Sveriges Television

Sommarlov och Sommarskuggan

Uppdaterad

Malin Olsson, Alex Hermansson, Angelika Prick och Markus Granseth. Malin håller en liten hjärna i handen.
Foto: Mattias Ankrah/SVT

Sommarlov är tillbaka och årets tema är hjärnan!

Programmet är förinspelat, och sänds inte live. Vi spelar in ett program och sänder det sedan nästkommande dag.

Var hittar jag Sommarskuggans och Vinterskuggans låt och dans?

Du hittar Sommarskuggans dans här och Vinterskuggans dans här. Du hittar även bådas dans på SVT Play om du söker på Sommarlov: Best of.

Låten är katalogmusik och inget som är utgivet. Därav går den inte hitta på exempelvis streamingtjänster.

Varför tillåts artisten Suzi P medverka i programmet?

Sommarlov har varje år en bred uppsättning gäster och Suzi P är en artist bland många på Sommarlov som är med för att spegla fler musikstilar. Hon är en önskad artist med en erkänd musikstil som är stor även i den yngre generationen. Vi förstår dock att låtarna som Suzi P framför kan upplevas kontroversiella, och de är i grunden baserade på en mörk historia om en tuff verklighet som vissa barn/unga/vuxna kan se i sin omgivning. Alla kanske inte kan känna igen den typen av verklighet, men det gör inte att den inte existerar. Sommarlov eller SVT ställer sig dock inte bakom eller uppmanar någon att leva som i någon artists texter, det är artister med konstnärliga uttryck som framför sina låtar i Sommarlov som en spegling av populärkulturen. 

En längre kommentar kring detta från ansvarig utgivare hittar ni här: https://www.svt.se/svt-bloggen/post/hur-tankte-ni-egentligen/ 

Kan jag medverka i Sommarlov?

Sommarlovs redaktion bokar in de medverkande i programmet löpande under våren. Tips och förfrågningar om medverkan mejlas till sommarlov@svt.se 


Foto: Hanna Lagerberg/SVT

Var hittar jag recepten från Sommarlov?

Kul att du blev inspirerad av Sommarlov. Recepten hittar du på SVT Recepts hemsida under kategorin SVT Barn.

Hur tänker ni kring Sommarskuggan?

Sommarskuggan är en snäll buse som bara finns på SVT Barn och som blivit omåttligt populär bland barn. Det är en känd profil som gömt sig i dräkten för att hen älskar att busa med andra kompisar på SVT Barn.

I Sommarskuggan jobbar vi med barns behov av spänning. Det barnpsykologer berättat för oss är att barn har ett behov av att få känna spänning. Det ingår i utvecklingsfasen där de ska få lära känna sina känslor. Det viktiga är sen hur barn lär sig att hantera sina känslor. Att det är ok att bli rädd eller känna spänning och att det är en lek.

Vi gjorde ett inslag i Sommarlov där vi pratade om just rädslan om Sommarskuggan och avdramatiserade det. Man får även se att det är en dräkt. Du ser inslaget på SVT Barn.

Hur tänker ni om de serier ni köper in och visar i Sommarlov?

Sommarlov är ett populärt program och innehåller många olika delar. Serierna är en uppskattad del av programmet och passar olika väl mot olika åldrar. I år är vi glada över att kunna visa mer "fantasy" i Sommarlov.

Under flera år har föräldrar och barn kontaktat oss för att visa mer "fantasy". Det är en utmaning då vi vill undvika våldsamheter och läskigheter, delar som oftast är en stor del av fantasy. Vi letar efter serier som kan vara kittlande, men som även innehåller en stor mängd humor och kärlek.

I sommar kommer vi även visa nya episoder av älskade serier, så som ”Ett fall för Kluro”, ”Kosmoo”, ”Grizzy”, ”Pirater i huset intill” och ”Magiska fyran” tillsammans med en massa annat skoj. Hoppas ni tittar.

Vill du skicka in bilder?

Postadress
Sommarlov
Sveriges Television
205 18 Malmö

Guide taggad med: Sommarlov