Sveriges Television

Schackmästaren vs Sverige

Uppdaterad

Sveriges bästa schackspelare Nils Grandelius utmanar svenska folket att tillsammans spela schack mot honom i en ny slow-TV-satsning.

Välkommen till en helkväll när SVT satsar på interaktiv live-schack! Den 14 november 2021 får du chansen att spela schack mot Stormästaren Nils Grandelius – live i SVT Play och i SVT:s app Duo.

– Det ska bli väldigt roligt. Vi har ju sett hur schackets popularitet ökat kraftigt under pandemin, så därför ska det bli spännande att se hur svenska folket klarar sig mot mig, säger Nils Grandelius.

Så funkar det

I Duo-appen finns ett schackbräde där du kommer att kunna göra ditt drag mot Grandelius. Appen läser av alla drag och räknar ut vilket som är det populäraste draget. Det spelas därefter på Grandelius fysiska bräde. Vi fortsätter spela till dess vi vet om Sverige tillsammans kan slå Stormästaren. Om Grandelius vinner en match får han en begränsning som höjer svårigheten under kommande matcher – det kan vara kortare betänketid, färre pjäser, eller ögonbindel. 

– Det är ju ett helt annat koncept än de vanliga tävlingarna jag spelar, så det är svårt att veta på förhand hur allt kommer gå. Framförallt ska det bli väldigt roligt att prova på, och jag hoppas på stort intresse från svenska folket, säger Nils Grandelius.

Spelet kommenteras och analyseras av schackprofilen Anna Cramling.

– Under en stor del av mitt liv har jag fokuserat på att bara spela och tävla i schack. De senaste två åren har jag dock nästan enbart livestreamat och kommenterat schack på min twitch-kanal, så det känns väldigt naturligt nu att kommentera i Stormästaren vs Sverige. Det här blir dock första gången jag kommenterar på svenska och inte engelska, säger Anna Cramling.

Mellan matcherna får vi återuppleva klassiska schackögonblick ur SVT:s arkiv och lösa kluriga schacknötter tillsammans med andra tittare i chatten. Sändningen programleds av Victoria Dyring.

Vi hoppas att du vill vara med! Vill du kontakta redaktionen kan du göra det på schack@svt.se.

14 november 2021 17:00-sent  – live i SVT Play och i SVT:s app Duo.

Läs mer om vår DUO-app här.