Sveriges Television

Sommarlov och Sommarskuggan

Uppdaterad

Malin Olsson, Alex Hermansson, Angelika Prick och Markus Granseth. Malin håller en liten hjärna i handen.
Foto: Mattias Ankrah/SVT

Sommarlov är tillbaka och årets tema är hjärnan!

Programmet är förinspelat, och sänds inte live. Vi spelar in ett program och sänder det sedan nästkommande dag.

Var hittar jag Sommarskuggans och Vinterskuggans dans?

Du hittar Sommarskuggans dans här och Vinterskuggans dans här. Du hittar även bådas dans på SVT Play om du söker på Sommarlov: Best of.

När sänds Sommarlov 2019?

Sommarlov sänds 09:00 varje dag på och från 06:00 på Barnplay och SVT Play. Programmet har premiär den 10 juni och slutar den 16 augusti. Sommarlov kan endast ses i Sverige.

Vilka är årets programledare?

Malin Olsson, Alex Hermansson, Angelika Prick och Markus Granseth. Även Henrik Helling (från Klassen) och Marianne Mörk (från Bonusfamiljen) är med!

Varför tillåts artisten Suzi P medverka i programmet?

Sommarlov har varje år en bred uppsättning gäster och Suzi P är en artist bland många på Sommarlov som är med för att spegla fler musikstilar. Hon är en önskad artist med en erkänd musikstil som är stor även i den yngre generationen. Vi förstår dock att låtarna som Suzi P framför kan upplevas kontroversiella, och de är i grunden baserade på en mörk historia om en tuff verklighet som vissa barn/unga/vuxna kan se i sin omgivning. Alla kanske inte kan känna igen den typen av verklighet, men det gör inte att den inte existerar. Sommarlov eller SVT ställer sig dock inte bakom eller uppmanar någon att leva som i någon artists texter, det är artister med konstnärliga uttryck som framför sina låtar i Sommarlov som en spegling av populärkulturen. 

En längre kommentar kring detta från ansvarig utgivare hittar ni här: https://www.svt.se/svt-bloggen/post/hur-tankte-ni-egentligen/ 

Hur är man publik i Sommarlov?

På vardagar spelas Sommarlov in mellan 09:00 till cirka 10:30 i Beijers park i Malmö. Det är gratis och det krävs ingen föranmälan. Helgprogrammen spelas in utan publik.

Samtliga sittplats är på gräs, så ta gärna med en filt att sitta på. Vi förbehåller oss rätten att neka användande av medhavda stolar alternativt hänvisa till utkanterna av eventområdet. Det går bra att ta med medhavd matsäck på eventområdet.

Malmö stad ansvarar för parkeringsplatser kring eventområdet. Följ skyltning till eventparkeringarna.

Kommer Sommarskuggan vara på plats?

Ja! Vi har Sommarskuggan-garanti på inspelningen. Så om inget oväntat händer kommer Sommarskuggan att dyka upp på plats.

Men om inte Sommarskuggan ska vara med i Sommarlov, vem kommer då vara med?

Vi kommer få träffa nya och kända karaktärer från SVT Barn!

När ska publiken vara på plats?

Inspelningarna startar 09:00 i Beijers park. Eventplatsen är alltid tillgänglig. Men eftersom vi inte har någon föranmälan kan vi inte säga när man bör vara på plats eller garantera sittplatser. Det är först till kvarn som gäller.

Hur tar jag mig Beijers park?

Till Beijers park går lätt att cykla eller åka buss. Stadsbuss nummer 4 går till hållplats Beijers park och busslinje 31 till hållplats Simrisbanvägen. 

Regionbussar nummer 130, 132 och 172 går också till närheten av Beijers park. Hoppa av vid hållplats Kirsebergsskolan. Därifrån är det cirka 700 meter promenadväg till Beijers Park. 

Kör du bil, följ skyltar mot Kirseberg, Beijers park och P Sommarlov. Skyltade parkeringsbestämmelser gäller såväl ordinarie som eventparkeringar.

Finns det toaletter i parken?

Ja, det finns toaletter tillgängliga för er i publiken.

Kan jag medverka i Sommarlov?

Sommarlovs redaktion bokar in de medverkande i programmet löpande under våren. Tips och förfrågningar om medverkan mailas till sommarlov@svt.se 


Foto: Hanna Lagerberg/SVT

Var hittar jag recepten från Sommarlov?

Kul att du blev inspirerad av Sommarlov. Recepten hittar du på SVT Recepts hemsida under kategorin SVT Barn.

Hur tänker ni kring Sommarskuggan?

Sommarskuggan är en snäll buse som bara finns på SVT Barn och som blivit omåttligt populär bland barn. Det är en känd profil som gömt sig i dräkten för att hen älskar att busa med andra kompisar på SVT Barn.

I Sommarskuggan jobbar vi med barns behov av spänning. Det barnpsykologer berättat för oss är att barn har ett behov av att få känna spänning. Det ingår i utvecklingsfasen där de ska få lära känna sina känslor. Det viktiga är sen hur barn lär sig att hantera sina känslor. Att det är ok att bli rädd eller känna spänning och att det är en lek.

Hur tänker ni om de serier ni köper in och visar i Sommarlov?

Sommarlov är ett populärt program och innehåller många olika delar. Serierna är en uppskattad del av programmet och passar olika väl mot olika åldrar. I år är vi glada över att kunna visa mer "fantasy" i Sommarlov.

Under flera år har föräldrar och barn kontaktat oss för att visa mer "fantasy". Det är en utmaning då vi vill undvika våldsamheter och läskigheter, delar som oftast är en stor del av fantasy. Vi letar efter serier som kan vara kittlande, men som även innehåller en stor mängd humor och kärlek.

I sommar kommer vi även visa nya episoder av älskade serier, så som ”Ett fall för Kluro”, ”Kosmoo”, ”Grizzy”, ”Pirater i huset intill” och ”Magiska fyran” tillsammans med en massa annat skoj. Hoppas ni tittar.

Vill du skicka in bilder?

Postadress

Sommarlov
Sveriges Television
205 18 Malmö

Se mer

Guide taggad med: Sommarlov