Sveriges Television

Sommarlov och Sommarskuggan

Uppdaterad


Sommarlov är tv-programmet som är barnens höjdpunkt under sommaren. Här nedan är de vanligaste frågorna och svaren om Sommarlov 2021.

Du hittar programmet på SVT Play och SVT Barn.

Med programledare Alex Hermansson, Ida On, Angelika Prick, Markus Granseth och nya programledaren Dante Zia kommer vi skapa Sveriges största rörelsedagbok!

I sommar kommer vi också få reda på vem som är Sommarskuggan 2021 och dessutom kommer Olof Wretling göra entré i Sommarlov i den spännande äventyrshistorien Hemligheternas hemlighet där han spelar uppfinnaren Ensten.

Självklart visas en massa spännande serier också. Bland annat Mysteriet på SVT Barn och Utmaningen: Labyrint. På fredagar gästas vi som vanligt av en favoritartist! 

När visar ni Sommarlov?

Det börjar den 14 juni 2021 och pågår till mitten av augusti. 

Vilka artister gästar Sommarlov?

 • Anis don Demina - 18 juni
 • Hasse Andersson - 25 juni
 • Dotter - 2 juli
 • Anton Ewald - 9 juli
 • Klara Hammarström - 16 juli
 • Alvaro Estrella - 23 juli
 • Hanna Ferm - 30 juli
 • Theoz - 6 augusti
 • och Wiktoria - 13 augusti.

Jag vill ställa en fråga till en gäst!

Vad roligt att du vill ställa en fråga. Det gör du i vår app DUO-app som du hittar där du hittar appar. Klicka dig in på Sommarlov och Fråga en kändis så kanske just din fråga med.

Kommer Sommarlov 2021 spelas in med publik?

Nej. Med anledning av covid-19 har vi beslutat att även i år spela in programmet utan publik på plats. Detta för allas säkerhet och för att inte bidra till smittspridningen. 

Vi kommer nu att lägga allt fokus på att göra ett bra, spännande och roligt program att följa framför tv:n i sommar.

Hur är jag med i rörelsedagboken?

Du är med i vår app DUO som du hittar där du hittar appar.

Vad är årets tema? 

Årets tema är rörelse med budskapet All rörelse räknas!

Alla barn kan vara med och registrera sina rörelser i DUO-appen där vi hoppas få till Sveriges största rörelsedagbok.

Hur valde ni årets tema?

Årets tema känns relevant och viktigt efter ett år av isolering och inställda evenemang. Att röra på sig är bra för hälsan både fysiskt och psykiskt. Forskning visar att barn som är fysiskt aktiva upplever bättre psykisk hälsa. 

I Sverige minskar idrottsaktiviteterna bland barn* och vi  är en bra bit** från WHO:s uppsatta mål från 2010 om att barn ska vara fysiskt aktiva i mer än 60 minuter om dagen, ägna sig åt pulshöjande aktiviteter minst tre gånger i veckan och minst tre gånger i veckan ägna sig åt aktiviteter som belastar skelett och muskulatur***.  Vi vill sätta fokus på det lustfyllda och samtidigt lyfta vikten av rörelse genom devisen att ”All rörelse räknas”. Sommarlov vill inspirera alla Sveriges barn till att ge sig ut och hitta på roliga saker tillsammans vilket automatiskt innebär att de kommer röra på sig. 

 *Idrottsaktiviteterna bland barn och unga minskade med tio procent mellan 2019 och 2020, visar riksidrottsförbundets preliminära sammanställning av de deltagartillfällen som idrottsföreningarna rapporterar in, enligt Sveriges Radio 21-03-16.  
**De aktiva och inaktiva 2016/Bunkefloprojektet  
 ***WHO/FHM  

Var hittar jag recepten från Sommarlov?

Kul att du blev inspirerad av Sommarlov. Recepten hittar du på SVT Recepts hemsida under kategorin SVT Barn.

Vem har varit Sommarskuggan?

 • David Sundin
 • Hasse Andersson
 • Caroline Hermansson
 • Malin Olsson
 • och den fiktiva karaktären Chefen på SVT Barn.

Hur arbetar ni med Sommarskuggan och känslorna rädd/spänning?

Sommarskuggan är en snäll buse som bara finns på SVT Barn och som blivit omåttligt populär bland barn. Det är en känd profil som gömt sig i dräkten för att hen älskar att busa med andra kompisar på SVT Barn. Vi har i arbetet med Sommarskuggan jobbat med barns behov av spänning. Det barnpsykologer berättat för oss är att barn har ett behov av att få bli rädda och känna spänning. Det ingår i utvecklingsfasen där de ska få lära känna sina känslor. 

