Sveriges Television

Uppläst text i SVT-kanalerna

Uppdaterad

Uppläst text finns på kanalerna SVT1, SVT2, Kunskapskanalen och SVT Barn/SVT24. För att få uppläst text behöver du se på SVT-kanalerna genom en digital sändning. Tjänsten ger stöd till personer som har svårt att läsa textremsan. 


Vad är uppläst text? 

Uppläst text har många namn och kan ibland omnämnas som talande text, ljudbeskrivning eller engelskans automatic speech. SVT har alltid uppläst text på utländska program som översätts och nyhetssändningar. Samt en del övriga program.

Uppläst text sänds i det digitala marknätet och i satellitsändningar. Det går att förstå uppläst text som ett till ljudspår på sidan av det vanliga ljudet i en TV-sändning. När TV-operatörerna tar emot ljudspåret (uppläst text) kan de göra tre saker.

  • Sända uppläst text som ljudspår på sidan av det vanliga ljudet
  • Lägga uppläst text som en extra kanal 
  • Strunta i att sända uppläst text

Hur får man uppläst text?

För att få uppläst text behöver TV-apparaten var ansluten till digitala tv-sändningar. Det går med andra ord inte att vara ansluten till det analoga marknätet. Digitala TV-sändningar finns i det digitala marknätet, för satellit-TV och IPV6-boxar. I dagsläget finns endast talande text i SD-sändningar och inte i SVT:s HD-kanaler.

Olika TV-operatörer har olika lösningar för uppläst text. Exempelvis följande:

  • ComHem: dubbla kanaler. En kanal för vanliga ljudspåret och en för uppläst text.
  • Canal Digital: dubbla kanaler. 
  • Viasat: dubbla kanaler. 
  • Telia: extra ljudspår. 
  • Boxer: extra ljudspår.
  • Teracom: extra ljudspår.

Vad innebär extra ljudspår?

Extra ljudspår innebär att det går att sätta på uppläst text i TV-kanalen. Olika TV-operatörer har olika lösningar för detta. Med vissa TV-operatörer går det att aktivera på fjärrkontrollen och för vissa behöver man aktivera ljudbeskrivning i TV-apparatens inställningar. Det finns även en stor mängd andra lösningar.

Det fungerar inte. Vad gör jag? 

Eftersom olika TV-operatörer har olika lösningar kan SVT inte hjälpa till med att aktivera uppläst text. SVT sänder uppläst text till TV-operatörerna som i sin tur sänder uppläst text till sina kunder.

Om uppläst text inte fungerar behöver du kontakta din TV-operatör. Här hittar du kontaktuppgifter till några av de större TV-operatörernas kundtjänster:

Relaterat