Sveriges Television

Svenska Nyheter

Uppdaterad


Foto: Janne Danielsson

Satir är tillbaka i Sverige och det slår åt alla håll. Programmet går att se på SVT Play.


Det är med sorg som vi kan meddela att Jesper Rönndahl slutar som programledare för programmet.

Det är ett friviligt beslut och Jesper Rönndahl säger att det beror på att han inte är tillräckligt intresserad av politik för att leda ett satirpolitiskt program. Läs gärna en intervju med honom på svt.se.

Många har reagerat på Svenska Nyheters inslag och postning om en musikvideo om IS. Här nedan förklarar redaktionen hur de tänkte med videon:

"Vi på Svenska Nyheter har fått en hel del kritik på sociala medier för den musikvideo om IS vi sände i fredagens avsnitt och som postades som ett inlägg på Instagram.

Vi förstår verkligen att muslimer i allmänhet inte vill blandas ihop med IS, och det var inte avsikten med videon.

Vårt syfte var att driva med svenska politikers handlingsförlamning i relation till IS och våldsbejakande islamism; Det tragiska i att unga människor från Sverige anslutit sig till IS, och det absurda i att dom vill komma tillbaka till det Sverige dom enligt egen utsago föraktar. Och texten innehöll nyanser; Vi visar två unga män i ett socialt utsatt område, den ena söker sig till högerextrema NMR och den andra till IS. Vi visar också en muslimsk mamma som vädjar till sin son att inte åka till IS. Vi refererar till rapporterna om att man i vissa fall finansierat resor, utrustning och vapen delvis med bidrag från stat och kommun. 

Det är alltså satir med udden mot å ena sidan religiösa fanatiker och extremister - å andra sidan mot det offentliga Sveriges handfallenhet inför dessa fenomen.

I fokus för den mest rimliga kritiken vi fått står raderna ”Sverige skulle falla för islam, du vet, Sverige skulle falla för Allah”. Detta förstärker enligt kritikerna islamofoba stereotyper om muslimen som terrorist. 

Vi tror att publiken är klok nog att förstå skillnaden. Men det är risker satiren tar ibland, då den rör sig mellan klichéer och nidbilder. Jämför Trey Parkers ”Book of mormon” eller Monty Pythons ”Life of Brian”, eller Grotescos barnsligt profana ”Du ska aldrig runka bulle med herren Jesus Krist”.

Satir är till sin natur gränslös, ibland smaklös och provocerande. Nu var inte detta generell islamkritik, men det är viktigt att förstå att inte heller religiösa symboler eller idéer går fria från satir i en sekulär demokrati. Svensk lag skyddar både religionsfrihet och yttrandefrihet och det finns ingen konflikt däremellan. Sedan finns bortre gränser för yttrandefriheten som definieras i lag, som jag för min del känner mig trygg i att vi inte överskridit.

Missförståndet blir mer begripligt på sociala medier, där ”Sverige skulle falla”-videon lyfts ur sin kontext i programmets monolog. Av monologen som föregick videon framgick ännu tydligare att vi pratade om IS. Men oavsett detta borde det stå klart för de flesta tittare att texten är ur en IS-krigares subjektiva perspektiv, och att det är hans extrema tolkning av islam som avses.

Med vänliga hälsningar

Svenska Nyheter-redaktionen"

Varför har SVT valt att göra politisk satir?

SVT vill på ett underhållande sätt ta fram det absurda i den aktuella politiken och debatten. Det blir ett sätt att hjälpa tittarna att hänga med i aktuella politiska händelser. Med satir kan man tillåta sig att retas, busa och även häckla makten. Tittarna kan snabbt förstå en nyhet eller samhällsfråga - och samtidigt skratta.

Läs mer om programmet och dess uppkomst!

Kommer ni att göra satir av all partipolitik?

Ja, vi har ingen politisk agenda. Vi är väl medvetna om vår opartiskhet och vårt oberoende även i detta program. 

Dock ska man minnas att vi i ett och samma program inte behöver uppnå perfekt balans.

Relaterat

Gillar du humor har SVT en hel del mer att bjuda på!

Jag vill vara publik

Guide taggad med: ATV Underhållning