte kommer med i det som publiceras. 

Filma och intervjua barn 

Det finns inget förbud eller liknande emot att filma och intervjua barn. I praktiken ser vi ändå till att få vårdnadshavares godkännande om ett barn uttalar sig. När vi filmar på skolor och förskolor har vi dessutom alltid fått skolans tillstånd. 

Guide taggad med: Film så arbetar vi SVT SVT Nyheter