Sveriges Television

Sommarlov och Sommarskuggan

Uppdaterad

Foto: Mattias Ankrah/SVT

Sommarlov är tv-programmet som är barnens höjdpunkt under sommaren. Här nedan är de vanligaste frågorna och svaren om Sommarlov 2020. 


Medverka och medverkande

Vilka är årets programledare?

Malin Olsson, Alex Hermansson, Angelika Prick, Markus Granseth och nya programledaren Ida On. Även Marianne Mörk medverkar som kapten Doris. Och självklart kommer Sommarskuggan och Vinterskuggan att vara med.

Vilka artister gästar årets Sommarlov?

Det här är sommarens artister:

 • Anna Bergendahl
 • Dotter
 • The Mamas
 • Paul Rey
 • Klara Hammarström
 • Adrian Macéus
 • Måns Zelmerlöw
 • Victor Crone
 • Hasse Andersson

Varje fredag kommer vi att presentera vilken artist som gästar nästa vecka. Detta presenterar vi på https://svt.se/sommarlov och SVT Barns instagram. Där kan du även ställa frågor till artisterna.

Kan jag medverka i Sommarlov?

Sommarlovs redaktion annonserar i programmet eller på http://svtbarn.se/sommarlov när vi söker medverkande.

Är Sommarskuggan med i år?

Ja både Sommarskuggan och Vinterskuggan kommer vara med på olika vis i programmen.

Kan Sommarskuggan eller programledare besöka vårt fritids, kalas eller andra event utanför SVTs regi?

Vi är glada att intresset för Sommarskuggan, Vinterskuggan och våra programledare är stort. Tyvärr har vi ingen möjlighet att skicka någon av våra skuggfigurer eller programledare till event under sommaren som inte arrangeras av eller i samarbete med SVT.

Vill du skicka in bilder, brev eller teckningar?

Postadress:

SVT Sommarlov
205 18 Malmö

Digitala inskick:

Det finns även möjlighet att skicka in digitalt via sommarlovs sajt: svtbarn.se/sommarlov

E-post:

sommarlov@svt.se

Vill du skicka en hälsning till någon på Sommarlov?

Hälsningar och hejarop till programledarna mejlas till redaktionsmejlen sommarlov@svt.se Vi kan inte garantera svar på allt men vi läser igenom allt som kommer in.

Kommer Sommarskuggan tillbaka?

Sommarskuggans serie finns att se på SVT Barnplay från april månad. Sommarskuggan och Vinterskuggan kommer även att dyka upp sporadiskt i Sommarlovsprogrammen.

Inspelningen och eventet

Hur påverkas Sommarlov av corona?

Programmet Sommarlov blir sig likt i år, men till följd av corona kommer det att spelas in utan publik på plats. Sommarlov kommer att finnas där för barnen, precis som vanligt. Det blir fullt av sommarlekar, underhållning, spänning, gäster av olika slag. Och som vanligt gästas Sommarlov av artister varje vecka.

Kan man vara publik på Sommarlov?

Med anledning av coronaviruset och de restriktioner som utfärdats för publika event kommer ”Sommarlov” i år spelas in utan publik här i Beijers Park. Detta är en åtgärd för att begränsa den pågående smittspridningen. Det känns tråkigt att inte kunna möta publiken. Istället får man titta på programmet i SVT Barn och SVT Play.

Varför kan ni inte ta emot 50 personer i parken?

Vi följer de restriktioner och rekommendationer som utfärdats för publika evenemang och att spela in Sommarlov utan publik är en självklar åtgärd vi gjort för att förhindra smittspridning av covid-19. Vi på SVT och Sommarlov följer såklart utvecklingen framöver och utesluter inte att vårt nuvarande beslut om att spela in våra program utan publik på plats kan omprövas om förutsättningarna blir annorlunda framöver. Den senaste informationen finns på Sommarlovs sajt: http://svtbarn.se/sommarlov och här på kontaktsidan.

Kan ni ta emot publik senare i sommar om restriktionerna ändras?

Vi följer de restriktioner och rekommendationer som utfärdats för publika evenemang och att spela in Sommarlov utan publik är en självklar åtgärd vi gjort för att förhindra smittspridning av covid-19. Vi på SVT och Sommarlov följer såklart utvecklingen framöver och utesluter inte att vårt nuvarande beslut om att spela in våra program utan publik på plats kan omprövas om förutsättningarna blir annorlunda framöver. Det kommer ej heller vara möjligt att möta programledare eller gäster i samband med våra inspelningar. Den senaste informationen finns på Sommarlovs sajt http://svtbarn.se/sommarlov och här på kontaktsidan.

Innehållet

När sänds sommarlov 2020?

Sommarlov startar måndag 8 juni och sänds varje dag till fredag 14 augusti. Programmet kan ses online i SVT Barn och på SVT Play dagligen från 06.00 samt 09:00 varje dag på SVT Barn. Reprisen sänds 18.30 i SVT Barns kanal.

Kan man se Sommarlov utanför Sverige?

Tyvärr går det inte att se Sommarlovs hela sändningar utanför Sverige av rättighetsskäl.

Däremot går det att se extratitlar som ”Sommarskuggan i Sommarlov”, ”Best of Sommarlov”,  och ”Sommarlov: Musik” på SVT Barn och SVT Play utomlands.

Vilket tema har ni i år?

Varje år har Sommarlov ett tema som går som en röd tråd genom sommarens program. Årets tema är kompis/vänskap. Programledarna startar tillsammans med barnen en kompisklubb där vi hjälps vi åt att komma fram till hur en bra kompis är. Förhoppningen är att Sommarlov ska sprida vänskap och kompisanda bland alla barn. Ett gult egentillverkat armband är den gemensamma symbolen för klubbens medlemmar.