Det viktiga är sen hur barn lär sig att hantera sina känslor. Att det är ok att bli rädd/känna spänning och att det är en lek. Något vi ser att många barn gör med Sommarskuggan, är att de leker att de blir rädda, vilket också är en viktig fas i just ovan utveckling. Därmed inte sagt att vi förringar barnens rädslor för Sommarskuggan när de är äkta och påverkar familjelivet. Men det är på det sättet Sommarskuggan samtidigt fyller en funktion för andra barn.

Rädslor hos förskolebarn är mycket vanligt. 71% har rädslor som är ”problem i vardagen”. 68% har mardrömmar, det minskar med åldern.

Vi har i arbetet med Sommarskuggan och andra spänningsserier för barn pratat med barnpsykologer om barns rädslor. Det vi har fått med oss i hanteringen av när det går från spänning till rädsla är att:

 • Sätta ord på känslan
 • Lokalisera var i kroppen det känns
 • Vänta ut känslan istället för att snabbt försöka bli av med den
 • Acceptera känslan och att man kan göra annat medan man har känslan
 • Acceptera att känslor är en del av livet

Vad kan föräldrar göra:

 • Tvinga inte barn att titta på något läskigt
 • Observera grupptryck (storasyskon, kompisar, förskola)
 • Det går ofta över. Vänta en vecka och se, om inte se sista punkten.
 • Om barnet är ångestbenäget, titta tillsammans med barnet, fortsätt titta och utmana känslorna.
 • Svara på frågor
 • Sätt ord på barnens känslor
 • Kom ihåg att det inte är farligt att vara rädd
 • Älta inte om det är farligt eller inte, prata istället om känslan: Var känns det i kroppen. Normalisera. Hur var det sist? Gick känslan över? Vad gjorde ni då?
 • Närma er det läskiga, istället för att undvika: titta tillsammans, prata, rita, pyssla, lär er mer.
 • Rädsla är en chans att öva på känsloreglering. Barnet kommer bli rädd för fler saker och då kanske det är saker som är farliga på riktigt. Då behöver man förstå och hantera rädsla
 • Avled, det är ok att validera barnets rädsla, sedan gör något annat.
 • Terapi fungerar. På 3h blir 50% av med en fobidiagnos, genom att stegvis närma sig det man är rädd för. Kontakta vårdcentralen när sådan hjälp bedöms behövas.

Här nedan finns ett klipp där vi pratar om Sommarskuggan och rädsla. Där får man även se att det är en dräkt.


Vill du skicka in bilder, brev eller teckningar?

Postadress:

SVT Sommarlov
205 18 Malmö

Digitala inskick:

Det går att skicka in bilder och videos via DUO-appen under Sommarlov

E-post:

sommarlov@svt.se 

Vill du skicka en hälsning till någon på Sommarlov?

Hälsningar och hejarop till programledarna mejlas till redaktionsmejlen sommarlov@svt.se Vi kan inte garantera svar på allt men vi läser igenom allt som kommer in.

Kommer det merchandise, så som mjukisdjur att köpa, till exempel Sommarskuggan och Vinterskuggan?

Det finns t-shirts och badlakan att beställa i olika onlinebutiker. Du hittar flera alternativ när du googlar. Sommarskuggan finns också som bok. Fler produkter kommer att komma, så håll utkik.

Denna försäljning administreras inte av SVT.

Var kan man köpa produkter eller kläder i programmet?

Vi får ofta förfrågningar var Sommarlovs programledare har för kläder eller var man kan köpa vissa produkter. Dessvärre har vi inte möjlighet att erbjuda tjänsten att efterforska djupare runt detta. Många saker är inköpta online, så det bästa är att söka efter föremålet där.

Kan jag medverka i Sommarlov?

Sommarlovs redaktion annonserar i programmet eller på svtbarn.se/sommarlov när vi söker medverkande.

Kan Sommarskuggan eller programledare besöka vårt fritids, kalas eller andra event utanför SVT:s regi?

Vi är glada att intresset för Sommarskuggan, Vinterskuggan och våra programledare är stort. Tyvärr har vi ingen möjlighet att skicka någon av våra skuggfigurer eller programledare till event under sommaren som inte arrangeras av eller i samarbete med SVT.