Sveriges Television

Statsministrarna – om medgång, motgång och makt

Uppdaterad

Carl Bildt, Göran Persson, Ingvar Carlsson och Fredrik Reinfeldt. Foto: Art & Bob. 

Statsministrarna är en unik dokumentärserie som möter fyra av Sveriges tidigare statsministrar. Fredrik Reinfeldt, Göran Persson, Carl Bildt och Ingvar Carlsson. I serien ger de sin bild av hur det är att leda Sverige och ha det yttersta ansvaret för landet. 

- Vi kom in strax före 17 en fredag i en helt tom korridor på Rosenbad. In i ett helt tyst rum. Ok, fyra år till att börja med. En av mina stoltaste och viktigaste stunder i mitt liv.
Så säger Fredrik Reinfeldt om när han klev in i statsministerrummet i Rosenbad för allra första gången.

Dokumentärserien tar upp frågor om makten och möjligheterna men också motgångarna och svårigheterna.

- Det finns inget som är så svårt som när man får intern kritik som statsminister, säger Ingvar Carlsson.

Ingvar Carlsson, Carl Bildt, Göran Persson och Fredrik Reinfeldt tillhör en liten exklusiv skara som bar det yttersta ansvaret för Sverige under tre intensiva och händelserika decennier då Sverige och världen förändrades i grunden. Politiken skiljer dem åt men de delar erfarenheten av att leda ett land i medgång och motgång, genom kriser och oroligheter som ibland satte dem i svåra situationer.

- Ekonomin höll ju på att störtdyka, och vi försökte stå emot detta med varierad framgång, det vill säga, det misslyckades, berättar Carl Bildt.

I Statsministrarna delar de med sig av tiden och livet som statsminister. Vilka var de största framgångarna och de svåraste motgångarna? Varifrån kom drivkraften att leda sitt land och hur påverkade det yttersta ansvaret dem som politiker och människor? I dokumentärserien får vi deras egen berättelse om åren vid makten.

- Jag kommer från de enklaste förhållanden, vem var jag att klara av den här uppgiften? berättar Göran Persson att han tänkte som statsminister.

Producerad för SVT av Art & Bob.

SVT1 tisdag 6 november kl 21.00: Statsministrarna (Ingvar Carlsson)
SVT1 tisdag 13 november kl 21.00: Statsministrarna (Carl Bildt)
SVT1 tisdag 20 november kl 21.00: Statsministrarna (Göran Persson)
SVT1 tisdag 27 november kl 21.00: Statsministrarna (Fredrik Reinfeldt)

Guide taggad med: Statsministrarna