Varför har ni valt temat kompis?

Sommarlov har de senaste åtta åren haft olika teman som en tråd genom programserien. Teman genom åren har varit allt från rörelse, planetskötare, demokrati och hjärnan. 2020 blir temat ”kompisskap”. Då Sommarlov har en bred och trogen ung publik ser vi en god möjlighet att genom lekfullhet sprida budskap och värderingar som vi tycker är viktiga och kan bidra till sunda värderingar hos barn vilket är en del av SVT:s viktiga folkbildande uppdrag.

Sommarskuggan är en snäll buse som bara finns på SVT Barn och som blivit omåttligt populär bland barn. Det är en känd profil som gömt sig i dräkten för att hen älskar att busa med andra kompisar på SVT Barn. Vi har i arbetet med Sommarskuggan jobbat med barns behov av spänning. Det barnpsykologer berättat för oss är att barn har ett behov av att få bli rädda och känna spänning. Det ingår i utvecklingsfasen där de ska få lära känna sina känslor. Det viktiga är sen hur barn lär sig att hantera sina känslor. Att det är ok att bli rädd eller känna spänning och att det är en lek.

Kommer det merchandise?

Det finns t-shirts och badlakan att beställa i olika onlinebutiker. Du hittar flera alternativ när du googlar. Sommarskuggan finns också som bok. Fler produkter kan komma så småningom. Denna försäljning administreras inte av SVT.

Finns det mjukisdjur att köpa, till exempel Sommar-och Vinterskuggan?

Nej, det finns inga mjukisdjur just nu! Däremot kan det komma i framtiden. Håll utkik!

Var kan man köpa produkter eller kläder i programmen?

Vi får ofta förfrågningar var SVT:s programledare har för kläder eller var man kan köpa vissa produkter. Dessvärre har vi inte möjlighet att erbjuda tjänsten att efterforska djupare runt detta. Många saker är inköpta online, så det bästa är att söka efter föremålet där.

Hur arbetar ni med Sommarskuggan och känslorna rädd/spänning?

Sommarskuggan är en snäll buse som bara finns på SVT Barn och som blivit omåttligt populär bland barn. Det är en känd profil som gömt sig i dräkten för att hen älskar att busa med andra kompisar på SVT Barn. Vi har i arbetet med Sommarskuggan jobbat med barns behov av spänning. Det barnpsykologer berättat för oss är att barn har ett behov av att få bli rädda och känna spänning. Det ingår i utvecklingsfasen där de ska få lära känna sina känslor. Det viktiga är sen hur barn lär sig att hantera sina känslor. Att det är ok att bli rädd eller känna spänning och att det är en lek.

Det viktiga är sen hur barn lär sig att hantera sina känslor. Att det är ok att bli rädd/känna spänning och att det är en lek. Något vi ser att många barn gör med Sommarskuggan, är att de leker att de blir rädda, vilket också är en viktig fas i just ovan utveckling. Därmed inte sagt att vi förringar barnens rädslor för Sommarskuggan när de är äkta och påverkar familjelivet. Men det är på det sättet Sommarskuggan samtidigt fyller en funktion för andra barn.

Rädslor hos förskolebarn är mycket vanligt. 71% har rädslor som är ”problem i vardagen”. 68% har mardrömmar, det minskar med åldern.

Vi har i arbetet med Sommarskuggan och andra spänningsserier för barn pratat med barnpsykologer om barns rädslor och när det går över den gräns som du beskriver. De vi fått med oss är:

För att lära sig hantera sina rädslor behöver barn:

 • Sätta ord på känslan
 • Lokalisera var i kroppen det känns
 • Vänta ut känslan istället för att snabbt försöka bli av med den
 • Acceptera känslan och att man kan göra annat medan man har känslan
 • Acceptera att känslor är en del av livet

Vad kan föräldrar göra:

 • Tvinga inte barn att titta på något läskigt
 • Observera grupptryck (storasyskon, kompisar, förskola)
 • Det går ofta över. Vänta en vecka och se, om inte se sista punkten.
 • Om barnet är ångestbenäget, titta tillsammans med barnet, fortsätt titta och utmana känslorna.
 • Svara på frågor
 • Sätt ord på barnens känslor
 • Kom ihåg att det inte är farligt att vara rädd
 • Älta inte om det är farligt eller inte, prata istället om känslan: Var känns det i kroppen. Normalisera. Hur var det sist? Gick känslan över? Vad gjorde ni då?
 • Närma er det läskiga, istället för att undvika: titta tillsammans, prata, rita, pyssla, lär er mer.
 • Rädsla är en chans att öva på känsloreglering. Barnet kommer bli rädd för fler saker och då kanske det är saker som är farliga på riktigt. Då behöver man förstå och hantera rädsla
 • Avled, det är ok att validera barnets rädsla, sedan gör något annat.
 • Terapi fungerar. På 3h blir 50% av med en fobidiagnos, genom att stegvis närma sig det man är rädd för. Kontakta vårdcentralen när sådan hjälp bedöms behövas.

Här nedan finns ett klipp där vi pratar om Sommarskuggan och rädsla. Där får man även se att det är en dräkt.


Var hittar jag recepten från Sommarlov?

Kul att du blev inspirerad av Sommarlov. Recepten hittar du på SVT Recepts hemsida under kategorin SVT Barn.

Vill du skicka in bilder?

Postadress
Sommarlov
Sveriges Television
205 18 Malmö