Sveriges Television

Svenska Nyheter

Uppdaterad


Jesper Rönndahl leder satirprogrammet som ska förklara varför saker är som de är, och hur de borde vara, och skämtar om sånt som är politik och sånt som man inte visste var politik. Det veckoaktuella programmet tar upp de största inhemska nyheterna, med fokus på ett huvudämne.

Du ser Svenska Nyheter på SVT Play

Varför har SVT valt att göra politisk satir?

Under ett valår blir allt politik och SVT vill på ett underhållande sätt ta fram det absurda i debatten som kommer att pågå ända fram till valet. Det blir ett sätt att hjälpa tittarna att hänga med i aktuella politiska händelser.

Med satir kan man tillåta sig att retas, busa och även häckla makten. Tittarna kan snabbt förstå en nyhet eller samhällsfråga - och samtidigt skratta.

Kommer ni att göra satir av all partipolitik?

Det är i redaktionens uppdrag att rikta löjets strålkastare mot alla i maktposition – i politiken, näringslivet och media – och häckla hyckleri var de än hittar det. Men också att driva med kulturella mönster där vi som kollektiv är ute och cyklar. Naturligtvis ska även Svenska Nyheter vara ett program är oberoende, opartiska och sakligt. Däremot kommer de olika avsnitten att behandla varierande ämnen, varpå vi i ett och samma program inte alltid kommer kunna uppnå perfekt balans. 


Gillar du humor har SVT en hel del mer att bjuda på!