SVT

Så skyddar vi barnen på SVT Play

Uppdaterad

Ett barn håller i en mobil och tittar på SVT Barn

svtbarn.se finns program och klipp som riktar sig till barn i alla åldrar, där publiceras inget innehåll för vuxna. Men vi vet att många barn även kollar på svtplay.se och här kan du läsa mer om vi skyddar barnen där.

Vi är måna om att du som användare ska känna dig trygg när du använder SVT Play. Vi har också en skyldighet enligt radio- och tv-lagen att skydda barn från våldsskildringar eller pornografiska bilder. Därför använder vi varningsskyltar som informerar om att ett program kan vara olämpligt för barn. 

När varnar SVT för starka bilder?

När det i ett program förekommer grovt innehåll så som våld, vapen, droger, sex med mera varnar vi alltid för starka bilder. Det kan vara i en nyhetssändning, för att något har hänt i världen, eller i en dramaserie, för att vi vill exempelvis skildra det mörka i människan, eller i en dokumentär, för att visa verkligheten.

När på dygnet visar SVT starkt innehåll?

Särskild varsamhet med vålds- och sexskildringar ska iakttas på tidpunkter när barn kan tänkas titta på tv. Granskningsnämnden har i sin praxis satt en skiljelinje vid kl. 21.00, så vi följer deras rekommendationer. 

Vad det gäller nyhetsförmedling har SVT återhållsamhet i framställningssättet i sändningar före klockan 19.00. Regeln för nyheter är mindre strikt för att inte lägga alltför stora hinder i vägen för nyhetsförmedlingen. Vid särskilda nyhetshändelser kan det vara försvarligt att visa våldsskildringar även vid andra tidpunkter på dygnet.

Vilka funktioner finns för att skydda barnen?

Som sagt visar vi alltid en varningsskylt när det i ett program finns innehåll som kan vara olämpligt för barn.

Som tittare kan du också välja att slå på Barnlås för att förstärka detta skydd ytterligare. Med barnlås måste du antingen slå en egenvald fyrsiffrig kod för att spela programmet eller så döljs det barnskyddade materialet från din vy.

Hur du slår på barnlåset kan du läsa om här.

Vad som ska barnlåsas bestäms på redaktionell nivå. Om du ser ett program som inte är barnlåst, men som du tycker borde vara det kan du mejla svtplay@svt.se så hjälper vi dig.

Guide taggad med: barnskydd